El Dia d’Europa té lloc cada 9 de maig. En aquest dia celebrem la pau i la unitat a Europa. Aquesta data marca l’aniversari de la coneguda Declaració Schuman, en la qual aquest va exposar la seva idea d’una nova forma de cooperació política a Europa, que faria inconcebible la guerra entre nacions europees. La proposta de Schuman es considera el començament del que avui és la Unió Europea.
Les institucions de la Unió et conviden com cada any a gaudir de diferents activitats, tant presencials com en línia.
Moltes d’aquestes activitats giraran entorn de l’Any Europeu de les Competències 2023, amb debats per a joves europeus.
La Declaració Schuman
El 9 de maig de 1950, gairebé cinc anys després del final de la Segona Guerra Mundial, el ministre francès d’Afers Exteriors, Robert Schuman, anunciava la proposta del govern francès de crear la Comunitat Europea del Carbó i de ľ Acer (CECA), el primer pas per garantir que França i Alemanya no s’enfrontessin mai més en una guerra. La CECA va ser la primera d’una sèrie d’institucions supranacionals que es convertirien en el que avui és la Unió Europea. La fusió dels interessos econòmics va contribuir a augmentar el nivell de vida i constituiria el primer pas cap a una Europa més unida.
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha traduït la Declaració Schuman al català.
Desplegament de la bandera europea a la Plaça de Sant Jaume i interpretació de l’himne
A Barcelona, l’acte central del Dia d’Europa tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume, on es desplegarà una bandera europea gegant. Vint-i-dos cantants de l’Òpera Jove de Catalunya i del Conservatori del Liceu interpretaran l’himne europeu tot portant una bandera europea de 22×17 m.
Mazoni versiona l’Himne de l’Alegria
L’himne de la UE és un extracte del darrer moviment de la Novena simfonia que Beethoven va compondre al 1823 per posar música a l’Oda a l’Alegria de Schiller. El 1972 el Consell d’Europa va convertir l’Oda a l’Alegria de Beethoven en el seu himne i el 1985 els líders europeus van adoptar-la com a himne oficial de la Unió Europea. El grup català Mazoni va incloure en el seu darrer disc «Ludwig» una versió pròpia i original de l’himne de l’alegria en què cada nota la fa un element diferent. Jaume Pla, el líder del grup, explica a continuació el perquè de cada nota en un seguit de vídeos que ha realitzat la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Espectacle «Kalòpsia: un planeta no tan diferent» a les biblioteques de Catalunya i les Illes Balears
Per celebrar el #DiaDEuropa 2023, s’organitza un cicle d’espectacles de «Kalòpsia: un planeta no tan diferent» a les Biblioteques de Catalunya i les Illes Balears amb l’objectiu d’apropar els valors de la UE al públic infantil i familiar. Les representacions seran gratuïtes.
Kalòpsia es troba a milions i milions de quilòmetres de la Via Làctia. És un planeta ple de colors on el cel pot ser groc i l’aigua és vermella, amb gust de xarop de maduixa. Però no tot és tan bonic com sembla…
A Kalòpsia hi habiten quatre espècies que han separat els seus territoris amb murs perquè quan s’ajunten l’única cosa que fan és discutir.
Acompanya la Wabi en aquesta aventura on descobrirà un munt de sorpreses i s’adonarà que, malgrat les diferències, les espècies del seu planeta poden conviure i ajudar-se les unes a les altres.
Una història divertida que t’aproparà a la Unió Europea, t’ajudarà a descobrir els seus orígens i a entendre que la diversitat ens enriqueix.