Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa7 maig 2024Representation in Spain – Barcelona5 min read

Celebrem un Dia d’Europa ciutadà i centrat en els joves

 

  • El 9 de maig, Dia d’Europa, en què es commemora el 74è aniversari de la Declaració Schuman, faltarà un mes exacte per a la celebració de les eleccions europees a Espanya 

 

  • Les institucions europees a Barcelona, l’Ajuntament de la ciutat, la Diputació i les associacions europeistes han presentat per primera vegada una agenda conjunta 

Barcelona, 7 de maig de 2024

El 9 de maig de 1950, només cinc anys després del final de la Segona Guerra Mundial, l’aleshores ministre d’afers exteriors francès, Robert Schuman, va pronunciar la coneguda «Declaració Schuman», que posava els fonaments de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer, embrió de l’actual Unió Europea. 

Per commemorar aquesta efemèride el dia 9 de maig se celebra el Dia d’Europa. Enguany, per primera vegada les institucions europees a Barcelona han unit forces amb l’Ajuntament de la ciutat, la Diputació, la Fundació Catalunya Europa i el Consell Català del Moviment Europeu per presentar una agenda conjunta d’activitats que se centren en els joves i que tenen una clara vocació formativa i lúdica. 

La mirada crítica dels joves 

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la Fundació Catalunya Europa organitzen l’acte de lliurament dels premis Europa Jove el dia 8 de maig a les 17 h a la seu de les institucions europees a Barcelona. Es tracta d’un reconeixement als millors treballs de recerca de Batxillerat sobre temàtica europea, una iniciativa que vol fomentar l’esperit crític dels més joves i animar-los a estudiar i fer recerca sobre temes europeus. En aquesta edició el guanyador ha estat El projecte europeu i la seva necessitat de transformació d’Esteban del Campo Sierra, de l’escola Manyanet Sant Andreu (Barcelona). 

El dia 9 de maig més de 500 alumnes de tot Catalunya participaran en una gimcana sobre desinformació on hauran de superar diverses proves com ara la fiabilitat de les fonts, qui hi ha darrera de les informacions interessades, com es pot diferenciar un hipertrucatge (deep fake) d’una imatge real, etc. A Barcelona els tallers s’ubicaran al parc de l’Estació del Nord; a Lleida, a la plaça de la Catedral; a Tarragona, a la plaça de la Font; i a Girona, al Parc Central. 

Les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu omplen el Teatre Lliure 

Uns altres 500 alumnes de tretze centres d’arreu de Catalunya que participen del programa d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu commemoraran el Dia d’Europa al Teatre Lliure de Montjuïc. La jornada, impulsada per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, tindrà lloc el dijous 9 de maig de les 10:00 a les 13:00 h i comptarà amb un videomissatge de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola. A més, els estudiants participaran de la gravació del programa LOFT de 3Cat, d’un taller d’intel·ligència artificial, i gaudiran de la interpretació de l’Himne d’Europa per part de músics de l’ESMUC. La cloenda de la jornada anirà a càrrec del portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch.

Barcelona es tenyeix de blau 

El dimecres 8 de maig, de 20:30 a 00:00 h una vintena d’edificis emblemàtics de la ciutat s’il·luminaran amb els colors de la bandera d’Europa. L’Arc de Triomf, la Torre Glòries, l’Hotel W Barcelona, les tres creus del Park Güell i el Gran Teatre del Liceu són alguns dels edificis que es vestiran de blau per celebrar el Dia d’Europa. Amb aquesta acció, el Parlament Europeu i les autoritats nacionals i locals ressalten la importància de les eleccions europees. Barcelona s’uneix així a una iniciativa en què participaran més de seixanta ciutats d’arreu d’Europa i que inclou llocs tan representatius com l’Arc de Triomf de París, la plaça de Cibeles de Madrid, el Coliseu romà o la Grand Place de Brussel·les.

El dia 9 de maig a les 11:30 h del matí es desplegarà una bandera europea gegant (de 25 x 17 metres) a l’Estació del Nord de Barcelona. L’acte comptarà amb la participació de l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni; el director general de Comunicació i portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch; i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro

Diversió per a petits i grans 

El vestíbul de l’Estació del Nord es transformarà en un gran cafè típic de l’Europa de la primera meitat del segle XX per reivindicar els bars i cafès com a elements de la cultura de la socialització europea. El vespre del 9 de maig s’hi oferirà un concert amb actuacions de Suu, Loverman, la guitarrista portuguesa Marta Pereira da Costa i una sessió del DJ Mauro Licci. Cal reservar una entrada aquí

Per als més petits, un any més, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha programat una vintena d’espectacles per a públic familiar a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. L’espectacle «Li deien Kalòpsia» està basat en el llibre Kalòpsia: un planeta no tan diferent, que pretén apropar els valors i orígens de la UE als més petits. Podeu trobar-ne els horaris aquí.

Celebrem el Dia d’Europa al costat del poble ucraïnès 

Aquest és el tercer Dia d’Europa que vivim amb una guerra al continent europeu. La UE seguirà donant suport al poble ucraïnès tot el temps que calgui. Per això el 6 de maig hem celebrat un acte al Museu Pau Casals amb la comunitat ucraïnesa de Catalunya i el consolat ucraïnès a Barcelona, per reivindicar el llegat de pau d’aquest violoncel·lista universal. 

Un mes per a les eleccions europees

Amb vista a les eleccions al Parlament Europeu, el director general de Comunicació i portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, participarà el dijous 9 de maig, Dia d’Europa, al cicle de debats «#afterwork» organitzat per El Periódico. L’acte tindrà lloc a les 19:00 h a la Casa Seat de Barcelona (Passeig de Gràcia, 109). L’aforament és limitat i cal inscripció prèvia. Podeu trobar-ne més informació aquí.

Altres activitats

El mes de maig tot el territori s’omple d’activitats per celebrar el Dia d’Europa. Podeu consultar l’agenda completa d’activitats aquí.

Detalls

Data de publicació
7 maig 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona