Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article31 octubre 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

Arrenca el projecte MINIGRAPH, coordinat per l’ICN2, que vol aprofitar el grafè per a neurotecnologia

Aprofitant les característiques úniques del grafè, MINIGRAPH pretén desenvolupar una neurotecnologia cerebral innovadora  per a la neuromodulació i  un nou procediment d'implantació mínimament invasiu per al  tractament de malalties.

MINIGRAPH

Del 20 al 21 d'octubre es va celebrar a la Casa de Convalescència de Barcelona la reunió d'inici del projecte MINIGRAPH, coordinat pel Grup de Materials i Dispositius Electrònics Avançats ICN2, liderat pel Prof. ICREA Jose A. Garrido. El projecte ha rebut 4 milions d'euros en finançament de la Comissió Europea a través de la convocatòria Pathfinder Challenges del Consell Europeu d'Innovació (EIC) 2021, a més d'un altre 1,2 milions d'euros del Govern Federal Suís (Secretaria d'Estat d'Educació, Investigació i Innovació). 

A més d'ICN2 i INBRAIN Neuroelectronics, ambdues amb seu a Barcelona, el consorci que durà a terme el projecte MINIGRAPH inclou imec (Bèlgica), l'Institut Fraunhofer de Fiabilitat i Microintegració  (Alemanya), ETH Zürich i el seu spin-off Nanoflex Robotics (Suïssa) i el Centre Mèdic de la Universitat de Leiden  (Països Baixos). INBRAIN Neuroelectronics és una empresa tecnològica fundada per investigadors de l'ICN2, ICREA i IMB-CNM-CSIC que desenvolupa aplicacions basades en grafè per a malalties neurològiques. 

Aprofitant les característiques úniques del grafè, MINIGRAPH pretén desenvolupar  una neurotecnologia cerebral innovadora  per a la neuromodulació i  un nou procediment d'implantació mínimament invasiu per al  tractament de malalties neurològiques i neuropsiquiàtriques. Aquesta tecnologia permetrà als metges i investigadors descobrir nous biomarcadors de malalties i desenvolupar teràpies personalitzades i adaptatives en funció de les necessitats dels pacients.   

En els pròxims tres anys, l'equip de MINIGRAPH prototiparà un implant molt miniaturitzat i precís amb una òptima biocompatibilitat i adaptabilitat al teixit cerebral, superant amb escreix les teràpies de neuroestimulació més avançades. Un suport magnètic, un tipus d'imant que permet als usuaris dirigir l'implant des de l'exterior, permetrà una implantació robòtica d'alta precisió mitjançant una única petita incisió al crani. 

Acollida per ICN2, la reunió d'inici va comptar amb la presència de representants de cada soci del consorci MINIGRAPH i els va permetre definir el full de ruta per als propers sis mesos. En particular, això implicarà la fabricació d'interfícies neuronals de primera generació basades en grafè, el disseny de circuits electrònics i la conceptualització inicial del portador magnètic per a la implantació robòtica. 

 

Més informació

Departament d'Acció Exterior i Unió Europea

ICN2

Detalls

Data de publicació
31 octubre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona