Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa12 maig 20203 min read

Coronavirus: 117 milions d’euros per a tractaments i diagnòstics a través de la iniciativa de Medicaments Innovadors

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts els vuit projectes de recerca a gran escala que treballen en el desenvolupament de tractaments i diagnòstics contra el coronavirus seleccionats en la convocatòria ràpida de propostes que es va posar en marxa el mes de març en el marc de la Iniciativa sobre medicaments innovadors (IMI), una associació público-privada.

Amb l’objectiu de finançar un nombre més gran de propostes de gran qualitat, la Comissió va incrementar el seu compromís fins arribar als 72 milions d’euros (dels 45 milions previstos inicialment) del programa de Recerca i Innovació de la UE Horitzó 2020. La indústria farmacèutica, membres associats a la IMI i altres organitzacions implicades en els projectes aportaran 45 milions d’euros addicionals, cosa que eleva la inversió total a 117 milions d’euros.

Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: “necessitem reunir els coneixements tècnics i els recursos dels sectors públics i privats amb l’objectiu de derrotar aquesta pandèmia i preparar-nos per possibles brots futurs. El finançament d’Horitzó 202, dels nostres socis de la indústria i d’altres socis ens permeten agilitzar el desenvolupament de diagnòstics i tractaments per al coronavirus, que són eines essencials per enfrontar-nos a aquesta situació d’emergència mundial”.

Els projectes seleccionats avui formen part de la resposta europea comuna al brot de coronavirus que la Comissió coordina de del principi de la crisi. El 4 de maig, durant la iniciativa de donacions organitzada en el marc de la resposta mundial a la crisi del coronavirus, la Comissió va comprometre 1.400 milions d’euros en total, dels quals 1.000 milions s’aportaran a través del programa Horitzó 2020 i estaran destinats al desenvolupament de vacunes, nous tractaments i tests de diagnòstic per prevenir la difusió del coronavirus. A més, des del gener del 2020, la Comissió ha mobilitat un total de 352 milions d’euros en el marc d’Horitzó 2020. Entre ells hi ha, per exemple, 48,2 milions d’euros atorgats a 18 projectes de recerca que ja han començat  a treballar en la preparació i la resposta davant de brots, proves de diagnòstic ràpid als centres d’atenció primària, nous tractaments i noves vacunes.

Dels vuit projectes finançats amb la IMI, cinc se centren en el diagnòstic i tres en el tractament. Els que treballen en el desenvolupament de tests de diagnòstic tenen l’objectiu de dissenyar dispositius que es puguin fer servir a qualsevol lloc des de a clíniques sanitàries fins a les llars dels pacients i que ofereixin resultats ràpids entre 14 i 40 minuts. Els que se centren en el desenvolupament de tractaments treballaran principalment en la pandèmica del coronavirus e curs, tot i que també inclouen esforços importants per evitar futurs brots.

En total, aquests projectes compten amb la participació de noranta-quatre entitats com universitats, centres de recerca, empreses i organitzacions públiques. També hi ha una forta participació de pimes que suposen més del 20% de participants i rebran el 17% del pressupost.

Aquí podeu trobar la llista de projectes seleccionats per rebre finançament a l’espera que es concertin els acords de subvenció amb la IMI.

Rerefons

La Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI) és una associació público-privada entre la Comissió Europea i la indústria farmacèutica, representada per la Federació Europea d’Associacions de la Indústria Farmacèutica EFPIA. El seu objectiu és el de millorar la salut accelerant el desenvolupament de medicaments innovadors i facilitant-ne l’accés als pacients, especialment en àmbits on existeixi una necessitat mèdica o social no satisfeta.

Més informació

Detalls

Data de publicació
12 maig 2020