Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa3 març 20203 min read

El 90 % dels europeus consideren important el canvi climàtic i la protecció del medi ambient

3 de març de 2020

Segons l’última enquesta de l’Eurobaròmetre, el 94 % dels ciutadans dels estats membres de la UE considera important la protecció del medi ambient i el 91 % declara que la UE té un problema molt gros amb el canvi climàtic. I encara més, el 83 % dels enquestats considera imprescindible que s’aprovin normatives a nivell europeu per protegir el medi ambient.

Segons l’enquesta que avui publica l’Eurobaròmetre, els ciutadans europeus són partidaris de fer molts més esforços per protegir el medi ambient i pensen que aquesta responsabilitat ha de ser compartida per les grans empreses, la indústria, els governs nacionals, la UE i els ciutadans. Justament, els ciutadans enquestats consideren que la manera més eficaç de fer front als problemes ambientals és «canviar la manera de consumir» i «canviar la manera de produir i de vendre».

«Val a dir que els resultats d’aquesta enquesta no ens sorprenen gens. Aquesta és precisament la mena de preocupacions que volem resoldre amb el pacte verd europeu. Per tant, és per a mi un plaer comprovar que tenim gairebé tot el suport de la gent per dur a terme els canvis fonamentals que cal fer a la nostra societat i a la nostra economia i que, a més, la gent vol tenir-hi un paper actiu, en aquest canvi», ha declarat avui el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE, Virginijus Sinkevičius.

Segons l’enquesta, les tres qüestions ambientals més importants són el canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica i la gestió dels residus. Més de tres quartes parts (78 %) dels enquestats pensen que les qüestions ambientals tenen un efecte directe en la seva vida i en la seva salut i més de vuit de cada deu es declaren preocupats per l’impacte dels productes químics presents en els productes d’ús quotidià.

La gent reconeix que potser cal fer canvis radicals. Gairebé la totalitat dels 27 000 enquestats són partidaris d’aprovar mesures per reduir els residus de plàstics i l’abocament de residus. Les conclusions de l’enquesta també demostren que els ciutadans consideren que cal dissenyar els productes de plàstic de manera que se’n pugui facilitar el reciclatge, que la indústria i els minoristes han de fer més esforços per reduir els envasos de plàstic, que la gent ha de disposar de més informació sobre la manera de reduir els residus plàstics i que les administracions locals han de millorar els punts de recollida del plàstic i posar-n’hi encara més.

L’enquesta també passa revista a les actituds envers la indústria tèxtil i conclou que la gent està molt amoïnada pels problemes ambientals que genera aquest sector i per les seves condicions de treball. Els enquestats també expressen el seu desig que la roba duri més temps i estigui feta amb materials reciclables.

Finalment, els enquestats també es declaren a favor d’altres mesures com ara invertir més en recerca i desenvolupament, informació i educació i foment d’activitats empresarials que siguin sostenibles, a més d’un marc jurídic molt més estricte.

Rerefons

L’enquesta es va fer del 6 i al 19 de desembre del 2019 en els vint-i-vuit estats membres de la UE d’aleshores. Hi van participar 27 498 persones de diferents grups socials i demogràfics, que van ser entrevistats personalment a casa seva i en la seva llengua materna.

Aquesta enquesta especial de l’Eurobaròmetre representa la continuació d’una altra feta el mes octubre del 2017 sobre el mateix tema. De fet, moltes de les preguntes han estat les mateixes.

Més informació

Enquesta de l’Eurobaròmetre

Detalls

Data de publicació
3 març 2020