Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 8 gener 2025
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 5 min

Comença l'aplicació de la nova normativa de la UE destinada a millorar l'equilibri de gènere als consells d'administració

Trenquem el sostre de vidre

A finals de 2024 es va començar a aplicar la Directiva sobre l'equilibri de gènere als consells d'administració, l'objectiu del qual és aconseguir una representació de gènere més equilibrada als consells d'administració de les societats cotitzades de tots els Estats membres de la UE.

La Directiva estableix l'objectiu que el sexe menys representat ocupi com a mínim el 40% dels llocs d'administradors no executius o el 33% del total de llocs d'administradors als consells d'administració de les societats cotitzades més grans.

La data límit per a la seva transposició per part dels estats membres era el 28 de desembre de 2024; les empreses han de complir els objectius fixats com a molt tard el 30 de juny de 2026.

A la UE, la proporció mitjana de dones als consells d'administració és del 34 %. Des del 2010, la representació de les dones als consells d'administració ha anat augmentant a la majoria dels estats membres de la UE, però la importància d'aquests avenços varia considerablement d'uns països als altres i la situació s'està estancant en alguns estats membres. Per exemple, el 2024, les dones representaven el 39,6 % dels membres dels consells d'administració de les societats més grans cotitzades als països on les quotes de gènere són vinculants, enfront del 33,8 % als països que han adoptat mesures flexibles, i a tan sols el 17% als països que s'han abstingut d'actuar-hi al respecte.

Objectius de representació clars i transparència als nomenaments per millorar l'equilibri de gènere

A data d'avui, els estats membres havien d'haver transposat a l'ordenament jurídic nacional les normes de la Directiva, en particular:

  • Mesures vinculants específiques per al procés de selecció dels membres dels consells d'administració, amb criteris transparents i neutres respecte al gènere.
  • Aplicació de la regla de preferència al candidat del sexe infrarepresentat en cas de candidats igualment qualificats de tots dos sexes.
  • Divulgació dels criteris de capacitació quan així ho sol·licite qualsevol candidat no seleccionat.
  • Compromisos individuals de les societats cotitzades per assolir l'equilibri de gènere entre els administradors executius.
  • Presentació d'informes sobre la composició dels consells d'administració i els obstacles que dificultin el compliment dels objectius de la Directiva, quan escaigui, i sobre les mesures adoptades per superar-los.
  • Sancions efectives, proporcionades i dissuasòries per a les empreses que incompleixin les obligacions de transparència a la selecció i de presentació d'informes. Les sancions són determinades pels estats membres i poden incloure, si cal, multes i la nul·litat o l'anul·lació dels nomenaments d'administradors impugnats.
  • La Directiva requereix també als estats membres que publiquin una llista de les empreses que hagin assolit els objectius d'equilibri de gènere i que designin un o més organismes responsables de la promoció, l'anàlisi, el seguiment i el suport de l'equilibri de gènere als consells d'administració.
Següents etapes

La Comissió comprovarà les notificacions dels estats membres relatives a les seves mesures de transposició i determinarà si incorporen correctament les disposicions de la Directiva. La Comissió pot incoar procediments d'infracció contra qualsevol estat membre que no notifiqui la transposició o no transposi correctament la Directiva. Al llarg del període de transposició, la Comissió ha ajudat els estats membres a garantir —mitjançant, per exemple, tallers i consultes bilaterals— que aquella es dugui a terme correctament.

Antecedents

L'Eurobaròmetre especial sobre els estereotips de gènere del 2024 indica que, en general, els ciutadans de la UE donen suport a la igualtat de gènere en considerar-la beneficiosa per a tothom. S'ha observat una evolució positiva, ja que tres de cada quatre enquestats estan d'acord que els homes també es beneficien de la igualtat de gènere. El 55% dels ciutadans de la UE està a favor d'introduir mesures per superar la infrarepresentació de les dones als fòrums de presa de decisions.

A la UE, les dones representen el 34% dels membres dels consells d'administració, els consells de supervisió o els consells d'administració de les societats cotitzades més grans. L'Índex de l'Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE) del 2024 va qualificar l'apoderament de les dones a la presa de decisions econòmiques amb 57,6 punts d'un total de 100, és a dir, 2,9 punts més que el 2023.

L'adopció de mesures legislatives per corregir el desequilibri de gènere continua generant avenços, i les dades de què es disposa posen de manifest que aquest desequilibri es duplica amb escreix als països que no han adoptat mesures de certa importància en comparació amb els països que sí ho han fet. Els països que s'han n fixat quotes nacionals són els que tenen la proporció més gran de dones entre els membres dels consells d'administració de les societats cotitzades.

La Comissió va proposar la Directiva sobre l'equilibri de gènere als consells d'administració de les societats el novembre del 2012. Després de deu anys de debats, el Parlament Europeu i el Consell van arribar a un acord polític el juny del 2022. La data límit per transposar les disposicions de la Directiva es va fixar dos anys més tard, el 28 de desembre del 2024.

Per tal d'aprofitar els avenços aconseguits en el marc de l'Estratègia per a la Igualtat de Gènere 2020-2025, la Comissió adoptarà el proper any un full de ruta per als drets de la dona amb què reforçarà encara més el seu compromís amb la Unió de la Igualtat i establirà les bases per ampliar els drets de les dones i empoderar-les al mercat laboral i als llocs de lideratge.

 

"L'equilibri de gènere és una manifestació de l'equitat per a tothom: cal oferir igualtat d'oportunitats en tots els aspectes de la vida. Aquesta Directiva constitueix una fita important: ara correspon als estats membres aplicar les normes que la UE va adoptar el 2022 i que alliberaran l'increïble potencial de les dones per impulsar el nostre creixement i la nostra innovació. M'asseguraré de fer-li seguiment per garantir que els estats membres transposin correctament i apliquin amb diligència aquesta important normativa. Junts, podem trencar el sostre de vidre."

Hadja Lahbib, comissària d'Igualtat, Preparació i Gestió de Crisis.

 

Més informació

Directiva sobre l'equilibri de gènere als consells d'administració de les societats

Acció de la UE per promoure l'equilibri de gènere en la presa de decisions

Eurobaròmetre especial núm. 545 sobre els estereotips de gènere

Procediments d'infracció

Índex d'igualtat de gènere 2024

Estratègia per a la Igualtat de Gènere 2020-2025

Detalls

Data de publicació
8 gener 2025
Autor
Representation in Spain – Barcelona