Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa10 setembre 20208 min read

Cinc projectes innovadors amb participació catalana reben fons de la UE per lluitar contra la pandèmia del coronavirus

  • 207 innovacions i projectes empresarials reben 60 milions d’euros de la Iniciativa de resposta a la crisi de l’Institut europeu d’innovació i tecnologia
  • Dues empreses catalanes també es beneficien d’aquesta iniciativa

Budapest/Barcelona, 10 de setembre de 2020

En el marc dels esforços de la UE per fer front a la pandèmia de la COVID-19, l’Institut europeu d’innovació i tecnologia (EIT) té el plaer d’anunciar el resultat de la convocatòria de la Iniciativa de resposta a la crisi de l’EIT: un total de 60 milions d’euros per a 207 projectes empresarials i d’innovació de trenta-dos països.

En el marc dels «projectes de resposta a la pandèmia», hi ha seixanta-dos projectes d’innovació duts a terme per 212 socis de vint-i-cinc països que estan desenvolupant solucions als reptes relacionats amb la COVID-19. Entre els projectes seleccionats n’hi ha cinc que compten amb participació d’empreses o institucions catalanes. (vegeu el resum dels projectes a l’annex).

L’«instrument de suport a les empreses» permet finançar 145 empreses emergents, empreses en desenvolupament i pimes de vint-i-tres països que s’han vist molt afectades per la crisi de la COVID-19. Entre les empreses seleccionades n’hi ha dues establertes a Catalunya, es tracta de  Mowoot i Recircula.

«Els 60 milions d’euros de la Iniciativa de resposta a la crisi de l’EIT formen part de la resposta integral de la UE a la crisi de la COVID-19, que inclou un finançament molt important de la innovació. Gràcies a l’EIT, seixanta-dos projectes d’innovació i 145 emprenedors han rebut el finançament que necessitaven per contribuir amb els seus productes i serveis a lluitar contra la pandèmia. Els seus projectes consisteixen en solucions ràpides que ens doten de noves tecnologies per ajudar a combatre el virus i salvar vides. L’eficaç mobilització de la comunitat de l’EIT suposa una contribució valuosa als esforços d’Europa per superar aquesta pandèmia», ha declarat la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, i responsable de l’EIT, Mariya Gabriel.

Les innovacions i els projectes triats proporcionen solucions immediates dins de les àrees d’actuació clau de l’EIT, des de la salut o la digitalització fins a l’alimentació o la mobilitat urbana, per fer front a l’ampli ventall de reptes que ens planteja la crisi. Els 207 projectes i empreses que han rebut aquest finançament inclouen solucions eficaces en el camp de la biotecnologia i la diagnosi, l’ús de prototipus 3D per reconfigurar zones urbanes congestionades i espais de treball compartits, assistència davant d’interrupcions de la cadena de subministrament alimentari i solucions per reduir els contaminants atmosfèrics. En aquest enllaç trobareu més informació sobre les innovacions i els projectes triats i sobre les empreses que ofereixen solucions innovadores.

«M’entusiasma la resposta a la crida de l’EIT: la innovació tindrà un paper clau en la recuperació econòmica d’Europa; a més, val a dir que els nostres innovadors comparteixen una mateixa visió d’una Europa més forta i més sostenible. M’omple, doncs, d’orgull que la Iniciativa de resposta a la crisi de l’EIT ja comenci a donar fruit: per exemple, a Espanya el Centre de control digital d’EIT Health ha documentat una reducció del 50 % de la taxa de mortalitat dels pacients amb COVID-19 gràcies a l’ús que han fet de la intel·ligència artificial. Hem de continuar innovant i garantint que tot plegat faci d’Europa una societat més resilient», ha declarat avui també la membre de la junta de govern de l’EIT, Gioia Ghezzi.

Mitjançant la ràpida mobilització de la seva comunitat, l’EIT duu a terme projectes d’innovació a curt termini i a llarg termini impulsa inversions que permetin la recuperació econòmica d’Europa ajudant a garantir el finançament que necessiten les empreses emergents, les empreses en expansió i les pimes que estan tenint problemes molt greus de pèrdua de capital i de clients.

Mitjançant el desplegament del mecanisme de resposta ràpida, totes les activitats de l’EIT en resposta a la crisi s’hauran enllestit a final del 2020 per ajudar Europa a recuperar-se econòmicament.

REREFONS

Què és l’Institut europeu d’innovació i tecnologia (EIT)

L’EIT millora la capacitat innovadora d’Europa impulsant la cerca de solucions a reptes mundials apressants i protegint el talent empresarial per tal de generar un creixement sostenible i crear feines qualificades a tot Europa. L’EIT és un òrgan de la UE que forma part d’Horitzó 2020, el programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea. L’EIT impulsa col·laboracions paneuropees dinàmiques –comunitats d’innovació i coneixement– entre universitats, laboratoris de recerca i empreses de primer ordre.

Més informació sobre l’EIT

Annex

Projectes seleccionats amb participació catalana

 

EIT Health Centre de control digital de la COVID-19. Iniciativa de resposta a la crisi de l’Institut europeu d’innovació i tecnologia

Pressupost: 553 750 euros

Socis: Hospital Clínic de Barcelona (ES), Erasmus University Medical Center Rotterdam (NL) , Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (ES), Institut Català de la Salut (ES), Katholieke Universiteit Leuven (BE), Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (ES), Fundació per la Docència i Recerca Mútua Terrassa (ES).

Innovació: Un centre virtual de control per a pacients que han donat positiu de la COVID-19 que estarà supervisat per un expert especialista en malalties infeccioses. L'expert, de manera unilateral, pot valorar, validar o augmentar el pla de tractament del pacient per tal d’optimitzar-ne els resultats i derivar els pacients més greus perquè rebin atenció especialitzada de manera prioritària. Els coneixements que s’obtinguin sobre les necessitats dels diversos pacients conformaran un algoritme d’intel·ligència artificial que farà prediccions sobre quins pacients tenen més probabilitat de desenvolupar els símptomes més greus.

Resultats esperats: El projecte ja ha fet prova d’un efecte positiu amb un estudi publicat a Clinical Infectious Diseases en què es demostra la reducció de la taxa de mortalitat en un 50 %.

__________________________

EIT Health: CAR3D (Covid Advanced Response using 3D printing technologies)

Socis: Hospital Sant Joan de Déu (ES), CIM UPC (ES), BCN 3D (ES), Fundació Sant Joan de Déu (ES)

Innovació: CAR3D dissenyarà, desenvoluparà i validarà màscares reutilitzables i altres EPIs que compleixin les especificacions de la UE i en facilitarà els dissenys a través d'una plataforma de referència. En resum, millorarà la capacitat de la UE per respondre millor a la crisi de la COVID-19 i les crisis futures.

__________________________

EIT Food: RobinFood – Iniciativa de resposta a la crisi de l’EIT

Pressupost: 553 700 euros

Socis: Rikolto, Okay, Colruyt Group, KU Leuven, RISO Vlaams-Brabant, enVie (tots de BE), Eroski, CLC South, Robin Good (tots d’ES) i Verspillingsfabriek (NL).

Innovació: RobinFood donarà una nova vida a una gran quantitat d’excedents d’hortalisses que s’han generat a causa de la pandèmia i els transformarà en sopes ben nutritives. La sopa es distribuirà a persones en risc d'exclusió social a Bèlgica, els Països Baixos i Espanya.

__________________________

IET Urban Mobility: FutureMob - Safe Transport and Commuting, a fast track to the Future of Mobility  – Iniciativa de resposta a la crisi de l’EIT

Pressupost: 401 413 euros

Socis: Moven (ES), ZONE Cluster (HU), Àrea Metropolitana de Barcelona – AMB (ES) CIT UPC (ES), EDC Debrecen (HU) Lobelia Earth (ES) Ciclogreen Move and Win (ES)

Innovació: FutureMob proposa cada mes un repte de mobilitat a partir d'un plantejament de ludificació d'utilitat demostrada desenvolupat per Ciclogreen. El projecte es durà a terme mitjançant una aplicació mòbil i una pàgina web en què els ciutadans i les empreses obtindran punts per treballar des de casa, gestionar la seva mobilitat i fomentar alternatives sostenibles que neutralitzin la COVID-19. La iniciativa té el suport de Lobelia, que ha desenvolupat amb l’institut neerlandès de meteorologia un servei de qualitat de l'aire que proporciona les concentracions d’NO2 i PM a nivell de carrer en temps real. El servei funciona a la ciutat de Barcelona i s’ampliarà a la seva àrea metropolitana, de manera que s’hi incorporarà una opció per reduir el risc de COVID-19. La mobilitat de l'economia també hi té cabuda, ja que es permetrà que els petits comerços locals promoguin els seus productes a l'aplicació i al web de franc. Això també contribuirà a reduir les emissions de diòxid de carboni i els costos de transport derivats de la logística de l’últim quilòmetre.

Resultats esperats: entre els resultats esperats hi ha la reducció de les aglomeracions al transport públic, el foment de la distància física, el suport al petit comerç local i la reducció de l'impacte ambiental global de la logística de l’últim quilòmetre.

__________________________

EIT Urban Mobility: RAPID – Rapid Prototyping in 3D – Iniciativa de resposta a la crisi de l’EIT

Pressupost: 291 113 euros

Socis: University College of London (UK); Societat Fraunhofer per a la Promoció de la Recerca Aplicada (DE); Ajuntament de Copenhagen (DK); Ajuntament de Sabadell (ES); Studio Profondo (IT); Pixel Mill (UK).

Innovació: Millora de les intervencions relatives a la COVID-19 en l'entorn urbà, com ara programes de foment de la mobilitat amb bicicleta o a peu. RAPID farà servir sistemes de construcció ràpida de prototipus en 3D per ajudar a la presa de decisions de les autoritats locals i la participació ciutadana sobre canvis i intervencions en l'entorn urbà en resposta a les restriccions de mobilitat generades per la COVID-19, les fases de desescalada i la necessitat de respectar la distància física.

Resultats esperats: RAPID permetrà de prendre decisions més ben informades i fomentar la participació ciutadana, cosa que farà augmentar l'acceptació de les noves formes de desplaçar-se per les ciutats que resultin del redisseny participatiu de l'espai públic. És més probable que aquesta mena de decisions rebi el suport de la ciutadania si es prenen amb la seva participació que no pas si s’imposen els nous plantejaments. Si bé RAPID se centra en la resposta a l'actual crisi de la COVID-19, el seu efecte positiu anirà més enllà a mesura que les ciutats explorin nous dissenys urbans com a resposta als canvis en els comportaments.

Detalls

Data de publicació
10 setembre 2020