Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa7 desembre 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

El Consell Europeu d’Innovació anuncia les guanyadores dels premis Capital de la Innovació i Dones Innovadores

El Consell Europeu d’Innovació (CEI) ha anunciat les guanyadores dels seus premis anuals a la innovació, que han distingit les ciutats de Métropole Aix-Marseille Provence i Haarlem, així com sis dones innovadores capdavanteres, una de les quals és espanyola. Els premis els ha anunciat la comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, durant la cimera de dos dies del Consell Europeu d’Innovació, que finalitza avui.

Premi de la UE a les Dones Innovadores

Les tres guanyadores del Premi de la UE a les Dones Innovadores rebran un premi en efectiu de 100 000 euros cadascuna. Són, per ordre alfabètic:

·       Rocío Arroyo (Espanya), cofundadora i directora executiva d’AMADIX, una empresa que ofereix solucions mèdiques personalitzades per al diagnòstic del càncer.

·       Dra. Ciara Clancy (Irlanda), fundadora i directora executiva de Beats Therapeutics, una empresa que desenvolupa solucions tecnològiques per tractar els símptomes de mobilitat associats a la malaltia de Parkinson.

·       Dra. Ninna Granucci (França), cofundadora i presidenta de Green Spot Technologies, una empresa que produeix ingredients alimentaris destinats a reciclar residus.

Per commemorar l’Any Europeu de la Joventut, tres dones innovadores emergents de menys de 35 anys també rebran un premi en efectiu de 50 000 euros cadascuna. Es tracta de:

·       Dra. Mehak Mumtaz (Portugal), cofundadora i directora d’Operacions d’iLoF, una empresa que desenvolupa una plataforma d’IA d’avantguarda per accelerar el futur del descobriment i el desenvolupament de fàrmacs personalitzats.

·       Niamh Donnelly (Irlanda), cofundadora i directora de Robòtica d’Akara Robotics, una empresa que desenvolupa solucions robòtiques dissenyades per desinfectar habitacions hospitalàries.

·       Iva Gumnishka (Bulgària), fundadora i directora executiva de Humans in the Loop, una empresa social que connecta les comunitats afectades per conflictes amb oportunitats d’ocupació digital.

En l’entrega dels premis, la comissària Gabriel ha declarat: «Avui retem homenatge a sis dones emprenedores que estan darrere d’innovacions trencadores; sis emprenedores d’èxit que han portat la innovació al mercat; sis emprenedores amb talent que serviran d’inspiració per al nostre jovent i les guanyadores del futur.»

 

Premis Capital Europea de la Innovació

Després de l’anunci de les guanyadores de la vuitena edició dels Premis Capital Europea de la Innovació, la comissària Gabriel ha declarat Métropole Aix-Marseille Provence Capital Europea de la Innovació 2022, cosa que comporta un premi en efectiu d’un milió d’euros. El premi Ciutat Europea Innovadora Emergent s’ha concedit a Haarlem, als Països Baixos, juntament amb el premi de 500 000 euros.

La comissària Gabriel ha declarat: «Les ciutats finalistes del premi iCapital són catalitzadores d’ecosistemes d’innovació puixants d’arreu d’Europa. Em congratula veure que les ciutats són el laboratori de la innovació, el lloc on es proven diversos plantejaments, serveis i productes perquè el futur urbà sigui més bo, més sostenible i digital.»

Els premis reconeixen els esforços a llarg termini de les ciutats per crear un entorn que afavoreixi i aculli la innovació. Les finalistes de la Capital Europea de la Innovació han estat Espoo (Finlàndia) i València, mentre que Magúncia (Alemanya) i Aveiro (Portugal) han quedat en segon i tercer lloc com a Ciutat Europea Innovadora Emergent.

 

Rerefons

El Consell Europeu d’Innovació es va crear en el marc del programa Horitzó Europa de la UE. Compta amb un pressupost de 10 100 milions d’euros per donar suport a innovacions revolucionàries al llarg de tot el cicle de vida, des de la recerca inicial fins la prova de concepte, la transferència de tecnologia i el finançament i expansió d’empreses emergents i pimes.

 

Sobre la guanyadora espanyola

L’espanyola Rocío Arroyo, cofundadora i directora executiva d’AMADIX, una empresa que ofereix solucions mèdiques personalitzades per al diagnòstic del càncer.

 AMADIX està desenvolupant proves diagnòstiques de sang per a la detecció precoç de càncers mitjançant els biomarcadors i la biòpsia líquida. L’empresa assegura que farà una contribució significativa a la lluita contra el càncer gràcies al diagnòstic precoç.

Rocío Arroyo és un exemple d’una fundadora d’una empresa de tecnologia mèdica d’èxit, i té un gran potencial com a model inspirador. Ha rebut molts premis a la UE i a Espanya per la seva tenacitat i el seu esperit emprenedor. Forma part de diversos comitès i grups, tant a Espanya com a nivell de la UE, en què fa d’ambaixadora de les dones del sector tecnològic. També participa en una plataforma orientada a assessorar altres dones i promoure les disciplines CTEM. Ha aconseguit formar un equip amb molt de talent, de divuit persones, ha rebut diversos reconeixements i ha obtingut inversió privada de part de cinc fons de capital risc i subvencions públiques. 

 

Més informació

Premi de la UE a les Dones Innovadores

Premis Capital Europea de la Innovació

Detalls

Data de publicació
7 desembre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona