Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Projecte

Restauració de la natura dels territoris rurals mediterranis

Disseny d’un pla de promoció de la bioeconomia i la resiliència climàtica amb actuacions pilot al Delta de l’Ebre que inclouen la restauració ecològica d’aiguamolls, el foment del turisme ornitològic o la capacitació professional

Delta
Imatge cedida pel projecte Bioresilmed

Els paisatges Mediterranis rurals pateixen l’abandonament de les activitats tradicionals i despoblació, i són vulnerables al canvi climàtic. Els aiguamolls costaners com el Delta de l’Ebre estan amenaçats per l’escassetat d’aigua i de sediments, l’erosió, la salinització i la pèrdua de biodiversitat, que n’afecten les principals activitats econòmiques (agricultura i turisme), basades en el capital natural. En conseqüència, aquests paisatges requereixen d’innovació per fomentar-ne la bioeconomia i la resiliència climàtica. BIORESILMED codissenyarà un pla de promoció de la bioeconomia en els dos tipus principals de paisatges mediterranis, els de costa i d’interior, per a la qual cosa faran servir el Delta de l’Ebre i el territori de l’altiplà d’Almeria-Granada- Múrcia (AlvelAl) com a indrets pilot.

Entre les accions a implementar, desplegarà un laboratori vivent i una xarxa de finques experimentals per a la innovació en bioeconomia i resiliència climàtica; un programa pilot de millora de la biodiversitat i l’agricultura ecològica i regenerativa; actuacions per a la reducció de les emissions de metà, la restauració ecològica en aiguamolls o el foment del turisme ornitològic i de natura; així com eines per a la capacitació professional, el desenvolupament de models de negoci o la generació d’ocupació verda. BIORESILEMED és un dels primers projectes desenvolupats per part del Centre en Resiliència Climàtica, una iniciativa de col·laboració publicoprivada liderada per Eurecat juntament amb l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb altres institucions i entitats vinculades a la investigació, la innovació i el territori i amb una preocupació i compromís en la mitigació del canvi climàtic i la sostenibilitat.

Aquest projecte està finançat pel Pla de Recuperació i s'emmarca en el Component 4, "Conservació i restauració d'ecosistemes i la seva biodiversitat"; Inversió 2, "Conservació de la biodiversitat terrestre i marina".

Footer cat Next Gen
Pilar Next Generation
  • Salut i resiliència econòmica, social i institucional

Finançament

Actors implicats

Participants

Fundació Eurecat

Universitat Rovira i Virgili (URV)

Fundació Catalunya La Pedrera

Fundació Privada Empresa & Clima

Societat Espanyola d'Ornitologia

Fundació Commonland

Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)