Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 2 desembre 2020
  • 2 min read

Barcelona participa en la prova pilot d’un projecte europeu per prevenir l’expansió del coronavirus en el transport públic

untitled_19.png
© EU
Barcelona participa des d’aquesta setmana en les proves pilot del projecte Co-Aps ( ) de prevenció de la propagació de la COVID-19, juntament amb Istanbul, Karditsa i Sofia. El Data Management Group (DAMA) ( ) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) coordina el projecte a Barcelona, que es desenvolupa juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ( ) i altres participants europeus. El projecte Co-Aps està finançat per l’EIT Urban Mobility ( ) , una iniciativa de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia ( ) (EIT, per les sigles en anglès) que, des del gener del 2019, treballa per afavorir canvis positius en la manera de desplaçar-se de les ciutats per fer-los llocs més habitables.

La plataforma Co-Aps, dissenyada pel grup DAMA-UPC juntament amb l’spin-off Sparsity Technologies, implementa una tecnologia mòbil per recopilar dades d’usuaris anònims en temps real. Aquestes dades proporcionen informació sobre les multituds i la densitat als espais públics que gestionen les operadores de transport i les autoritats de les ciutats, de manera que ajuden a gestionar l’ocupació i evitar aglomeracions en temps de pandèmia. Mitjançant aquesta informació els passatgers i passatgeres poden prendre decisions informades abans i durant el seu viatge.

Durant la fase de prova pilot per assajar Co-Aps, que durarà fins al final d’any, les persones usuàries de les xarxes de transport de TMB podran contribuir al perfeccionament de l’aplicació aportant dades d’ocupació en temps real a partir de la seva experiència mentre es desplacen amb bus i amb metro. Les persones més actives rebran compensacions en forma de regals. La prova pilot que s’ha iniciat a Barcelona es realitza a diverses estacions centrals de metro (de les línies L5 i L4).

El coordinador del grup DAMA-UPC, Josep Lluís Larriba, explica que “amb aquesta app les ciutats i les operadores de transport públic podran donar un millor servei als ciutadans/usuaris, establint rutes per a la seva mobilitat més informades, la qual cosa ajudarà a evitar densificacions innecessàries i permetrà que les persones usuàries prenguin rutes alternatives menys massificades”.

Com funciona Co-Aps?
Quan s’utilitza Co-Aps, que està disponible a Google Play per a Android  i a Apple Store per a iOS, es demana a usuaris i usuàries que proporcionin informació en temps real del transport públic, mitjançant diversos jocs, com per exemple respondre a: quina ocupació hi ha en una estació específica? Quin percentatge de passatgers porta màscares? 

A més de contribuir a reduir la difusió de la COVID-19, les persones que interactuen amb l'app poden acumular punts que es podran bescanviar per bitllets de transport públic, o descomptes en serveis. Per poder optar a un premi s’han de resoldre com a mínim deu dels reptes que es plantegen en accedir a l’app.   

Juntament amb la informació proporcionada pels passatgers, en aquesta prova pilot s’utilitzaran dades com el pes dels vagons, el nombre de passatgers a les estacions i les dades de fonts multitudinàries proporcionades per TMB, que utilitzarà aquesta informació per planificar la freqüència dels trens.

Més informació

Pàgina web de la UPC

Pàgina web de EIT Urban Mobiltiy

Detalls

Data de publicació
2 desembre 2020