Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article22 setembre 20201 min read

Beethoven i els valors europeus: la Comissió Europa celebra el 250è aniversari del compositor alemany al Palau de la Música

50371197821_e03e366d6c_o.jpg
© EU
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona va retre homenatge aquest dilluns al compositor de l’himne de l’Alegria en un acte al Palau de la Música, on després es va interpretar la 9a Simfonia de la mà de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i de l’Orfeó Català. Albert Galceran i Pedro Pardo, presentadors del programa Els homes clàssics de Catalunya música, van apropar la música del compositor alemany al públic i van vincular-lo a alguns dels valors europeus.

“Parlar de Beethoven és parlar d’Europa”, així va començar la conferència de Els homes clàssics sobre el compositor del que ha esdevingut l’himne de la Unió Europea. Pardo i Galceran van il·lustrar els assistents a l’acte del Petit Palau sobre la música i la trajectòria de l’autor alemany que van resumir en tres paraules: revolució, justícia i llibertat.

 

A continuació l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i l’Orfeó Català van interpretar la 9a Simfonia de Beethoven al Palau de la música, un espectacle que van poder gaudir els guanyadors del concurs “Beethoven a casa” organitzat per la Comissió Europea durant el confinament així com els espectadors premiats dels concursos organitzats per Els homes clàssics al programes Tot es mou de TV3 i Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio.

L’Himne d’Europa

La melodia que simbolitza la UE prové de la Novena Simfonia que Beethoven va composar al 1823, quan el músic va decidir posar música a l’oda a l’Alegria escrita per Schiller al 1785. L’himne no només simbolitza la Unió Europea, sinó també Europa en el sentit més ampli. L’Oda a l’Alegria de Schiller expressa la visió idealista de la fraternitat entre els éssers humans, una visió compartida per Beethoven.

Al 1972 el Consell d’Europa va convertir un fragment de la 9a Simfonia en el seu himne. Al 1985 va ser adoptat pels dirigents de la UE com a himne oficial de la Unió Europea. Es tracta d’un himne sense lletra per utilitzar la música com a expressió dels ideals europeus europeus de pau, llibertat i solidaritat.

Més informació

Detalls

Data de publicació
22 setembre 2020