La pandèmia ha provocat una allau de desinformació. La Unió Europea treballa per combatre-la.
Tots hem viscut alguna situació en què un amic, un familiar o un company de feina comparteix informació sobre la crisi del coronavirus que sabem que no és certa. Com podem respondre?
Estem davant d’un cicle de notícies canviants i frenètiques. En aquesta situació complicada i sovint confusa, és més fàcil que mai que la desinformació s’escampi per internet i més enllà. En aquest article us proporcionem la informació que necessiteu per respondre a aquests mites. Llegeix també aquests consells sobre com respondre a la desinformació.
A continuació, detallem els fets que desacrediten 5 mites molt estesos arreu d’Europa:
Fet 1. No hi ha cap vincle entre el coronavirus i la tecnologia 5G
La UE té els estàndards de consum més elevats del món. És la raó per la qual podem entrar a una botiga i confiar en els productes que comprem. El 5G compleix aquests estàndards tan elevats. A més, els límits que estableix la UE en quant a l’exposició per al públic en general són, com a mínim, 50 vegades més baixos del que les evidències científiques suggeririen que podien tenir algun efecte potencial sobre la salut.
No hi ha cap connexió entre el 5G i la COVID-19. El coronavirus és un virus que es propaga d’una persona a l’altra a través de gotes que les persones esternuden, tossen o exhalen.
Fet 2. Ningú utilitza la crisi del coronavirus com a excusa per imposar vacunes massives
Tot i que la UE promou activament el fet que les vacunes funcionin, no hi ha plans per imposar vacunes massives. D’altra banda, hi ha molta gent que difon afirmacions antivacunes sense base científica. Aquestes afirmacions s’aprofiten de les emocions i la por, perjudicant la salut pública.
Fet 3. Els països de la UE continuen sent els millors socis entre ells i intensifiquen la seva solidaritat
Les institucions europees, els estats membres i els nostres socis treballen conjuntament per ajudar-se en aquests moments difícils. Pots trobar molts exemples de solidaritat europea en què països i regions de tota la UE ajuden els seus veïns més necessitats.
Tot i que la UE no té competències en matèria de salut pública, hi ha moltes altres coses que podem fer. Totes les eines a la nostra disposició s’utilitzen per combatre el coronavirus: la compra centralitzada de vacunes, el foment del diàleg per coordinar i compartir experiències, assistència financera, l'impuls de la recuperació econòmica a través del pla NextGenerationEU i el finançament de recerca per donar resposta a la COVID-19, entre moltes altres.
Fet 4. Les mascaretes són complementàries a altres mesures preventives i s’han d’utilitzar i desprendre-se’n correctament
No hem de deixar que l’ús de mascaretes ens doni una falsa sensació de seguretat: s’han de considerar purament complementàries a altres tècniques preventives com rentar-se les mans i mantenir la distància social. Les mascaretes no poden garantir una protecció completa.
Sempre heu de seguir els consells de la vostra autoritat sanitària nacional, que poden canviar a mesura que es desenvolupa la situació i a mesura que es disposa de noves evidències científiques.
Fet 5. L’origen de la COVID-19 és d'origen animal
En temps de crisi és més important que mai treballar junts i ser solidaris amb països d’arreu del mon per lluitar contra el coronavirus. La desinformació sobre com es va originar aquesta malaltia pot malmetre fàcilment les xarxes internacionals de suport i, sobretot, pot posar en perill moltes vides. Hem de cooperar amb altres persones i reconèixer que fins ara no hi ha proves de que el coronavirus hagi estat causat per les persones, ja sigui per accident o de forma intencionada.
Detalls
- Data de publicació
- 21 gener 2021