Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa1 febrer 2023Representation in Spain – Barcelona2 min read

Dos serveis pilot de la UE connectaran Catalunya amb Amsterdam i el sud de França amb tren

Connectar Europa amb tren: deu serveis pilot de la UE per impulsar el ferrocarril transfronterer

La Comissió Europea ha anunciat avui que donarà suport a deu projectes pilot per crear nous serveis ferroviaris o millorar-ne d’existents. Conjuntament, aquests serveis milloraran les connexions ferroviàries transfrontereres a tota la UE, que seran més ràpides, més freqüents i més assequibles.

Adina Vălean, comissària europea de Transports, ha declarat: «La demanda de mobilitat verda està creixent, per la qual cosa cal que el mercat ferroviari respongui molt més bé i molt més ràpid, especialment pel que fa als viatges llargs i transfronterers. És per això que la Comissió Europea vol ajudar les empreses ferroviàries a crear noves connexions ferroviàries internacionals, tant diürnes com nocturnes, mitjançant l’eliminació dels nombrosos obstacles que troba el ferrocarril transfronterer. Estic desitjant col·laborar amb el sector ferroviari perquè aquests deu projectes pilot siguin tot un èxit i animin molts més serveis a afegir-s’hi!»

Després d’avaluar detingudament les propostes de serveis pilot transfronterers, la Comissió ha seleccionat les següents, ordenades per la data d’inici prevista:

  • Ministeri de Transport hongarès, nous serveis que connecten Hongria, Àustria i Romania occidental;
  • Connexió Alemanya-Dinamarca-Suècia, amb la participació de SJ (nou servei de tren nocturn Estocolm-Copenhaguen-Berlín i tren diürn Hamburg-Göteborg i, potencialment, Oslo, en cooperació amb DSB i DB), Snälltaget (servei de tren nocturn millorat Estocolm-Copenhaguen-Berlín), České dráhy (nou servei Praga-Berlín-Copenhaguen, en cooperació amb DB i DSB) i Flixtrain (nou servei Leipzig-Berlín-Copenhaguen-Estocolm);
  • Midnight Trains, nou servei de tren nocturn París-Milà-Venècia;
  • Flixtrain, nou servei Munic-Zuric;
  • WESTbahn, nou servei Munic-Viena-Budapest, ampliació del servei existent;
  • Nederlandse Spoorwegen, millora de l’actual servei Amsterdam-Londres, en cooperació amb Eurostar;
  • European Sleeper, nou servei de tren nocturn Amsterdam-Barcelona;
  • Ferrovie dello Stato Italiane/Deutsche Bahn, nous serveis Roma-Munic i Milà-Munic;
  • ILSA, nous serveis Lisboa-la Corunya i Lisboa-Madrid;
  • Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, nous serveis que connecten Catalunya amb el sud de França.

Les propostes les van presentar el sector ferroviari i les autoritats competents en resposta al Pla d’Acció per impulsar el ferrocarril de passatgers transfronterer i de llarga distància adoptat per la Comissió el desembre del 2021. El Pla d’Acció va detectar obstacles que dificultaven l’adopció i l’explotació dels serveis ferroviaris de passatgers transfronterers i proposava mesures per superar-los. Una d’aquestes mesures són els serveis pilot anunciats avui, que ajudaran els operadors ferroviaris i els poders públics a eliminar els obstacles a la pràctica, amb el suport de la Comissió. Ara la Comissió instarà les entitats promotores de les deu propostes seleccionades a posar en marxa els projectes respectius.

Detalls

Data de publicació
1 febrer 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona