· El 9 de maig es commemora l’aniversari de la Declaració Schuman que va pronunciar el ministre d’Afers Exteriors francès el 1950
El 9 de maig se celebra el Dia d’Europa per commemorar que aquest mateix dia de l’any 1950 l’aleshores ministre d’Afers Exteriors francès, Robert Schuman, va pronunciar l’anomenada «Declaració Schuman», en què anunciava la proposta del govern francès de crear la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer, el primer pas per garantir que França i Alemanya no s’enfrontessin mai més en una guerra i l’embrió del que avui coneixem com a Unió Europea. Per tant, el 9 de maig simbolitza la pau, la unitat i la solidaritat. Per celebrar aquesta efemèride les institucions europees a Barcelona organitzen diferents activitats.
Desplegament d’una bandera gegant a la plaça de Sant Jaume de Barcelona
Aquest acte tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on es desplegarà una bandera europea de 22×17 metres. Vint-i-dos cantants de l’Òpera Jove de Catalunya i del Conservatori del Liceu interpretaran l’himne europeu (un fragment de l’últim moviment de la Novena simfonia de Beethoven) portant aquesta bandera. La bandera europea simbolitza la pau, la unitat, la solidaritat i l’harmonia. L’himne és un homenatge a la germanor de la humanitat.
Gimcana sobre desinformació
A la mateixa plaça de Sant Jaume s’organitzarà una gimcana sobre desinformació per a més de noranta joves de primària i secundària de diferents escoles de Catalunya. Els alumnes aprendran a contrastar la informació d’una manera lúdica i a consumir-la d’una manera crítica. A través de diferents proves, es treballarà l’avaluació de la fiabilitat de fonts, la distinció entre fets i opinions, la detecció d’imatges manipulades o la comprensió dels diferents actors que intervenen en la desinformació. A més, els joves podran conversar amb expertes de l’organització Learn to Check i de la Comissió Europea sobre la seva experiència en la lluita contra la desinformació.
Aquesta és, precisament, una prioritat de la Comissió Europea i de la seva Representació a Barcelona. Per aquesta raó, enguany també hem posat en marxa una iniciativa de formació mediàtica a escoles d’arreu de Catalunya amb el Col·legi de Periodistes.
Espectacles Kalòpsia: un planeta no tan diferent a les biblioteques de Catalunya i les Illes Balears
En el marc del Dia d’Europa, s’organitza un cicle d’espectacles de Kalòpsia: un planeta no tan diferent a les biblioteques de Catalunya i les Illes Balears amb l’objectiu d’apropar els valors de la UE al públic infantil i familiar. Les representacions seran gratuïtes.
Kalòpsia es troba a milions i milions de quilòmetres de la Via Làctia. És un planeta ple de colors on el cel pot ser groc i l’aigua és vermella, amb gust de xarop de maduixa. Però no tot és tan bonic com sembla… Una història divertida que t’aproparà a la Unió Europea i t’ajudarà a descobrir-ne els orígens i a entendre que la diversitat ens enriqueix.
Consulta els horaris dels espectacles aquí.
400 alumnes de les escoles ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya commemoren el Dia d’Europa
El 9 de maig, 400 estudiants d’onze escoles ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya d’aquest curs 2022-2023 ¾de Barcelona, Badalona, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Igualada, Girona, Salt, Celrà, Lleida i Tarragona¾ es reuniran al Teatre Casinet d’Hostafrancs (c/ Rector Triadó, 53, Barcelona) per commemorar el dia d’Europa.
La jornada tindrà un enfocament pedagògic, participatiu i lúdic i comptarà amb l’enregistrament del programa LOFT, d’iCat, amb Xènia Casado i Berta Aroca; un taller amb el matemàtic, professor i divulgador Eduardo Sáenz de Cabezón; una cloenda telemàtica a càrrec de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola; i la interpretació de l’himne europeu a càrrec de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Dia Europeu del Comerç de Proximitat
Els comerciants de Barcelona s’afegeixen a la commemoració del Dia d’Europa celebrant el primer Dia Europeu del Comerç de Proximitat. Per això organitzaran actuacions de cantants d'òpera als carrers dels eixos comercials de la ciutat, de 17 a 20 h. Molts dels comerços de la ciutat, a més, lluiran banderes europees.
Exposició «Dones pioneres de la Unió Europea» a la Universitat de Barcelona
Des del 25 d’abril i fins l’11 de maig, l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acull l’exposició «Dones Pioneres de la Unió Europea», amb retrats de l’artista francès Pierre Marquès. La mostra homenatja deu dones referents que van contribuir al desenvolupament de l'Europa que coneixem avui. Hi trobem les set dones que figuren com a «Pioneres de la UE» ¾Anna Lindh, Marga Klompé, Melina Mercouri, Nicole Fontaine, Nilde Iotti, Simone Veil i Ursula Hirschmann¾, així com les tres dones que donen nom a edificis del Parlament Europeu ¾Clara Campoamor Rodríguez, Sophie Scholl i Louise Weiss.
Les pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2023, a la Filmoteca de Catalunya
La Filmoteca de Catalunya acollirà al mes de maig la projecció gratuïta de les cinc pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2023. Els dies 2, 9, 16, 23 i 30 de maig, a les 20 h a la Sala Chomón, es projectaran Alcarràs, Burning Days, Close, Will-O’-The-Wisp i Triangle of Sadness, respectivament. Les entrades només es poden obtenir a la taquilla, amb un màxim de dues per persona.
Mazoni versiona l’himne d’Europa
L’himne de la UE és un extracte del darrer moviment de la Novena simfonia que Beethoven va compondre el 1823 per posar música a l’«Oda a l’Alegria» de Schiller. El 1972 el Consell d’Europa va convertir l’Oda a l’Alegria de Beethoven en el seu himne i el 1985 els líders europeus van adoptar-la com a himne oficial de la Unió Europea. El grup català Mazoni va incloure en el seu darrer disc Ludwig una versió pròpia i original de l’himne de l’alegria en què cada nota la fa un element diferent. Jaume Pla, el líder del grup, explica el perquè de cada nota en un seguit de vídeos que ha realitzat la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Fins al 9 de maig, Dia d’Europa, anirem descobrint cada dia un vídeo per entendre el significat que l'artista ha donat a cada nota.
Aquí podeu trobar més informació així com els vídeos (que s’aniran publicant de manera gradual fins el mateix dia 9).
Il·luminació d’edificis emblemàtics de Palma
A Palma, amb motiu del Dia d’Europa, s’il·luminaran de color blau diferents edificis emblemàtics com el Consolat de Mar i el Palau de Bellver.
Inici de l’Any Europeu de les Competències
Les institucions europees han decidit fer del 2023 l’Any Europeu de les Competències amb l’objectiu de promoure l’aprenentatge permanent perquè treballadors i empreses contribueixin a les transicions verda i digital donant suport a la innovació i la competitivitat. El 9 de maig es donarà el tret de sortida a aquest Any Europeu que contribuirà a aconseguir els objectius socials de la UE per al 2030 perquè almenys un 60 % dels adults participi en activitats de formació cada any i almenys un 78 % tingui feina.
Aquí podeu trobar més informació sobre l’Any Europeu de les Competències.
Més activitats a Catalunya i les Illes Balears: Dia d'Europa 2023
Més activitats a la resta de l’estat
9 de mayo: las instituciones europeas celebran el Día de Europa con diferentes actos ciudadanos en Cataluña y las Illes Balears
Barcelona, 5 de mayo de 2023
· El 9 de mayo se conmemora el aniversario de la Declaración Schuman que pronunció el ministro de Asuntos Exteriores francés en 1950
El 9 de mayo se celebra el Día de Europa para conmemorar que ese mismo día del año 1950 el entonces ministro de Asuntos Exteriores francés, Robert Schuman, pronunció la llamada «Declaración Schuman», en la que anunciaba la propuesta del gobierno francés de crear la Comunidad Europea del Carbón y del Acero, el primer paso para garantizar que Francia y Alemania no se enfrentaran nunca más en una guerra y el embrión de lo que hoy conocemos como Unión Europea. Por ello, el 9 de mayo simboliza la paz, la unidad y la solidaridad. Para celebrar esta efeméride, las instituciones europeas en Barcelona organizan distintas actividades.
Despliegue de una bandera gigante en la plaza de Sant Jaume de Barcelona
Este acto, tendrá lugar en la plaza de Sant Jaume de Barcelona, donde se desplegará una bandera europea gigante de 22×17 metros. Veintidós cantantes de la Òpera Jove de Catalunya y del Conservatorio del Liceu interpretarán el himno europeo (una parte del último movimiento de la Novena sinfonía de Beethoven) portando esta bandera. La bandera europea simboliza la paz, la unidad, la solidaridad y la armonía. El himno es un homenaje a la hermandad de la humanidad.
Gincana sobre desinformación
En la misma plaza de Sant Jaume se organizará una gincana sobre desinformación para más de noventa jóvenes de primaria y secundaria de diferentes escuelas de Cataluña. Los alumnos aprenderán a contrastar la información de forma lúdica y a consumirla de forma crítica. A través de distintas pruebas, se trabajará la evaluación de la fiabilidad de fuentes, la distinción entre hechos y opiniones, la detección de imágenes manipuladas o la comprensión de los diferentes actores que intervienen en la desinformación. Además, los jóvenes podrán conversar con expertas de la organización Learn to Check y de la Comisión Europea sobre su experiencia en la lucha contra la desinformación.
Esta es, precisamente, una prioridad de la Comisión Europea y de su Representación en Barcelona. Por ello, este año también hemos puesto en marcha una iniciativa de formación mediática en escuelas de toda Cataluña con el Col·legi de Periodistes.
Espectáculos Kalopsia: un planeta no tan diferente en las bibliotecas de Cataluña y las Illes Balears
En el marco del Día de Europa, se organiza un ciclo de espectáculos de Kalopsia: un planeta no tan diferente en las bibliotecas de Cataluña y las Illes Balears con el objetivo de acercar los valores de la UE al público infantil y familiar. Las representaciones serán gratuitas.
Kalopsia se encuentra a millones y millones de kilómetros de la Vía Láctea. Es un planeta lleno de colores donde el cielo puede ser amarillo y el agua es roja y sabe a sirope de fresa. Pero no todo es tan bonito como parece… Una historia divertida que te acercará a la Unión Europea y te ayudará a descubrir sus orígenes y a entender que la diversidad nos enriquece.
Consulta los horarios de los espectáculos aquí.
400 alumnos de las escuelas embajadoras del Parlamento Europeo en Cataluña conmemoran el Día de Europa
El 9 de mayo, 400 estudiantes de once escuelas embajadoras del Parlamento Europeo en Cataluña de este curso 2022-2023 ¾de Barcelona, Badalona, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Igualada, Girona, Salt, Celrà, Lleida y Tarragona¾ se reunirán en el Teatre Casinet d’Hostafrancs (c/ Rector Triadó, 53, Barcelona) para conmemorar el día de Europa.
La jornada tendrá un enfoque pedagógico, participativo y lúdico y contará con la grabación del programa LOFT, de iCat, con Xènia Casado y Berta Aroca; un taller con el matemático, profesor y divulgador Eduardo Sáenz de Cabezón; una clausura telemática a cargo de la presidenta del Parlamento Europeo, Roberta Metsola; y la interpretación del himno europeo a cargo de la Escuela Superior de Música de Cataluña (ESMUC).
Día Europeo del Comercio de Proximidad
Los comerciantes de Barcelona se suman a la conmemoración del Día de Europa celebrando el primer Día Europeo del Comercio de Proximidad. Con esta ocasión organizarán actuaciones de cantantes de ópera en las calles de los ejes comerciales de la ciudad, de 17 a 20 h. Muchos de los comercios de la ciudad, además, lucirán banderas europeas.
Exposición «Mujeres pioneras de la Unión Europea» en la Universidad de Barcelona
Del 25 de abril al 11 de mayo, el Edificio Histórico de la Universidad de Barcelona acoge la exposición «Mujeres Pioneras de la Unión Europea», con retratos del artista francés Pierre Marquès. La muestra homenajea a diez mujeres referentes que contribuyeron al desarrollo de la Europa que conocemos hoy. En ella encontramos a las siete mujeres que figuran como «Pioneras de la UE» ¾Anna Lindh, Marga Klompé, Melina Mercouri, Nicole Fontaine, Nilde Iotti, Simone Veil y Ursula Hirschmann¾, así como las tres mujeres que dan nombre a edificios del Parlamento Europeo ¾Clara Campoamor Rodríguez, Sophie Scholl y Louise Weiss.
Las películas nominadas al Premio del Público LUX 2023, en la Filmoteca de Catalunya
La Filmoteca de Catalunya acogerá en el mes de mayo la proyección gratuita de las cinco películas nominadas al Premio del Público LUX 2023. Los días 2, 9, 16, 23 y 30 de mayo, a las 20 h en la Sala Chomón, se proyectarán Alcarràs, Burning Days, Close, Will-O'-The-Wisp y Triangle of Sadness, respectivamente. Las entradas solo se pueden obtener en la taquilla, con un máximo de dos por persona.
Mazoni versiona el himno de Europa
El himno de la UE es un extracto de la Novena sinfonía que Beethoven compuso en 1823 para poner música a la «Oda a la Alegría» de Schiller. En 1972 el Consejo de Europa convirtió la Oda a la Alegría de Beethoven en su himno y en 1985 los líderes europeos la adoptaron como himno oficial de la Unión Europea. El grupo catalán Mazoni incluyó en su último disco Ludwig una versión propia y original del himno de la alegría en la que cada nota la emite un elemento diferente. Jaume Pla, el líder del grupo, explica el porqué de cada nota en una serie de vídeos que ha realizado la Representación de la Comisión Europea en Barcelona.
Hasta el 9 de mayo, Día de Europa, iremos descubriendo cada día un vídeo para entender el significado que el artista ha dado a cada nota.
Aquí se puede encontrar más información así como los vídeos (que se irán publicando de manera paulatina hasta el mismo día 9) .
Iluminación de edificios emblemáticos de Palma
En Palma, con motivo del Día de Europa, se iluminarán en color azul diferentes edificios emblemáticos como el Consolat de Mar y el Palau de Bellver.
Inicio del Año Europeo de las Competencias
Las instituciones europeas han decidido hacer del 2023 el Año Europeo de las Competencias con el objetivo de promover el aprendizaje permanente para que trabajadores y empresas contribuyan a las transiciones verde y digital apoyando la innovación y la competitividad. El 9 de mayo se dará el pistoletazo de salida a este Año Europeo que contribuirá a conseguir los objetivos sociales de la UE para 2030 a fin de que al menos un 60 % de los adultos participe en actividades de formación cada año y al menos un 78 % tenga empleo.
Aquí se puede encontrar más información sobre el Año Europeo de las Competencias.
Más actividades en Cataluña y las Illes Balears: Día de Europa 2023
Más actividades en el resto del estado
Trobareu tots els comunicats de la Representació de la Comissió Europea a la sala de premsa del web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Detalls
- Data de publicació
- 5 maig 2023
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona