Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article30 novembre 2021Representation in Spain – Barcelona2 min read

Barcelona acull el 6è Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània

El VI Fòrum regional de la Unió per la Mediterrània (UpM) ha reunit aquest dilluns a Barcelona ministres d’Afers Exteriors de la regió euromediterrània, sota la copresidència del Regne Haiximita de Jordània i de la Unió Europea, per fer balanç dels a

6è Forum Regional de la UpM
6è Forum Regional de la UpM
6è Forum Regional de la UpM

La reunió ha brindat una oportunitat valuosa per reconèixer la importància que té la UpM com a plataforma singular orientada a les accions concretes, que promou el diàleg i la cooperació continuats i que treballa específicament per respondre als reptes comuns amb l’objectiu d’assolir una regió mediterrània més pacífica, segura, verda, pròspera i inclusiva.

S’ha posat l’accent en la necessitat de redoblar els esforços per resoldre els conflictes i crisis prolongats que priven la regió del seu dret a la pau i l’estabilitat.

L'alt representant i vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell, va dir: “El nostre objectiu és avançar en l'agenda comuna en les àrees prioritàries i aprofitar encara més les oportunitats d’aquesta associació. Hem de tancar la bretxa econòmica i social entre les dues ribes, la Mediterrània ha de ser un lloc de progrés compartit. Per al nostre benefici mutu, hem d'enfortir la nostra cooperació, millorar les condicions de vida i les oportunitats econòmiques i construir junts un futur comú. En aquest context, la transició econòmica verda i el pas dels combustibles fòssils a les energies renovables és tant una necessitat com una oportunitat per a la diversificació econòmica i el creixement a les dues ribes del Mediterrani”.

 

El comissari de Veïnatge i Ampliació, Olivér Várhelyi, va afegir: “L'any passat vam reflexionar sobre les lliçons apreses 25 anys després de la Declaració de Barcelona i vam establir les bases d'una nova Agenda per a la Mediterrània. El nostre objectiu comú: crear una àrea comuna de prosperitat i estabilitat on les persones puguin prosperar. El Pla Econòmic i d'Inversions ajudarà a estimular la recuperació socioeconòmica a llarg termini, crearà creixement econòmic i llocs de treball, donarà suport a la inversió en capital humà. Ara és el moment de la implementació".

 

Lluita conjunta contra el canvi climàtic

La reunió va ser una oportunitat per mantenir l'impuls de l'acció climàtica en un lloc destacat a l'agenda política, després de la reunió ministerial de la Unió per a la Mediterrània (UpM) sobre Medi Ambient i Acció Climàtica celebrada a l'octubre, la recent Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP 26) i per preparar el camí per a la COP 27 a Egipte l'any vinent. La Mediterrània és un dels principals punts calents del canvi climàtic, s'escalfa un 20% més ràpid que la resta del món i ja provoca grans problemes a les societats d'ambdues ribes.

 

El primer Dia de la Mediterrània

El primer Dia de la Mediterrània, que es va celebrar el diumenge 28, va confirmar la vibrant cooperació en tota la Mediterrània i ens va recordar la importància de fomentar una identitat mediterrània comuna i d’augmentar la visibilitat i l’apropiació de la cooperació regional. Va ser una oportunitat de reforçar els vincles, promoure els intercanvis i el diàleg interculturals i encomiar la diversitat de la regió.

 

Més informació

Pàgina web de la UpM

Nota de premsa del Servei d’Acció Exterior de la UE

Detalls

Data de publicació
30 novembre 2021
Autor
Representation in Spain – Barcelona