Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa9 juny 2022Representation in Spain – Barcelona5 min read

Catalunya i les Illes Balears entre les 118 regions i municipis que s’uneixen a la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic

En formaran part un total de 16 regions, províncies i municipis espanyols

Avui la Comissió Europea ha anunciat el primer grup de 118 regions i municipis que participaran en la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic, l’anomenada Missió Adaptació, que donarà suport al Pacte Verd Europeu i a l’Estratègia d’adaptació al canvi climàtic de la UE.


Aquestes regions i municipis signaran la Carta de la Missió avui en el primer Fòrum de la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic del Comitè de les Regions. Disset altres empreses privades, centres de serveis , xarxes de recerca i grups d’acció local que treballen per millorar la resiliència climàtica subscriuran la Carta i obtindran la condició d’amics de la Missió. Els 118 signants provenen de divuit estats membres i hi ha sis parts més procedents de països associats o potencialment associats amb Horitzó Europa, el programa de recerca i innovació de la UE.


Des d’onades de calor mortals i sequeres devastadores fins a incendis forestals i costes en retrocés per la pujada del nivell del mar, el canvi climàtic ja passa factura a Europa i a tot el món. Afecta no només el medi natural i l’economia sinó també la salut dels europeus. Els fenòmens meteorològics i climàtics extrems són més freqüents i més greus, per la qual cosa cal que accelerem la recerca de solucions que reforcin la resiliència climàtica. La Missió Adaptació té l’objectiu de donar suport a almenys 150 regions i municipis per accelerar la transformació que els permeti assolir la resiliència climàtica com a tard l’any 2030. Ajudarà aquestes regions i municipis a entendre, anticipar i gestionar més bé els riscos climàtics, així com a desenvolupar solucions innovadores per augmentar la resiliència.

La Missió Adaptació rebrà 370 milions d’euros de finançament d’Horitzó Europa per al període 2021-23. Les accions de recerca i innovació se centraran en la reconstrucció de zones afectades per fenòmens meteorològics extrems, la recuperació de zones inundables, l’agricultura vertical, prototipus de models d’assegurances o la creació d’una ciutat «perfectament adaptada» que estigui preparada per resistir una tempesta o una onada de calor. També hi ha la possibilitat de generar iniciatives conjuntes amb altres programes i missions de la UE. La Missió, a més, ofereix oportunitats de treball en xarxa, intercanvi de bones pràctiques entre regions i ens locals i ajuda per implicar la ciutadania.


La Comissió i el Comitè de les Regions animen altres candidats de tots els estats membres a subscriure la carta. Això permetrà que les mesures d’adaptació tinguin la màxima implantació possible a Europa i obrirà el camí cap a un futur resilient al clima.

 

Declaracions dels membres de la Comissió i del Comitè de les Regions

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat: «Si bé les negociacions sobre el clima es fan a nivell mundial i bona part de la nostra legislació és europea, els canvis que necessitem sobre el terreny són de caire local: es produeixen ciutat a ciutat, barri a barri, carrer a carrer. El canvi només es produirà si els canvis van de baix a dalt. Tant si es tracta de fer més verd l’espai públic com si de desenvolupar sistemes de retenció d’aigua o d’aïllar habitatges, les ciutats i les regions ja estan desenvolupant idees innovadores per adaptar-se al canvi climàtic. Les més de cent regions i comunitats de la Missió Adaptació seran autèntiques pioneres i demostraran a milions d’europeus que un futur verd, net i saludable és possible per a tothom».La comissària d’Innovació i Recerca, Mariya Gabriel, ha declarat: «La Missió posarà les regions i els municipis al capdavant de la innovació en la transició d’Europa per esdevenir un continent més resilient. Quan s’uneixen a la Missió, accedeixen a tot el potencial de recerca i innovació i acceleren la transferència a la societat de les solucions desenvolupades».

El vicepresident primer del Comitè Europeu de les Regions, Vasco Alves Cordeiro, ha declarat: «Les regions d’Europa estan patint els efectes de la crisi climàtica. Des de l’augment del nivell del mar fins a inundacions o onades de calor, treballem per trobar solucions que puguin ajudar a protegir les persones i salvar la natura. Unir-se a aquesta missió permetrà a més de cent regions i comunitats d’agafar el timó i mostrar com podem aportar resultats a través de l’acció local pel clima».Rerefons

El 14 de març de 2022, la Comissió va formular una invitació a les regions i ens locals de la UE perquè s’unissin a la Missió. Després de l’anunci d’avui, els nous signants es beneficiaran de la Plataforma d’Execució de la Missió, que estarà operativa a la primeria de 2023. Plegats, desenvoluparan vies cap a la resiliència climàtica alhora que tindran accés a dades climàtiques i metodologies d’avaluació de riscos climàtics i rebran assessorament a mida sobre mesures d’adaptació eficaces.

La Missió per a l’adaptació al canvi climàtic es va posar en marxa el setembre de 2021 amb l’adopció d’una Comunicació sobre les missions de la UE, seguida de l’aprovació dels plans d’execució individuals de les missions. Hi ha quatre altres missions de la UE que tracten els reptes mundials en els àmbits de les ciutats intel·ligents i climàticament neutres, la recuperació dels oceans i les aigües, els sòls saludables i el càncer. El 15 de desembre de 2021 es va publicar un Programa de Treball per a les Missions d’Horitzó Europa. Les missions refermen les prioritats de la Comissió, com ara el Pacte Verd Europeu, una Europa Preparada per a l’Era Digital, la Lluita contra el Càncer i la Nova Bauhaus Europea.


Més informació

Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic

Fitxa informativa: Missió Adaptació al canvi climàtic

Adaptació al canvi climàtic

Estratègia de la UE d’adaptació al canvi climàtic

Detalls

Data de publicació
9 juny 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona