Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article21 març 2022Representation in Spain – Barcelona3 min read

Castelldefels, una ciutat europeista, solidària i innovadora

El municipi, que compta amb una important població d’altres països de la UE, ha estat també un exemple a l’hora de mobilitzar-se per acollir ciutadans ucraïnesos que fugen de la guerra que viu el seu país.

Castelldefels

Per Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona

Castelldefels ha fet una aposta decidida per Europa. En una visita impulsada pel consistori del municipi, i de la mà de l’alcaldessa Maria Miranda, juntament amb el primer tinent d'alcalde, Jordi Maresma, i la regidora de presidència, Esther Niubó, he pogut conèixer de prop la realitat de Castelldefels, els projectes que porta a terme i els reptes que aquest municipi singular de cara al futur.

La ciutat, que ha rebut finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional per restaurar el seu emblemàtic castell, ha fet un esforç per formar els tècnics del consistori per conèixer els recursos i eines que els dona la Unió Europea per contribuir a augmentar la qualitat de vida, el treball, la innovació, l’ocupació, la formació i l’educació al municipi. També ha centrat esforços en sensibilitzar la població sobre la importància i els beneficis de pertànyer a la Unió Europea a través d’actes, xerrades i la celebració festiva del 9 de maig, Dia d’Europa. Una població que ha estat un exemple a l’hora de mostrar solidaritat i mobilitzar-se per acollir els ciutadans ucraïnesos que han hagut de fugir del seu país.

Estic convençut que amb tots aquests ingredients, Castelldefels tindrà molt èxit a l’hora de captar fons europeus NextGeneration i en la transició cap a una economia i societat verda i digital.

 

Un ecosistema de coneixement

Els darrers anys han servit perquè Castelldefels es consolidi com un pol capdavanter per la recerca, l’educació i la innovació, no només a Catalunya i a Espanya, sinó també a tot Europa. El municipi allotja centres de referència, com el campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) –que compta amb una incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea (ESA)-, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), o l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

En aquesta ocasió he tingut l’oportunitat de conèixer el darrer, l’ICFO - un centre que, en només dues dècades, s’ha posicionat com un dels referents indiscutibles e nivell mundial. Els projectes que desenvolupen els seus investigadors, que compten amb més de quaranta beques de l’European Research Council i que han participat en 119 projectes del programa Horitzó 2020, porten la recerca i la innovació als seus límits per trobar solucions als principals reptes de la nostra societat. L’ús de nous materials com el grafè, la recerca en tecnologia quàntica, l’ús de la llum per millorar l’eficiència i la producció energètiques, o bé per desenvolupar noves eines per lluitar contra la COVID i gestionar els pacients crítics a l’hospital, són només alguns dels camps fascinants de recerca del centre. I tot això ho aconsegueix amb un equip paritari format per talents provinent d’arreu del món. L’ICFO ha aconseguit que es creï al seu voltant un ecosistema d’empreses, moltes d’elles sorgides com a spin-off, que fan encara més atractiva aquesta destinació per a investigadors d’altres països. Gràcies a tot l’equip internacional de l’IFCO per la vostra acollida ! Tornarem.

 

Més informació

Àlbum fotogràfic de la visita

Detalls

Data de publicació
21 març 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona