Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article1 juliol 20202 min read

Comença la presidència alemanya del Consell

capture_22.png
© EU
L’1 de juliol Alemanya prendrà el relleu de Croàcia i ostentarà per tretzè cop la presidència rotatòria del Consell de la UE. Juntament amb Portugal i Eslovènia, que n’assumiran successivament la presidència el 2021, formaran una grup per coordinar la resposta a la crisi del coronavirus i la reconstrucció d’Europa.

Alemanya assumirà demà la presidència del Consell de la UE per tretzena vegada a la història. Aquest país prendrà el relleu de Croàcia, la qual n’ha ostentat la presidència des del gener d’aquest any.

La presidència alemanya estarà marcada per la crisi del coronavirus i les seves repercussions econòmiques, sanitàries i socials. De fet, per coordinar i fer més efectiva la resposta a la crisi, la cancellera Angela Merkel va intercanviar punts de vista la setmana passada amb el primer ministre de Portugal, António Costa, i el primer ministre eslovè, Janez Janša, països que ocuparan aquest càrrec el gener i juliol de 2021, respectivament.

L’objectiu és formar una tríada per coordinar unes mesures a llarg termini per fer que l’Europa post-covid sigui més forta, equitativa i sostenible. Per aconseguir-ho, els tres països han acordat que la protecció climàtica i la transformació digital han d’estar al centre de la reconstrucció d’Europa.

A més, l’agenda de la presidència alemanya inclou també altres temes com el pressupost a llarg termini de la UE, l’estat de dret, el paper d’Europa al món i les negociacions per determinar la futura relació de la UE amb el Regne Unit.

La presidència rotatòria del Consell

La presidència s'ocupa d'impulsar els treballs del Consell referents a la legislació de la UE i garanteix la continuïtat del programa de la UE, l'ordre dels processos legislatius i la cooperació entre els estats membres. Entre les principals tasques que té s'hi troba la de planificar i presidir les sessions del Consell i les reunions dels seus òrgans preparatoris i representar el Consell davant de les altres institucions de la UE.

Cada sis mesos un país de la UE assumeix la presidència del Consell de la UE. Els estats membres que exerceixen aquesta responsabilitat col·laboren estretament en grups de tres. El trio actual està integrat per Estònia, Bulgària i Àustria. Aquest sistema es va instaurar en el Tractat de Lisboa amb l'objectiu de poder treballar amb un programa que fixi les prioritats de la UE a llarg termini.

Més informació

Detalls

Data de publicació
1 juliol 2020