Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article1 gener 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

1 de gener de 2022: comença la presidència francesa del Consell de la Unió Europea

A partir d'avui, França ostentarà la presidència del Consell de la Unió Europea durant sis mesos.

EU Council

  

La presidència francesa del Consell tindrà un paper central, juntament amb els seus socis europeus, per avançar en les negociacions per garantir una Europa més sobirana, un nou model de creixement europeu i una Europa centrada en les persones.

En particular, França serà l'encarregada d'organitzar les reunions del Consell de la Unió Europea, fomentar la cooperació entre els estats membres i gestionar les relacions del Consell amb la Comissió Europea i el Parlament Europeu. La Presidència francesa del Consell de la UE contribuirà a assolir compromisos i decisions que serveixin als ciutadans europeus en diversos àmbits clau, com ara la transició verda i digital, la protecció i l'adaptació del nostre model social, una millor protecció de les fronteres i la reafirmació de la importància dels valors europeus.

Per abordar aquestes prioritats, la presidència francesa està organitzant una sèrie d'esdeveniments i reunions informals a tot França, així com a Brussel·les i Luxemburg, on se celebren reunions formals del Consell.

La francesa és la primera del trio de presidències del Consell que tindran lloc fins el 2023, amb el qual es defineix un programa de prioritats compartides per als propers 18 mesos. Després de França, la República Txeca i Suència ocuparan la presidència rotatòria d'aquesta institució.

 

La presidència rotatòria del Consell

La presidència s'ocupa d'impulsar els treballs del Consell referents a la legislació de la UE i garanteix la continuïtat del programa de la UE, l'ordre dels processos legislatius i la cooperació entre els estats membres. Entre les principals tasques que té s'hi troba la de planificar i presidir les sessions del Consell i les reunions dels seus òrgans preparatoris i representar el Consell davant de les altres institucions de la UE.

Cada sis mesos un país de la UE assumeix la presidència del Consell de la UE. Els estats membres que exerceixen aquesta responsabilitat col·laboren estretament en grups de tres. El trio actual està integrat per Estònia, Bulgària i Àustria. Aquest sistema es va instaurar en el Tractat de Lisboa amb l'objectiu de poder treballar amb un programa que fixi les prioritats de la UE a llarg termini.

 

Més informació

Web de la presidència francesa del Consell

 

 

Detalls

Data de publicació
1 gener 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona