Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona

BELC: Construir Europa amb els Representants Locals

La xarxa «Construir Europa amb els Representants Locals» (BELC) és una iniciativa que aplega càrrecs electes de pobles i ciutats d’arreu d'Europa per promoure el debat ciutadà sobre la UE. 

Què és la xarxa BELC?

La xarxa «Construir Europa amb els representants locals» (BELC, per les sigles en anglès de Building Europe with Local Councillors) és una iniciativa que aplega càrrecs electes de pobles i ciutats d’arreu de la Unió Europea. Són alcaldes i regidors que, de manera voluntària, contribueixen a promoure la comunicació i el diàleg amb la ciutadana sobre temes relacionats amb la Unió Europea que els afecten. 

La transició verda i digital, la qualitat de l’aire, el turisme sostenible, la conservació del patrimoni cultural, el repte demogràfic, etc. Són temes que s’aborden des de polítiques i programes de la UE però és al nivell local on es concreten i on es fa visible la repercussió que tenen en el territori i en la vida dels europeus. 

Per crear una veritable ciutadania europea cal que aquesta tingui informació precisa sobre què fa la UE en els diferents àmbits i pugui participar del debat públic. Alcaldes i regidors poden ser aliats clau en aquest objectiu d’acostar el debat europeu al món local.

Qualsevol càrrec electe d’una institució local o supramunicipal (ajuntaments, consells insulars, consells comarcals i diputacions) pot formar part de la xarxa BELC. El projecte fa possible que aquests representants, els més propers als ciutadans, es trobin i col·laborin amb homòlegs d’arreu d’Europa, rebin informació sobre polítiques i accions de la UE i assistència per organitzar activitats amb la ciutadania. 

Coneix els membres i socis que formen part de la xarxa BELC

 

Com es pot formar part de la xarxa BELC?

La sol·licitud per formar part de la xarxa es tramita en línia. Els membres de la xarxa han de ser càrrecs electes d’un municipi o entitat supramunicipal de la UE i també es nomenarà una persona tècnica de referència de la mateixa institució. Per fer la sol·licitud cal emplenar un formulari i adjuntar-hi una declaració per confirmar el compromís i l’interès a ser soci de la xarxa. La declaració l’ha de signar la persona (càrrec electe) que vulgui formar part de la xarxa i també un representant legal de l’administració local corresponent.

Què passa després?

Un cop s’hagi acceptat la candidatura per formar part de BELC, el nou membre rebrà una placa metàl·lica per instal·lar a la seva institució i materials de difusió. També es convida els membres de BELC a respondre una enquesta sobre els temes d’interès per a la seva circumscripció. Així mateix, rebran comunicacions per participar en seminaris en línia o per accedir a informació rellevant (en funció dels temes d’interès seleccionats) i també per participar en visites presencials a les institucions europees a Brussel·les.    

Més informació

Trobareu més informació a la pàgina web de la iniciativa BELC. 

Si teniu dubtes, podeu consultar la secció de preguntes freqüents.

També podeu escriure un correu electrònic a: info-ESateu-councillors [dot] eu (info-ES[at]eu-councillors[dot]eu)