Actualment només un 11% de les explotacions agràries de la Unió Europea estan a càrrec de persones de menys de 40 anys. Es calcula, a més, que Catalunya ha perdut 5.000 pagesos en els darrers 10 anys.
L’envelliment i la despoblació no són els únics reptes amb què es troba el món rural avui dia; els agricultors també han de lluitar contra els efectes del canvi climàtic, la crisi energètica actual i la manca de professionals del sector.
Malgrat tot, el sector agrari és clau per garantir l’autonomia alimentària de la UE i té un paper important a l’hora d’assolir el repte de convertir-nos en el primer continent climàticament neutre al 2050 ja que els cultius poden capturar carboni de l’atmosfera i els sòls gestionats adequadament permeten emmagatzemar-lo.
Per tant, la UE està compromesa a ajudar la pròxima generació d’agricultors europeus i ho fa a través de subvencions per a la posada en marxa de projectes, programes de formació i ajuts a la renda.
A Catalunya i a les Illes Balears hi ha joves agricultors que estan duent a terme projectes molt interessants relacionats amb la sostenibilitat, el cultiu ecològic, el relleu generacional, la recuperació de llavors i la digitalització del camp, entre d’altres qüestions, que poden servir d’inspiració per a molts joves que vulguin dedicar-se a la pagesia.