- Les dones guanyen terreny en un paquet de finançament de 655 milions d’euros per a la recerca de frontera
Com podem fer equivalents genèrics i més bons dels medicaments que ja existeixen? El desenvolupament de vacunes «sota demanda» és l’única manera factible de combatre les infeccions que no podem preveure, com ara aquelles que provoquen pandèmies víriques? Quina és la clau per poder comprendre com es construeixen la memòria col·lectiva i el llegat dels imperis de la història? Per què és important seguir investigant les causes moleculars que fan que els períodes de gestació dels elefants siguin tan llargs? Els 327 premiats amb una subvenció de consolidació del Consell europeu de recerca (CER) podran indagar en aquestes i d’altres grans qüestions científiques en centres de recerca arreu d’Europa.
Avui el CER ha fet conèixer els guanyadors de la darrera ronda de subvencions de consolidació per a investigadors que es troben a la meitat de la seva carrera. El paquet de finançament és part de l’actual programa per a la recerca i la innovació de la UE, Horitzó 2020, i té un valor total de 655 milions d’euros. Amb aquests ajuts, els beneficiaris podran consolidar els seus equips de recerca i la seva feina podrà tenir repercussions molt importants. Entre els 327 investigadors seleccionats per rebre finançament n’hi ha deu que treballen en centres de recerca o universitats catalanes. Es tracta de:
- Roger Canals i Martí Duocastella de la Universitat de Barcelona;
- Darrick Chang, Gerasimos Konstantatos i Leticia Tarruell de l’Institut de Ciències Fotòniques;
- Maria Carolina Florian de l’institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge;
- Manuel Irima del Centre de Regulació Genòmica;
- Manuel Linares de la Universitat Politècnica de Catalunya;
- Núria Montserrat de l’institut de Bioenginyeria de Catalunya;
- Mar Reguant de la Barcelona Graduate School of Economics.
«L’enhorabona a tots els qui enguany han estat guardonats amb una subvenció de consolidació del CER. Tots han estat escollits amb l’excel·lència com a únic criteri. Tot i que encara queda molt per fer arreu del món per assolir l’equilibri de gènere, em complau saber que hi ha una tendència a l’alça pel que fa a la participació de les dones en aquest programa del CER. També hem vist que en aquesta ronda de subvencions del CER la proporció de dones guardonades ha estat més alta que mai i, a més, superior a la de candidats masculins», ha declarat la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.
«Aquest finançament no només empodera les ments més brillants de tot Europa per desenvolupar les seves idees més ambicioses un cop arribats a un punt de vital importància en les seves carreres, sinó que també ajuda a formar la generació més jove d’investigadors com a membres dels seus equips del CER. Si volem estar preparats per fer front als reptes del futur, Europa ha de seguir donant suport a la inversió en la recerca de frontera, que ha demostrat un cop rere l’altre l’importantíssim valor afegit que té. Per aquest motiu, molta gent compta que els líders europeus dotin el pilar de “ciència excel·lent” d’Horitzó Europa amb els recursos necessaris per reforçar el conjunt d’Europa», ha declarat el president del CER, el professor Jean-Pierre Bourguignon.
Les dones sol·licitants guanyen terreny
El 37 % de les subvencions han anat a parar a mans de dones investigadores, la proporció més alta des que es va encetar el programa de subvencions de consolidació. En general, la taxa d’èxit de les dones ha estat del 14,5 % i la dels homes, del 12,6 %. També hi ha hagut canvis pel que fa a la taxa d’èxit en dos dels tres àmbits en què es divideixen els projectes per avaluar-los. En l’àmbit de les ciències físiques i l’enginyeria, la taxa d’èxit de les dones ha superat la dels homes: ha estat del 16,9 % en el cas de les dones i del 12,9 % en el dels homes. En l’àmbit de les ciències de la vida, les dones han guanyat el 15 % de les subvencions sol·licitades i els homes el 12,9 %.
Projectes de recerca a vint-i-tres països
Els guardonats desenvoluparan els seus projectes en universitats, centres de recerca i empreses de vint-i-tres països diferents d’arreu d’Europa. Alemanya, amb 50 subvencions; el Regne Unit, també amb 50; França, amb 34 i els Països Baixos, amb 29, són les destinacions capdavanteres. Per primera vegada, un projecte basat a Ucraïna, un país «associat» a Horitzó 2020, també rebrà el finançament d’una subvenció de consolidació.
Gairebé quaranta nacionalitats diferents
Investigadors de 39 nacionalitats han rebut una subvenció de consolidació en aquesta ronda: els grups més grans han estat els dels italians, amb 47 subvencions; els alemanys, amb 45; els francesos, amb 27 i els britànics, amb 24.
Què volen descobrir els investigadors?
Els projectes de recerca que han proposat els nous guardonats comprenen un ampli ventall de temes relacionats amb els camps de les ciències físiques i l’enginyeria, les ciències de la vida i també les ciències socials i les humanitats.
Resultats detallats
El CER va rebre 2 506 propostes d’investigació candidates a les subvencions de consolidació el 2020; d’aquestes, se’n finançaran un 13 %.
Aquesta nova ronda de subvencions ajudarà a crear 2 000 llocs de treball per a becaris de postdoctorat, estudiants de doctorat i d’altres membres del personal dels equips de recerca dels guardonats.
Llista dels investigadors escollits que rebran finançament:
- Totes les subvencions
- Subvencions en l’àmbit de les ciències físiques i l’enginyeria
- Subvencions en l’àmbit de les ciències de la vida
- Subvencions en l’àmbit de les ciències socials i les humanitats
Tot i que el procés d’avaluació dels candidats a les subvencions de consolidació del CER va topar amb la primera onada de la pandèmia de covid-19, la selecció va concloure a temps i va fer-ho en línia; fins i tot es van fer entrevistes a distància a 850 investigadors.
Rerefons
Les subvencions de consolidació del CER s’atorguen a investigadors d’alt nivell de qualsevol nacionalitat i grup d’edat. Els investigadors han de tenir entre set i dotze anys d’experiència postdoctoral i també un historial científic prometedor. La recerca s’ha de desenvolupar en organitzacions de recerca públiques o privades que es trobin en un dels estats membres de la UE o en un dels països associats. El finançament, de fins a 2 milions d’euros per subvenció i, en alguns casos, amb 1 milió d’euros addicional per sufragar les despeses inicials, s’ofereix durant un període de fins a cinc anys i va destinat principalment als sous dels investigadors i als d’altres membres dels equips d’investigació dels guardonats.
El CER
El Consell europeu de recerca (CER), creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea que finança l’excel·lència i la recerca de frontera. Cada any tria i finança els millors investigadors, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, per dur a terme projectes a Europa. El CER concedeix quatre menes de subvencions: de creació, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies a les seves subvencions de prova de concepte, el CER ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes resultat de les seves recerques.
Fins avui, el CER ha concedit subvencions a prop de 9 800 investigadors capdavanters en les diverses fases de les seves carreres i també a més de 50 000 becaris de postdoctorat, estudiants de doctorat i altres membres del personal dels seus equips de recerca. A més, el CER també s’esforça per atraure a Europa els millors investigadors d’arreu del món. Els principals organismes del món que financen projectes de recerca als Estats Units, la Xina, el Japó, el Brasil o a d’altres països han celebrat convenis perquè els seus investigadors puguin sumar-se temporalment als equips subvencionats pel CER.
El CER està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell científic. El president del CER és el professor Jean-Pierre Bourguignon. El pressupost global del CER per al període 2014-2020 és superior a 13 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó 2020, la responsable del qual és la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.
Més informació
Detalls
- Data de publicació
- 10 desembre 2020