Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 10 octubre 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 3 min

Dia Mundial de la Salut Mental: Quins projectes europeus s’estan duent a terme a Catalunya?

Cartell Salut Mental 2024

Un 46% dels ciutadans europeus han patit algun problema de salut mental com ara depressió o ansietat en el darrer any. Així ho confirma una enquesta de l’Eurobaròmetre sobre salut mental. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha senyalat aquest tema com a una de les prioritats de la nova Comissió i ha posat l’èmfasi en el treball, la infància i l’adolescència. A Catalunya s’estan duent a terme diversos projectes europeus en l’àmbit de la salut mental. 

Durant els darrers anys la Comissió Europea ha donat suport a diferents projectes i iniciatives per fomentar la salut mental. Podeu trobar més detalls en aquesta pàgina web.  Diferents entitats catalanes estan utilitzant fons de la UE per dur a terme projectes innovadors en l’àmbit de la salut mental. En el marc del Dia Mundial de la Salut Mental destaquem les següents iniciatives. 

La Iniciativa EAAD-Best contra la depressió i el suïcidi

El Parc de la Salut Mar de l’Hospital del Mar forma part projecte EAAD-Best. Impulsat per l’Aliança europea contra la depressió i co-finançat per el programa de salut de la Comissió Europea. El projecte prioritza la formació de professionals de la salut, treballadors socials i comunitaris per detectar i tractar la depressió i tendències suïcides. També fan campanyes per conscienciar la població sobre la salut mental i combatre els estigmes que comporta. Finalment, EAAD-Best millorarà el sistema de suport dels pacients amb una línia d’atenció directa, iFightDepression®, una eina online perquè les persones autogestionin els símptomes que pateixin. 

Dues entitats gironines participen en el projecte europeu “Tracte no Discriminatori”

Des del Juny de 2024 la Fundació Campus Arnau d’Escala i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) formen part del projecte “Tracte no discriminatori” co-finançat per Erasmus+. L’objectiu és millorar l’assistència i accés que reben les persones amb discapacitats intel·lectuals als serveis mèdics, formant els professionals que intervenen en el procés d’atenció sanitària. 

Les persones amb discapacitats intel·lectuals tenen un risc més alt de patir problemes de salut mental i necessita ajudes i tractes específics per poder ser ateses d’una manera més apropiada. 

La UE Premia el projecte CoActuem per la salut mental

El grup de recerca OpenSystem format per la Universitat de Barcelonala Federació de la Salut Mental Catalunya va rebre el Premi Ciència Ciutadana 2024 de la UE en la secció de comunitats digitals per crear una xarxa de suport social online per a persones de salut mental. Es tracta del primer bot de conversa que estableix un enllaç entre les persones que pateixen problemes de salut mental amb falta de recursos i professionals. aquest projecte millora la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental, pot evitar recaigudes i disminuir el risc d’exclusió social.

L’Hospital Sant Joan de Déu: referent en salut mental 

L’Hospital Sant Joan de Déu és un referent en recerca mèdica sobre salut mental. Alguns dels seus projectes compten amb finançament europeu com per exemple: 

El projecte europeu EMPOWER, finançat amb el programa Horizon Europe, va néixer el gener del 2020, amb l’objectiu de reduir l’impacte dels trastorns mentals al lloc de feina mitjançant el desenvolupament i la implantació d’una plataforma de salut virtual, destinada a promoure el benestar dels treballadors. Aquesta eina permetrà combinar les intervencions més factibles, breus i rendibles que actualment estan disponibles a Europa i abordarà la necessitat de reduir l’estigma.

Aproximadament un 40% de les persones diagnosticades amb depressió són diagnosticades erròniament i en realitat pateixen trastorns bipolars. El trastorn bipolar és una malaltia crònica que es pot tractar si està correctament diagnosticada. L’EIT Healt ha desenvolupat el projete EDIT-B que promou la utilització d’un test sanguini que en 48 hores determina si el pacient pateix aquest tipus de trastorn. L’Hospital Sant Joan de Déu hi col·labora per impulsar la iniciativa a nivell regional. 

Amb el suport d’Horizon Europe, el projecte IMPROVA coordinat per la Fundació Privada per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu provarà i avaluarà l’adopció d’una plataforma de salut electrònica centrada en la promoció de la salut mental i la detecció precoç de problemes de salut mental a les escoles de secundària de tot Europa. 

 

Més informació 

Accions de la Comissió Europea per a la salut mental 

Detalls

Data de publicació
10 octubre 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona