Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 17 novembre 2021
  • Representation in Spain – Barcelona
  • 5 min read

El Cos europeu de solidaritat: més de 138 milions d’euros per a activitats de voluntariat de joves el 2022

Avui la Comissió ha obert una convocatòria de propostes en el marc del Cos europeu de solidaritat per al 2022. El Cos europeu de solidaritat és un programa de la UE per als joves que vulguin participar en activitats solidàries en diversos àmbits, des d’ajudar les persones desafavorides fins a contribuir a l’acció en matèria de medi ambient i salut, a la UE i arreu del món. Aquesta convocatòria també introdueix la possibilitat que els participants s’incorporin a operacions d’ajuda humanitària arreu del món per promoure la solidaritat entre organitzacions i voluntaris dels països de la UE i la gent i les comunitats de fora de la Unió. Aquesta nova línia de projectes internacionals es diu Cos voluntari europeu d’ajuda humanitària.

La convocatòria, que proporciona gairebé 139 milions d’euros, contribuirà a generar més oportunitats per al jovent en l’Any europeu de la joventut 2022. Finançarà activitats de voluntariat, projectes solidaris liderats per joves, la labor d’equips en àrees prioritàries orientada a la promoció d’estils de vida saludables i la conservació del patrimoni cultural, i el Cos voluntari europeu d’ajuda humanitària. El pressupost total del programa del Cos europeu de solidaritat per al període 2021-2027 és de 1 000 milions d’euros. Al llarg d’aquests set anys, aquest programa de la UE permetrà que almenys 270 000 joves participin en accions solidàries.

El vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas, ha declarat: «La solidaritat és un valor clau en la nostra Unió i amb els nostres socis arreu del món. El Cos europeu de solidaritat involucra la generació més jove en projectes de voluntariat. Aquesta experiència formativa dona la possibilitat al jovent d’ajudar les comunitats i deixar empremta. Estic molt orgullós que el programa evolucioni i incorpori per primera vegada operacions d’ajuda humanitària. Els joves poden canviar el món i la Comissió els ajuda perquè així sigui.»

La comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha declarat: «El jovent té molt a aportar a la societat. El 2022, l’Any europeu de la joventut, el Cos europeu de solidaritat serà una eina important per ajudar els joves a participar en el compromís cívic i donar-los suport per construir un futur millor, més verd, més digital i més inclusiu. Per primera vegada el programa oferirà oportunitats per contribuir a les operacions d’ajuda humanitària. L’any que ve també mobilitzarem voluntaris en activitats i projectes que promoguin l’estil de vida saludable i el patrimoni cultural».

El programa ofereix una oportunitat al jovent per fer una contribució significativa a la societat i per adquirir una experiència molt valuosa i desenvolupar noves habilitats. Està obert a joves d’entre 18 i 30 anys per a les activitats solidàries que donin resposta als reptes socials i d’entre 18 i 35 anys per a les activitats d’ajuda humanitària internacional.

El Cos europeu de solidaritat dona suport a les prioritats polítiques de la UE i involucra organitzacions i joves en projectes que hi donen resposta. El programa:

  • fomenta la inclusió i la diversitat i aspira a donar un accés igualitari a tots els joves a les oportunitats del Cos europeu de solidaritat;
  • dona suport a projectes i activitats orientats a protegir, conservar i reforçar els hàbitats naturals i el medi ambient, per tal de sensibilitzar sobre la sostenibilitat ambiental i fer possibles els canvis d’hàbits;
  • contribueix a la transició digital mitjançant el suport a projectes i activitats que pretenen millorar les competències digitals, promoure l’alfabetització digital i desenvolupar la comprensió dels riscos i oportunitats de la tecnologia digital;
  • involucra i empodera els joves perquè tinguin un paper actiu en la societat i esdevinguin autèntics vectors del canvi.

Els joves que vulguin participar en les activitats del Cos europeu de solidaritat s’han d’inscriure en el portal del Cos europeu de solidaritat, on podran consultar les organitzacions que duen a terme projectes. També podran demanar finançament grups de joves que estiguin inscrits en el portal del Cos europeu de solidaritat per a projectes solidaris liderats per ells mateixos.

Qualsevol organisme públic o privat pot demanar finançament per dur a terme activitats en el marc del Cos europeu de solidaritat. Aquestes organitzacions han d’obtenir un segell de qualitat, que certifica que són capaces de dur a terme activitats solidàries de qualitat en compliment dels principis, objectius i requisits del programa. Poden presentar la seva candidatura amb l’ajuda de les agències nacionals del Cos europeu de solidaritat que hi ha a tots els estats membres de la UE i als països tercers associats al programa o bé de l’Agència executiva europea d’educació i cultura (EACEA) en el cas de les accions centralitzades.

La convocatòria de propostes de projectes solidaris i de voluntariat està oberta fins el 23 de febrer per a projectes que tinguin lloc el mateix any i fins al 4 d’octubre per als que es desenvolupin l’any següent.

Rerefons

El Cos europeu de solidaritat existeix com un programa finançat per la UE des de l’octubre del 2018, amb un pressupost operatiu de 375,6 milions d’euros per al període 2018-2020. Continua la labor d’iniciatives anteriors de la UE en l’àmbit de la solidaritat i pretén oferir una passarel·la única a les organitzacions actives en el sector de la solidaritat i als joves que vulguin contribuir a la societat en els àmbits que més els importen. Donat l’èxit que va tenir la iniciativa, el Cos europeu de solidaritat continua l’activitat en el període 2021-2027 i n’amplia l’àmbit per contribuir a dur l’ajuda humanitària a països tercers.

Més informació

Fitxa informativa

Guia del programa per al 2022

Convocatòria de propostes

Web del Cos europeu de solidaritat

Detalls

Data de publicació
17 novembre 2021
Autor
Representation in Spain – Barcelona