Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article4 gener 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

El 2022, un any per celebrar grans efemèrides europees

El nou any posa de relleu alguns dels assoliments més importants de la història de la UE, com l’entrada en circulació de l’euro o la creació del programa Erasmus.

Unió Europea

El 2022 és una ocasió ideal per celebrar tot l’aconseguit pels europeus de forma conjunta en les darreres dècades i que han contribuït  a construir la història d’èxit de la Unió Europea que coneixem avui. Aquestes efemèrides reflecteixen els esforços d’integració que s’han portat a terme en àmbits diversos per teixir una Europa forta, capaç de ser líder en matèria ambiental, econòmica, agrícola i humanitària, entre d’altres.

Concretament, el 2022 la Unió Europea celebra:

  • 10 anys de la Iniciativa Ciutadana Europea: instrument perquè els ciutadans europeus puguin participar activament en la formulació de polítiques de la UE. Per aconseguir que la Comissió examini una iniciativa, és necessari que un milió de ciutadans de la UE la firmin per donar-hi suport. 
  • 15 anys del Consell Europeu de Recerca: institució que té la missió de fomentar la recerca de màxima qualitat a Europa mitjançant un finançament competitiu i donar suport a la recerca capdavantera impulsada pels investigadors en tots els àmbits, sobre la base de l'excel·lència científica.
  • 20 anys de l’entrada en circulació de l’euro: l’adopció d’aquesta divisa va suposar un abans i un després en l’economia Europea i es tracta d’un dels principals símbols de la integració progressiva en matèria econòmica de la Unió Europea.
  • 30 anys de la signatura del Tractat de Maastricht: oficialment conegut com a Tractat de la Unió Europea, el tractat va suposar un gran pas, entre d’altres, en l’aprofundiment de la integració econòmica i monetària de la Unió. A més, també va introduir la nomenclatura “Unió Europea”.
  • 30 anys del programa Natura 2000: xarxa de territoris protegits (la més gran del món) que cobreixen el 18% de la Unió Europea.
  • 30 anys de l’Oficina d’Ajuda Humanitària Europea: institució de la Unió Europea amb un pressupost de més de mil milions d’euros anuals per respondre a desastres o emergències humanitàries.
  • 35 anys del programa Erasmus: el programa Erasmus es va establir com a programa d'intercanvi per a estudiants d'educació superior. El programa ha anat evolucionant constantment. Avui, Erasmus+ ofereix un ampli ventall d'oportunitats en educació superior, educació i formació professional, educació escolar, educació d'adults, joventut i esport. Aquests estan oberts a estudiants, educadors i treballadors de joventut.
  • 60 anys de la Política agrícola comuna (PAC): es tracta d’una de les principals polítiques europees. Aquesta té, entre els seus objectius, donar suport els agricultors i millorar la productivitat agrícola, assegurant un subministrament estable d'aliments assequibles; i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i la gestió sostenible dels recursos naturals;
  • 70 anys del Tractat de París: tractat que va constituir la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA), precursora de la Unió Europea, entre Alemanya, França, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg.
  • 70 anys del Tribunal de Justícia de la UE: autoritat judicial de la Unió Europea que, en cooperació amb els jutjats i tribunals dels estats membres, vetlla per l'aplicació i la interpretació uniformes del dret de la UE.

Detalls

Data de publicació
4 gener 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona