Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa28 octubre 2021Brussels5 min read

COP26: la UE anima els seus socis a passar de l’ambició a l'acció i complir l’Acord de París

Entre l’1 i el 12 de novembre, la Comissió Europea participarà en la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP26, que se celebrarà a Glasgow (Regne Unit). Els dies 1 i 2 de novembre la presidenta von der Leyen representarà la Comissió en la Cimera de dirigents mundials que inaugura oficialment la COP26. El vicepresident executiu Frans Timmermans encapçalarà l’equip negociador de la UE. La comissària Kadri Simson també assistirà a la COP26, i la UE organitzarà més de 150 actes paral·lels en el pavelló de la UE.

La Comissió instarà totes les parts a complir els compromisos que van adquirir amb l’Acord de París i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. També apressarem els països desenvolupats a augmentar els fons destinats a la lluita contra el canvi climàtic per assolir l’objectiu de 100 000 milions de dòlars acordat a París, al qual la UE ja aporta més de 25 000 milions de dòlars —una contribució que continua creixent—, i treballarem per culminar les «regles de París».

En declaracions prèvies a la COP26, la presidenta von der Leyen ha afirmat: «La cursa mundial per arribar a mitjans de segle amb zero emissions ja ha començat. Si treballem junts, podem guanyar-la tots. A la COP26 tenim el deure de protegir el nostre planeta per a les generacions futures.  A Europa ho tenim tot a punt per atènyer la neutralitat climàtica d’ara al 2050 i reduir les emissions com a mínim un 55 % d’ara al 2030. A Glasgow instaré els altres dirigents mundials a fer el mateix, a innovar i a invertir en una nova estratègia de creixement més sostenible. En resum, a prosperar i a construir societats més saludables alhora que garantim un futur millor per al nostre planeta.»

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat: «És fonamental que aprofitem el pes científic, el suport popular i l’intens escrutini públic que comportaran les pròximes dues setmanes per fer passes valentes vers una acció pel clima mundial. Només podrem protegir el futur de la humanitat en aquest planeta si treballem junts. En les últimes setmanes he estat treballant amb socis de tots els continents per aplanar el camí de les properes negociacions. Tots plegats hem d’actuar ara per culminar les regles de l’Acord de París, accelerar la reducció d’emissions i fer realitat el finançament de la lluita contra el canvi climàtic que el món necessita.»

Amb l’Acord de París, 195 països van acordar de presentar una contribució determinada a nivell nacional (CND) que suposa el seu objectiu individual de reducció de les emissions. Conjuntament, aquestes CND han de contribuir a mantenir l’augment de la temperatura mitjana mundial per sota de 2 ºC i el més a prop possible d’1,5 ºC a finals de segle. L’últim Informe de síntesi de la CMNUCC, publicat aquest mes, indica que les CND actuals no compleixen els objectius de l’Acord de París i ens acosten a un escalfament global perillós de 2,7 ºC amb efectes molt perjudicials que plantegen un desafiament existencial.

Els països desenvolupats s’han compromès a mobilitzar, entre el 2020 i el 2025, un total de 100 000 milions de dòlars cada any en la lluita internacional contra el canvi climàtic per ajudar els països més vulnerables, i especialment els petits estats insulars, en la tasca de mitigació i adaptació. La UE és el principal donant ¾aporta més d’una quarta part de l’objectiu global¾ i la presidenta von der Leyen va anunciar fa poc una aportació suplementària de 4 000 milions d’euros del pressupost de la UE d’ara al 2027. No obstant, cal que la resta de socis intensifiquin els esforços i cobreixin el dèficit actual de gairebé 20 000 milions de dòlars. El finançament climàtic és vital per ajudar les comunitats vulnerables a protegir-se dels efectes del canvi climàtic i per desenvolupar una economia neta.   

Sis anys després de l’adopció de l’Acord de París, la UE també negociarà amb les altres parts de la COP26 per culminar les «regles de París», les normes i procediments per a l’aplicació de l’acord. En particular, busquem un acord que garanteixi la integritat mediambiental dels mercats mundials del carboni i que hi reguli les obligacions de transparència i rendiment de comptes. Un mercat internacional del carboni que funcioni adequadament pot generar més inversions en la transició verda i accelerar la reducció d’emissions de manera econòmicament eficient.

 

Actes paral·lels de la UE a la COP26

Durant la conferència, la UE organitzarà més de 150 actes paral·lels en el pavelló de la UE a Glasgow i en línia. Aquests actes, organitzats per diversos països i organitzacions d’arreu d’Europa i del món, tractaran un ampli ventall de temes relacionats amb el canvi climàtic, com ara la transició energètica, les finances sostenibles i la recerca i la innovació.

 

Rerefons

La Unió Europea és líder mundial en acció climàtica i ja ha reduït les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle un 31 % des de 1990 per bé que la seva economia ha crescut més d’un 60 %. Amb el Pacte verd europeu, presentat el desembre del 2019, la UE va intensificar la seva ambició climàtica i es va comprometre a atènyer la neutralitat climàtica com a tard el 2050. Aquest objectiu va esdevenir jurídicament vinculant amb l’adopció i entrada en vigor de la Llei europea del clima, el juliol del 2021. La Llei del clima també fixa un objectiu intermedi de reducció de les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle de com a mínim un 55 % d’ara al 2030 respecte dels nivells del 1990. Aquest objectiu 2030 es va comunicar a la CMNUCC el desembre del 2020 com a CDN de la UE conforme a l’Acord de París. Per tal de complir aquests compromisos, la Comissió Europea va presentar un conjunt de propostes al juliol del 2021 perquè les mesures que la UE prengui en matèria de clima, energia, ús de la terra, transport i fiscalitat serveixin per reduir les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle com a mínim un 55 % d’ara al 2030.

Més informació

Preguntes i respostes sobre la UE a la COP26

De l’ambició a l’acció: actuar junts pel planeta (fitxa informativa)

Pàgina web de la UE sobre la COP26 i programa dels actes paral·lels

Detalls

Data de publicació
28 octubre 2021
Lloc
Brussels