Skip to main content
European Commission logo
català
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article3 gener 2023Representation in Spain – Barcelona

Croàcia s'uneix a la zona euro i Schengen

Croacia

Des de l'1 de gener de 2023 Croàcia ha adoptat l'euro com a moneda i s'incorpora plenament a l'espai Schengen. Això marca una fita important en la història de Croàcia, de les zones euro i Schengen i de la UE en el seu conjunt. Segueix un període de preparació intensiva i esforços substancials per part de Croàcia per complir tots els requisits necessaris.


La Comissió ha donat suport plenament a Croàcia en el procés d'adhesió a les zones de l'euro i Schengen. Amb Croàcia, 20 estats membres de la UE i els seus 347 milions de ciutadans compartiran la moneda comuna de la UE. Pel que fa a Schengen, aquesta és la vuitena ampliació i la primera després d'11 anys.

L'euro aportarà beneficis pràctics als ciutadans i empreses croates. Facilitarà viatjar i viure a l'estranger, augmentarà la transparència i la competitivitat dels mercats i facilitarà el comerç. Els bitllets i les monedes d'euro també es convertiran en un símbol tangible per a tots els croats de la llibertat, comoditat i oportunitat que fa possible la UE. El suport públic a l'euro a la zona de l'euro segueix sent molt fort, amb una àmplia majoria de ciutadans de la UE que creu que l'euro és una cosa bona per a la UE en conjunt i per al seu propi país.

L'espai Schengen permet a 420 milions de persones viatjar lliurement entre països membres sense passar per controls fronterers. Permet desenvolupar una responsabilitat comuna i compartida per al control de les fronteres exteriors de la Unió i la responsabilitat d'emetre visats Schengen comuns. Per sobre de les xifres, des de fa més de 35 anys Schengen és un espai de valors, llibertat, seguretat i justícia. Especialment en el context geopolític i econòmic actual, l'espai Schengen és fonamental per a l'estabilitat, la resiliència i la recuperació.

 

Més informació

Nota de premsa: Euro and Schengen: Croatia joins the Euro and Schengen areas

Detalls

Data de publicació
3 gener 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona