Skip to main content
European Commission logo
català
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article17 febrer 2022Representation in Spain – Barcelona

"Alcarràs", amb el suport d'Europa Creativa MEDIA, guanya l'Ós d'Or a la millor pel·lícula

El film amb suport d'Europa Creativa MEDIA 'Alcarràs', de Carla Simón, ha guanyat l'Ós d'Or a la millor pel·lícula a la 72a edició de la Berlinale.

Alcarràs

Alcarràs, el segon llargmetratge de Carla Simón després de l'èxit de la seva òpera opera prima Estiu 1993, que també compta amb suport de MEDIA, és una producció d'Avalon P.C., Elastica Films, Vilaüt Films i Alcarràs AIE, en coproducció amb Kino Produzioni (Itàlia). Comptarà amb la distribució a Espanya d'Avalon D.A. i Elastica Films. Les vendes internacionals són a càrrec de l'agent de vendes francès MK2. Es tracta d'un triomf històric, ja que per primera vegada a la història una pel.lícula en català ha  guanyat el màxim guardó del Festival de Berlín.

L'estrena de la pel·lícula als cinemes espanyols està prevista per al 29 d'abril de 2022.

El repartiment està format per actors no professionals de la zona de Lleida i per treballadors de la terra, després d'un llarg procés de càsting, que va durar més d'un any, ja que es va haver de paralitzar i repetir per l'inici de la pandèmia. Als personatges principals trobem Jordi Pujol Dolcet, Anna Otín, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou, Josep Abad, Montse Oró, Carles Cabós i Berta Pipó.

 

Sinopsi

Després de vuitanta anys cultivant la mateixa terra, la família Solé es reuneix per fer junts la seva darrera collita.

En paraules de la directora: "Aquesta és una història sobre la pertinença a una terra, a un lloc, però també un drama sobre les tensions generacionals perpètues, la superació d'antigues tradicions i la importància de la unitat familiar en temps de crisi".

El projecte compta amb un llarg recorregut a festivals i premis, entre els quals destaquen el Premi CNC al Millor Projecte, atorgat al Torino Film Lab (2018), el Premi Eurimages al desenvolupament obtingut al mercat de coproducció del European Film Marketde Berlín (2019) i la Menció Especial al Pitch des Residents celebrat en el marc del Festival de Cannes 2019. A més, Alcarràs compta amb el suport de l'ICAA, ICEC, Europa Creativa MEDIA, EURIMAGES, MIBACT i la Diputació de Lleida i la participació de TVE, Movistar+ i TV3.

Cal destacar que el fulgurant recorregut d'Estiu 1993 va començar justament a la Berlinale de 2017. Allà es va endur el premi de la seva secció (Generation K-Plus) i el premi a la millor òpera prima de tot el festival. A partir d'aquí, cinc premis al Festival de Màlaga, representant espanyola als Oscars el 2018, tres premis Goya, quatre Feroz, cinc Gaudí i infinitat de reconeixements arreu del món. A més, va comptar amb l'aplaudiment de la crítica i el públic. Prop de 200.000 espectadors van veure la pel·lícula als cinemes d'Espanya.

Podeu recuperar, des del següent enllaç, l'entrevista que vam tenir ocasió de fer-li a Carla Simón el passat mes de novembre, en el marc del Festival L'Alternativa, just quan estava acabant d'editar 'Alcarràs'.

Entre les pel·lícules guardonades a la Berlinale figura també el film amb suport MEDIAEverything Will Be Ok, de Rithy Panh (Hong Kong, França, 2022), guardonat amb l'Ós de plata per la seva destacada contribució artística

Detalls

Data de publicació
17 febrer 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona