Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article10 març 2023Representation in Spain – Barcelona

2023: Any Europeu de les Competències

EU flag

El Parlament Europeu i els estats membres han arribat a un acord polític per convertir el 2023 en l’Any Europeu de les Competències tal i com havia proposat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen en el discurs sobre l’estat de la Unió del 2022.

Durant l’Any Europeu de les Competències, la Comissió, el Parlament Europeu, els estats membres, els agents socials, els serveis d’ocupació públics i privats, les cambres de comerç i indústria, els proveïdors d’educació i formació, els treballadors i les empreses col·laboraran per promoure el desenvolupament de competències, de manera que les oportunitats professionals i vitals de la gent millorin. Això permetrà que Europa sigui més competitiva ja que n’impulsarà la mà d’obra i garantirà que les transformacions verda i digital i la recuperació econòmica siguin socialment justes i equitatives.

La transició verda podria crear fins a un milió de nous llocs de treball a la UE d’ara al  2030; però a les empreses sovint els costa trobar treballadors amb les competències adequades: entre el 2015 i el 2021 es va duplicar l’escassetat de mà d’obra en sectors i llocs de treball clau per a la transició verda. A més, l’Índex de l’Economia i la Societat Digitals mostra que quatre de cada deu adults i una de cada tres persones que treballen a Europa no tenen competències digitals bàsiques. L’Any Europeu de les Competències contribuirà a solucionar el dèficit de capacitats, per exemple, mobilitzant els esforços nacionals i també donant visibilitat a les iniciatives existents i noves de la UE, incloses les possibilitats de finançament de la UE, per ajudar en la seva acceptació i promoure l’organització d’activitats i actes relacionats amb les competències arreu de la UE.

L’Any Europeu de les Competències perseguirà quatre objectius principals:

 • Promoure la inversió en formació i en millora de les competències, perquè els ciutadans puguin conservar el seu lloc de treball o trobar-ne un de nou.
 • Garantir que les competències responguin a les necessitats dels ocupadors gràcies a una cooperació estreta amb els agents socials i les empreses.
 • Adequar les aspiracions i competències de les persones a les oportunitats del mercat laboral, especialment pel que fa a la transició verda i digital i a la recuperació econòmica.
 • Atreure persones de fora de la UE amb les competències necessàries.

 

Iniciatives i activitats previstes

L’Any se celebrarà amb un Festival de l’Any Europeu de les Competències el 9 de maig, Dia d’Europa. El festival enllaçarà activitats relacionades amb les competències que es desenvolupin simultàniament a tot Europa. Durant l’Any de les Competències, que es prolongarà fins al maig del 2024, es posaran en marxa i es promouran nombroses accions i iniciatives. Es posarà l’accent en l’aplicació dels instruments existents. No obstant això, s’adoptaran algunes noves propostes de la UE per donar suport als esforços en curs i impulsar el desenvolupament de competències a tots els estats membres. A continuació en donem alguns exemples.

 • La Comissió adoptarà un paquet d’educació i competències digitals per millorar les competències digitals i l’educació i la formació en aquest àmbit.
 • Després de l’avaluació que n’ha fet recentment, la Comissió proposarà una actualització del marc europeu de qualitat per als períodes de pràctiques per tal de reforçar la qualitat dels períodes de pràctiques i donar suport a la formació i la participació dels joves en el mercat laboral.
 • La posada en marxa de la reserva de talents de la UE facilitarà la contractació internacional i oferirà oportunitats perquè els nacionals qualificats de països tercers treballin en sectors considerats d’importància estratègica a escala de la UE, en particular perquè farà més fàcil casar les ofertes d’ocupació a la UE amb els nacionals qualificats de països tercers.
 • La Comissió proposarà una iniciativa per renovar el marc de mobilitat educativa. Això permetrà que estudiïn i ensenyin a l’estranger més alumnes i educadors.
 • La Comissió proposarà una iniciativa per millorar el reconeixement de les qualificacions dels nacionals de països tercers per tal d’atreure treballadors amb les competències necessàries.
 • A més, la creació d’associacions en matèria de talents amb determinats països socis que no pertanyen a la UE ajudarà a determinar les necessitats de capacitació i formació, a fi de millorar les oportunitats de mobilitat i les vies legals cap a la UE.
 • En el marc del Pacte per les Competències, la indústria, els proveïdors de formació professional i d’educació, els agents socials, els serveis públics d’ocupació i altres actors crearan més associacions per comprometre’s amb la formació i la inversió en el reciclatge professional dels treballadors. Ja s’estan gestant les associacions per a les energies renovables terrestres, les capacitats en matèria de bombes de calor i l’eficiència energètica.
 • Tal com es va anunciar en el Pla Industrial del Pacte Verd, la Comissió proposarà la creació d’acadèmies de la indústria amb zero emissions per posar en marxa programes de reciclatge i millora de les competències en indústries estratègiques per a la transició verda, com ara les matèries primeres, l’hidrogen i les tecnologies solars.
 • La Comissió posarà en marxa una Acadèmia de Cibercapacitats destinada a augmentar el nombre de professionals formats en ciberseguretat per tancar la creixent bretxa de talent en aquest camp. L’Acadèmia reunirà les iniciatives existents per satisfer el dèficit de competències en ciberseguretat i respondre a les necessitats del mercat laboral en la matèria. 
 • En l’àmbit de la recerca i la innovació, i en el marc de l’Espai Europeu de Recerca, s’introduirà un nou marc per a les carreres professionals en el camp de la recerca. S’hi inclouran mesures per millorar les condicions de treball, millorar les competències i la mobilitat i facilitar el reconeixement de la professió.
 • La Iniciativa sobre el talent per a la tecnologia profunda, una iniciativa emblemàtica en el marc de la Nova Agenda Europea d’Innovació, ajudarà a formar un milió d’alumnes, estudiants universitaris i professionals en els àmbits de la tecnologia profunda d’ara al 2025.
 • La conferència «Making Skills Count» dels dies 8 i 9 de juny presentarà iniciatives que augmenten tant el valor com la visibilitat de les competències.
 • Els Premis Europeus a les Competències Digitals 2023 pretenen recompensar els projectes i iniciatives que estan contribuint a tancar la bretxa digital. El termini de presentació de candidatures és obert i se n’anunciaran els guanyadors al juny.
 • La Setmana Europea de la Formació Professional 2023, que se celebrarà del 23 al 27 d’octubre, posarà en relleu el paper fonamental de l’educació i la formació professionals per a les persones de totes les edats.
 • La Setmana de la Programació de la UE, del 7 al 22 d’octubre del 2023, és una iniciativa de base que apropa tothom a la programació i a l’alfabetització digital de forma divertida i atractiva.

 

Rerefons

Els estats membres han donat suport als objectius socials de l’Estratègia Europa 2030 —segons els quals almenys el 60 % dels adults haurien de participar en activitats de formació cada any— presentant ja la seva contribució nacional per complir aquest objectiu. Això també és important per assolir l’objectiu d’una taxa d’ocupació d’almenys el 78 % com a tard el 2030.

La Brúixola Digital 2030 estableix l’objectiu de la UE que el 2030 almenys el 80 % dels adults tinguin com a mínim competències digitals bàsiques i que hi hagi 20 milions d’especialistes en TIC treballant a la UE, alhora que cal que hi hagi més dones en aquests llocs de treball. L’Any Europeu de les Competències també contribuirà al Pla Industrial del Pacte Verd per millorar la competitivitat de la indústria europea amb zero emissions netes i donar suport a la neutralitat climàtica.

Hi ha diversos instruments de finançament de la UE, com ara el Fons Social Europeu Plus (FSE+), el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, el programa Europa Digital, Horitzó Europa i Erasmus+, que donen suport a la inversió dels estats membres en la millora de les competències i el reciclatge professional.

Podeu consultar el programa complet d’activitats i altra informació al lloc web específic de l’Any Europeu

 

Més informació

Any Europeu de les Competències

Lloc web de l’Any Europeu de les Competències

Comunicat de premsa: La Comissió posa en marxa l’Any Europeu de les Competències

Proposta de Decisió del Parlament Europeu i del Consell relativa a l’Any Europeu de les Competències 2023

 

Nicolas Schmit, comissari d’Ocupació i Drets Socials:

Capacitar les persones perquè adquireixin les competències que es demanen al mercat laboral farà que es creïn llocs de treball de bona qualitat. Amb les competències sorgeixen oportunitats. Oportunitats per avançar en la carrera professional, canviar a sectors nous i prometedors, i treballar on cadascú vulgui. Hem de canviar completament de mentalitat pel que fa a la manera com tractem la formació a Europa. Durant l’Any Europeu de les Competències, ens centrarem a garantir que les empreses europees, des de les pimes fins a les grans empreses, disposin del talent que necessiten per prosperar.

 

Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital:

Si volem treure el màxim profit d’alguna cosa, hem de saber com fer-ho. Això també és cert quan es tracta d’aprofitar al màxim la tecnologia. Les competències són fonamentals. Poder pagar les factures i sol·licitar permisos d’estacionament en línia requereix que els ciutadans tinguin els coneixements pertinents. Crear solucions digitals per a una societat que ens ajudi a la nostra vida quotidiana exigeix uns coneixements especialitzats. L’Any Europeu de les Competències ens permetrà orientar els nostres esforços per ajudar la gent a aprendre.

 

Margaritis Schinas, vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu:

Per contribuir a fer que Europa atregui i formi persones amb les competències necessàries, l’Any Europeu de les Competències se centrarà, entre altres coses, en les oportunitats d’aprenentatge, la mobilitat i el reconeixement de les qualificacions. Es tracta d’un pas important per abordar les necessitats en matèria de competències i l’escassetat de mà d’obra, i garantir que les transicions verda i digital, així com la recuperació econòmica, siguin inclusives i no deixin ningú enrere.

 

Detalls

Data de publicació
10 març 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona