Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article17 setembre 20216 min read

Dos projectes de Barcelona guanyadors dels primers Premis de la Nova Bauhaus Europea

La Comissió reconeix deu projectes d'arreu de la UE en la primera edició dels guardons i en selecciona deu més com a 'Estrelles emergents', tres dels quals de Barcelona i Santa Margalida (Mallorca)

Nova Bauhaus

La Comissió ha anunciat avui els vint guanyadors dels «Premis de la Nova Bauhaus Europea» i les «Estrelles Emergents de la Nova Bauhaus Europea». Els premis són una recompensa a les bones pràctiques, els projectes i els conceptes que representen els valors de la nova Bauhaus europea: la sostenibilitat, l’estètica i la inclusió. La cerimònia d’entrega s’ha celebrat a Brussel·les tot just un dia després de l’adopció de la Comunicació sobre la nova Bauhaus europea, que defineix en què consisteix la nova Bauhaus europea i anuncia una sèrie de mesures i possibilitats de finançament. Dos projectes de la ciutat de Barcelona, ‘El terrat d’en Xifré: jardí silvestre ‘flotant’; i ‘APROP Ciutat Vella’ han resultat premiats en les categories de ‘Patrimoni cultural conservat i transformat’ i ‘Solucions de vida modulars, adaptables i mòbils’, respectivament. A més, els premis ‘Estrelles emergents de la nova Bauhaus’ han reconegut els projectes barcelonins ‘NEST’ i ‘Espais per a reconnectar els ciutadans amb les ciutats’ i també el projecte ‘Habitar un paisatge tancat’ de la població mallorquina de Santa Margalida.  

 

Vint guanyadors de deu categories

Els «Premis de la Nova Bauhaus Europea» s’han concedit en deu categories diferents entre els seixanta projectes preseleccionats. Els guanyadors de cada categoria rebran 30.000 euros. Cadascuna de les deu «Estrelles de la Nova Bauhaus Europea» rebrà un premi de 15.000 euros per donar suport als conceptes i les idees desenvolupats per joves talents menors de trenta anys.

Els guanyadors dels Premis de la Nova Bauhaus Europea de cada categoria són:

 • ERDEN PURE WALLS (Àustria), en la categoria «Tècniques, materials i processos de construcció i disseny».
 • JARDINS ENLAIRATS (Espanya, Sevilla), en la categoria «Edificis renovats amb esperit circular».
 • ROSANA (Alemanya), en la categoria «Solucions per a l’evolució conjunta de l’entorn construït i la natura».
 • LA FÁBRIKA DETODALAVIDA (Extremadura, Espanya), en la categoria «Espais urbans i rurals regenerats».
 • PLATAFORMA DE SOSTENIBILITAT AYR (Portugal), en la categoria «Productes i estils de vida».
 • TERRAT D’EN XIFRÉ: JARDÍ SILVESTRE «FLOTANT» (Espanya, Barcelona), en la categoria «Patrimoni cultural preservat i transformat».
 • JARDÍ ULÍA (Donostia, Espanya), en la categoria «Espais reinventats per reunir-s’hi i compartir».
 • ESSERI URBANI (Itàlia), en la categoria «Mobilització de la cultura, les arts i les comunitats».
 • APROP CIUTAT VELLA (Espanya, Barcelona), en la categoria «Solucions de vida modulars, adaptables i mòbils».
 • GRAU EN DISSENY. UNIVERSITAT DE NAVARRA (Navarra, Espanya), en la categoria «Models educatius interdisciplinaris».

 

Els guanyadors de les Estrelles Emergents de la Nova Bauhaus Europea són:

 • HABITAR UN PAISATGE TANCAT (Espanya, Santa Margalida, Mallorca), en la categoria «Tècniques, materials i processos de construcció i disseny».
 • HABITATGE SENSE RESIDUS (Eslovènia), en la categoria «Edificis renovats amb esperit circular».
 • NEST (Espanya, Barcelona), en la categoria «Solucions per a l’evolució conjunta de l’entorn construït i la natura».
 • DISTRICTE VERD PORTO DI MARE (Itàlia), en la categoria «Espais urbans i rurals regenerats».
 • MATERIEUNITE (Itàlia), en la categoria «Productes i estils de vida».
 • READAPTACIÓ DEL PATRIMONI DE LA UNESCO D’IVREA (Itàlia), en la categoria «Patrimoni cultural preservat i transformat».
 • RECONSTRUCCIÓ SOCIAL DESPRÉS D’UNA EMERGÈNCIA (Itàlia), en la categoria «Espais reinventats per reunir-s’hi i compartir».
 • ESPAIS PER TORNAR A CONNECTAR LA CIUTADANIA AMB LES CIUTATS (Espanya, Barcelona), en la categoria «Mobilització de la cultura, les arts i les comunitats».
 • HABITATGES PER A PERSONES SENSE LLAR (Dinamarca), en la categoria «Solucions de vida modulars, adaptables i mòbils».
 • KLASSE KLIMA (Alemanya), en la categoria «Models educatius interdisciplinaris».

 

Declaracions dels membres del Col·legi

«Aquests projectes ens ofereixen una gran esperança en la lluita contra el canvi climàtic i en la defensa del Pacte verd europeu. Els candidats i els guanyadors dels Premis de la Nova Bauhaus Europea demostren que el canvi no només és possible, sinó que ja té lloc arreu de la Unió Europea i en tots els sectors de l’economia. Em complau veure que la iniciativa de la nova Bauhaus europea creix gràcies a tantes contribucions plenes de talent, capacitats, innovació i diversitat provinents de tot Europa. La nova Bauhaus europea combina l’amplia visió del Pacte verd europeu amb canvis tangibles sobre el terreny que poden millorar la nostra vida quotidiana», ha declarat avui la presidenta Ursula von der Leyen.

«L’elevada participació en els Premis de la Nova Bauhaus Europea i en les Estrelles Emergents de la Nova Bauhaus Europea ens mostra un gran nombre d’idees i talents increïbles i de qualitat, que hem de promoure si volem fer que les nostres regions, ciutats i pobles siguin llocs més sostenibles, bonics i inclusius on viure. Els premis serviran d’inspiració per a altres persones a l’hora de crear, innovar i difondre condicions de vida més bones per a tothom. El futur ja és aquí», ha declarat avui també la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira.

«Els excel·lents projectes que s’han presentat als Premis de la Nova Bauhaus Europea m’han semblat increïbles per l’entusiasme, la professionalitat i la creativitat que representen. També estic molt contenta que hi hagi participat tant de jovent. Els projectes guanyadors demostren que si unim esforços en els àmbits de les arts, l’educació, la recerca i la innovació podem crear entorns sostenibles, inclusius i accessibles que millorin la qualitat de vida de tothom», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

 

Rerefons

La nova Bauhaus europea, que la presidenta von der Leyen va anunciar en el seu discurs sobre l’estat de la Unió del 2020, expressa l’ambició de la UE de crear espais, productes i formes de vida bells, sostenibles i inclusius. La iniciativa promou un nou estil de vida en què la sostenibilitat i l'estil van plegats, cosa que ajudarà a agilitzar la transició verda de diversos sectors de l’economia, com ara el de la construcció, el mobiliari o la moda, així com de les nostres societats i altres àmbits de la nostra vida quotidiana. Tant els ciutadans de la UE com els que no ho són van poder presentar la seva candidatura als Premis de la Nova Bauhaus Europea fins el 31 de maig de 2021, sempre que els conceptes, idees i projectes presentats s’haguessin desenvolupat realment a la UE o hi siguin físicament. També es podien presentar sol·licituds conjuntes o d'associacions, i també de consorcis.

Pel que fa a les «Estrelles Emergents de la Nova Bauhaus Europea», podien presentar candidatures els joves que encara no havien fet trenta anys abans del 31 de maig de 2021.

Del 23 d’abril a l’1 de juny es van rebre més de 2 000 sol·licituds provinents de tots els estats membres de la UE.

Les sol·licituds que complien els criteris d'admissibilitat es van publicar en línia perquè els subscriptors dels butlletí de la nova Bauhaus europea les poguessin votar públicament. Els tres projectes més votats de cada categoria, en cadascuna de les modalitats, van ser avaluats pels socis de la iniciativa de la nova Bauhaus europeaSearch for available translations of the preceding linkEN•••, i un comitè d'avaluació format per representants dels serveis de la Comissió va supervisar tot el procés per garantir el compliment de les normes.

 

Més informació

Web de la nova Bauhaus europeaSearch for available translations of the preceding linkEN•••

Premis de la Nova Bauhaus Europea

Nova Bauhaus europea:85 milions d’euros per vincular la sostenibilitat amb l’estil

Discurs sobre l’estat de la Unió de la presidenta von der Leyen

Detalls

Data de publicació
17 setembre 2021