El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès) ha anunciat la concessió de 494 subvencions d’inici a joves científics i experts universitaris d’arreu d’Europa. Les subvencions, que ascendeixen globalment a 780 milions d’euros, finançaran recerca d’avantguarda en un ampli ventall de disciplines, des de les ciències de la vida i la física fins a les ciències socials i les humanitats. Ajudaran investigadors que es troben en la fase inicial de la seva carrera a posar en marxa el seu propi projecte, formar un equip i treballar en les seves idees més prometedores.
Iliana Ivanova, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «Per a la Comissió Europea és un orgull donar suport a la curiositat i la passió dels talents que es troben al principi de la seva carrera, en el marc del programa Horitzó Europa. Els nous beneficiaris de les subvencions d’inici tenen l’objectiu d’aprofundir en la nostra comprensió del món. La seva creativitat és fonamental per trobar solucions a alguns del reptes socials més peremptoris. Estic molt satisfeta de veure que la proporció de dones entre els guardonats mantingui. L’enhorabona a tots els beneficiaris!»
La presidenta del Consell Europeu de Recerca (ERC), Maria Leptin, ha declarat: «Un dels elements centrals de la missió de l’ERC és empoderar els investigadors en les fases inicials de la seva carrera. Em complau especialment que els investigadors britànics tornin a l’ERC. Els hem trobat molt a faltar aquests últims anys. S’han concedit cinquanta subvencions a investigadors que treballen al Regne Unit, i aquest flux és positiu per a tota la comunitat de la recerca.»
Projectes seleccionats per rebre finançament
Les noves subvencions de l’ERC finançaran recerca d’avantguarda en un ampli ventall de disciplines, des de les ciències de la vida i la física fins a les ciències socials i les humanitats. El finançament prové del programa de la UE Horitzó Europa.
A Txèquia un científic social analitza el paper determinant de l’opinió pública en les aliances militars; al Regne Unit, un bioquímic aprofundeix en les modificacions que experimenten els virus per infectar les cèl·lules; a Alemanya una investigadora explora com fer que els robots aprenguin a executar tasques pròpies dels humans en el món real; a Espanya, un altre científic estudia si les tècniques làser avançades ens poden ajudar en la prevenció d’incendis; i als Països Baixos una psicòloga investiga la (des)informació que reben els adolescents.
Aquests són només alguns dels projectes de recerca que duran a terme els nous beneficiaris de les subvencions.
Fets i xifres
Els sol·licitants seleccionats proposaven de dur a terme els projectes respectius en universitats i centres de recerca de vint-i-quatre estats membres de la UE o països socis, principalment a Alemanya (98 subvencions), Països Baixos (51), Regne Unit (50) i França (49). Els guanyadors provenen tant d’Europa com d’arreu del món: hi ha 51 nacionalitats representades, en especial alemanys (94 investigadors o investigadores), italians (61), francesos (44) i espanyols (36).
La convocatòria va rebre 3 474 propostes que es van sotmetre a l’avaluació d’experts en tribunals formats per investigadors de renom internacional. Globalment, el 14,2 % de les propostes presentades han obtingut finançament.
El 44 % d’aquestes subvencions d’inici s’han atorgat a investigadores, respecte el 43 % de 2023 i el 39 % de 2022. Des del 2007, les subvencions d’inici han atret gairebé 62 000 sol·licituds. En aquest temps, el nombre de propostes presentades per dones ha passat de suposar el 30 % del total a representar-ne el 40 %, aproximadament.
Les subvencions d’inici tenen un valor d’1,5 milions d’euros per subvenció al llarg de cinc anys. No obstant, es pot concedir finançament suplementari per cobrir despeses derivades del trasllat des d’un país que no forma part de la UE ni dels països associats, per a l’adquisició d’equips de grans dimensions, per tenir accés a grans instal·lacions o per a despeses elevades d’experimentació o de treball de camps.
Es calcula que les subvencions comporten la creació de 3 160 llocs de treballs en els equips dels nous beneficiaris.
Més informació
- Comunicat de premsa de l’ERC
- Dades estadístiques
- Exemples de projectes que es finançaran
- Llista de tots els investigadors guardonats
Informació sobre l’ERC
L’ERC, creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea en finançament de l’excel·lència en la recerca de frontera. Concedeix finançament a investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC concedeix quatre menes de subvencions: d’inici de carrera, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies al programa de subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes que en resulten. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell Científic. . Des de novembre de 2021 la presidenta de l’ERC és Maria Leptin. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, del qual és responsable la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova.
Detalls
- Data de publicació
- 10 setembre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona