Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa7 setembre 2022Representation in Spain – Barcelona3 min read

Declaració de la Presidenta Von der Leyen sobre l’energia

Brussel·les, 7 de setembre de 2022

 

«Ens trobem davant d’una situació extraordinària, perquè Rússia és un proveïdor poc fiable i està manipulant els nostres mercats energètics.

La nostra unitat i la nostra solidaritat faran que prevalguem!

 

Hem millorat la nostra preparació i hem afeblit el control de Rússia sobre el nostre subministrament d’energia amb la reducció de la demanda, la qual cosa ha permès que les nostres reserves comunes s’hagin situat en el 82%.

 

Mitjançant la diversificació, hem augmentat el subministrament de GNL o de gas de gasoducte provinent dels Estats Units, Noruega, Algèria i l'Azerbaidjan, entre d’altres. Per exemple, ara com ara Noruega subministra més gas a la UE que no pas Rússia. I estem fent grans inversions en energies renovables de producció pròpia mitjançant RePowerEU.

 

Però també observem que la manipulació dels mercats del gas té un efecte indirecte en el mercat de l’electricitat. Ens enfrontem a preus astronòmics de l’electricitat per a les llars i les empreses i amb una altíssima volatilitat del mercat. Per aquest motiu, presentarem un conjunt de mesures immediates que protegiran els consumidors i les empreses vulnerables i els ajudaran a adaptar-se.

 

En primer lloc, l’estalvi intel·ligent d’electricitat. El que ha canviat és que el subministrament mundial d'energia escasseja. Això demana reduir la demanda de manera intel·ligent.

 

Necessitem una estratègia per contenir els pics que disparen el preu de l’electricitat. Proposarem un objectiu obligatori de reducció del consum d’electricitat en les hores punta. I treballarem estretament amb els estats membres per aconseguir-ho.

 

En segon lloc, proposarem un límit als ingressos de les empreses que produeixen electricitat amb baixos costos.

 

Les fonts d’energia baixes en carboni estan generant ingressos inesperats, que no reflecteixen els seus costos de producció.

 

Ara és l’hora que els consumidors es beneficiïn dels costos més reduïts de les fonts d’energia baixes en carboni, com ara les energies renovables. Per tant, proposarem de reconduir aquests beneficis inesperats per ajudar les persones i les empreses vulnerables en l’adaptació.

 

En tercer lloc, el mateix s’aplica als beneficis inesperats de les empreses de combustibles fòssils.

 

Les empreses petrolieres i gasístiques també han obtingut grans beneficis. Per tant, proposarem una contribució solidària de les empreses de combustibles fòssils. Perquè totes les fonts d’energia han d’ajudar a fer front a aquesta crisi.

 

I els estats membres han d’invertir aquests ingressos per ajudar les llars vulnerables i invertir en fonts d’energia netes de producció interna.

En quart lloc, cal donar suport a les empreses de serveis energètics perquè puguin resistir la volatilitat dels mercats.

 

Actualment se’ls demana que proporcionin un volum inesperadament elevat de fons, la qual cosa amenaça la seva capacitat de comerciar i l'estabilitat dels mercats futurs.

Per tant, ajudarem a facilitar el suport de liquiditat per part dels estats membres a les empreses energètiques. Actualitzarem el nostre marc temporal per permetre l’emissió ràpida de garanties estatals.

 

I en cinquè lloc, proposarem un topall per al gas rus. L'objectiu d’això és ben clar. Hem de retallar els ingressos de Rússia, que Putin fa servir per finançar aquesta guerra brutal contra Ucraïna.

 

I ara la nostra feina dona fruit!

 

Al començament de la guerra, el gasoducte de Rússia aportava el 40 % de tot el gas importat. Avui dia s’ha reduït a només el 9 % de les nostres importacions de gas.

Són temps difícils. Però estic convençuda que els europeus tenim la força econòmica, la voluntat política i la unitat per conservar el nostre predomini.»

Detalls

Data de publicació
7 setembre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona