Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 3 desembre 2021
  • Representation in Spain – Barcelona
  • 4 min read

Barcelona i Palma, reconegudes en el Premi Ciutat accessible 2022

 

 

  • La ciutat de Luxemburg s’ha endut el primer premi

 

La ciutat de Luxemburg ha guanyat el Premi Ciutat accessible 2022 per la seva àmplia gamma de solucions innovadores orientades a millorar l’accessibilitat de les persones amb discapacitat. Barcelona ha quedat en tercer lloc i Palma ha rebut una menció especial per haver millorat l’accés a espais com ara parcs i platges. 

 

Un jurat d’experts en accessibilitat de la UE ha reconegut la ciutat de Luxemburg per haver fet de l’accessibilitat una prioritat. La ciutat aplica un principi de «disseny per a tothom» per facilitar l’accés a tothom, incloses les persones amb discapacitat. Compta amb autobusos de plataforma baixa equipats amb rampes a tota la ciutat, així com anuncis visuals i acústics als autobusos i a les parades. La ciutat consulta periòdicament els seus ciutadans amb discapacitat per verificar que les mesures aplicades tinguin l’efecte desitjat. A més, la ciutat de Luxemburg fa accessible a tothom la informació sobre les decisions polítiques ja que ofereix els plens principals de l’ajuntament en llenguatge de signes, que se suma al llenguatge oral i la transcripció accessible.

 

El guardó ha estat presentat aquesta tarda a la cerimònia d’entrega del Premi Ciutat accessible per Helena Dalli, comissària europea d’Igualtat, que ha declarat: “imagineu-vos que voleu agafar un autobús però no hi podeu pujar. O que el vostre fill no pot jugar amb els altres nens perquè el parc no és accessible. L’accessibilitat té un efecte real en la vida quotidiana. És una qüestió d’autonomia i d’igualtat. És per això que reconeixem, a través del Premi Ciutat accessible, els esforços que fan aquestes ciutats per ser més accessibles i inclusives. Felicito la ciutat de Luxemburg, guanyadora d’enguany, pel seu compromís amb la igualtat d’oportunitats per a les persones amb discapacitat”.

 

Per commemorar l’Any Europeu del Ferrocarril, la Comissió ha concedit una menció especial a Porto (Portugal) per la millora de l'accessibilitat de les estacions ferroviàries. En la presentació del premi, la comissària de Transports, Adina Vălean, ha declarat: “volem que hi hagi més gent que faci servir el tren, un dels transports més sostenibles i segurs. Tothom ha de poder viatjar amb tren i que li resulti fàcil. Porto ha introduït millores impressionants  al seu sistema ferroviari, inclòs el metro, per fer-lo accessible per a les persones amb discapacitat. Per exemple, els vehicles i les estacions de metro són cada cop més accessibles, i també té avisos acústics i material adaptat a tot arreu. Espero que moltes altres ciutats en segueixin l’exemple».

 

La Comissió Europea ha rebut quaranta candidatures per al Premi Ciutat accessible de 2022. Les ciutats de Hèlsinki (Finlàndia) i Barcelona (Espanya) han quedat en segon i tercer lloc, respectivament.

 

Finalment, Lovaina (Bèlgica) i Palma (Espanya) han rebut una menció especial: Lovaina per la integració de l'accessibilitat, també en l'àmbit digital; i Palma per la millora de l’accés a l'entorn físic, especialment a platges i parcs.

 

Rerefons

A la UE hi ha uns 87 milions de persones que pateixen alguna discapacitat. El Premi Ciutat accessible, concedit per la Comissió Europea i el Fòrum europeu de la discapacitat, és una de les mesures previstes en l'Estratègia sobre els drets de les persones amb discapacitat per al període 2021-2030 per tal d’aconseguir una Europa sense barreres.

El Premi Ciutat accessible es va crear el 2010 per conscienciar la població sobre la situació de les persones amb discapacitat i fomentar iniciatives d’accessibilitat en ciutats europees de més de cinquanta mil habitants. Es tracta de garantir la igualtat de accés a la vida pública a les persones amb discapacitat. La iniciativa té l’objectiu d’estimular les ciutats perquè serveixin d’inspiració a les altres, innovin i comparteixin les bones pràctiques.

El premi s’atorga a la ciutat que demostra una millora de l’accessibilitat en aspectes fonamentals de la vida urbana i que té plans concrets per continuar millorant. El Premi Ciutat accessible es presenta en la conferència anual del Dia europeu de les persones amb discapacitat, a la qual assisteixen uns quatre-cents participants procedents d’arreu de la Unió Europea.

Ciutats guanyadores en edicions anteriors: Jönköping (Suècia) el 2021; Varsòvia (Polònia) el 2020; Breda (Països Baixos) el 2019; Lió (França) el 2018; Chester (Regne Unit) el 2017; Milà (Itàlia) el 2016; Boras (Suècia) el 2015; Göteborg (Suècia) el 2014; Berlín (Alemanya) el 2013; Salzburg (Àustria) el 2012; Àvila (Espanya) el 2011.

 

Més informació

Pàgina web del Premi Ciutat accessible

Dia europeu de les persones amb discapacitat 2021

Una Unió de la Igualtat: Estratègia sobre els drets de les persones amb discapacitat per al període 2021-2030

Any Europeu del Ferrocarril

 

 

Detalls

Data de publicació
3 desembre 2021
Autor
Representation in Spain – Barcelona