Skip to main content
European Commission logo
català
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa24 octubre 2022Representation in Spain – Barcelona

El futur del camp, el nostre futur: la Comissió Europea presenta cinc històries de joves pagesos que prenen el relleu generacional

Actualment només un 11% de les explotacions agràries de la Unió Europea estan a càrrec de persones de menys de 40 anys. Es calcula, a més, que Catalunya ha perdut 5.000 pagesos en els darrers 10 anys.

L’envelliment i la despoblació no són els únics reptes amb què es troba el món rural avui dia; els agricultors també han de lluitar contra els efectes del canvi climàtic, la crisi energètica actual i la manca de professionals del sector.

Malgrat tot, el sector agrari és clau per garantir l’autonomia alimentària de la UE i té un paper important a l’hora d’assolir el repte de convertir-nos en el primer continent climàticament neutre al 2050 ja que els cultius poden capturar carboni de l’atmosfera i els sòls gestionats adequadament permeten emmagatzemar-lo.

Per tant, la UE està compromesa a ajudar la pròxima generació d’agricultors europeus i ho fa a través de subvencions per a la posada en marxa de projectes, programes de formació i ajuts a la renda.

A Catalunya i a les Illes Balears hi ha joves agricultors que estan duent a terme projectes molt interessants relacionats amb la sostenibilitat, el cultiu ecològic, el relleu generacional, la recuperació de llavors i la digitalització del camp, entre d’altres qüestions, que poden servir d’inspiració per a molts joves que vulguin dedicar-se a la pagesia.

En el marc de l’Any Europeu de la Joventut, que se celebra aquet 2022, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha produït cinc vídeos curts sobre cinc històries de joves que han decidit quedar-se al camp, tornar-hi o arribar-hi per primera vegada en diferents punts de Catalunya i les Illes Balears (l’Anoia, la Segarra, el Pallars Sobirà, el Baix Camp i Menorca); i ha participat en la producció d’un documental, que s’ha emès al programa 30 minuts de TV3, sobre la nova pagesia a partir de projectes concrets.

 

Recuperar les llavors dels nostres avis per alimentar els nostres fills

De les 250 varietats de fruiters que hi havia a l’Anoia, només se’n dedica una dotzena al cultiu comercial, la resta estan a punt de desaparèixer. El col·lectiu Eixarcolant és un grup de joves de la comarca que treballa per recuperar varietats tradicionals que sovint són molt més adaptables a les condicions climatològiques i als usos culturals locals.

VídeoDe pares a fills: relleu generacional en una granja de Menorca

Molts pagesos veuen com els seus fills marxen a la ciutat i molts ja no volen tornar al camp. El relleu generacional és un dels reptes de l’agricultura. A Menorca la Carme Bosch Marquès no només ha tornat a l’explotació familiar sinó que hi ha donat un nou impuls i ara elaboren els seu propi formatge.

Vídeo

Una nova vida al camp, un nou futur per al poble

Gavàs és un petit poble del Pallars Sobrià, com tants d’altres municipis de les zones rurals han patit una forta pèrdua de població en els darrers anys. L’Aitana i l’Àlex, dos joves de Barcelona, han decidit mudar-s’hi i agafar el relleu dels últims pastors i formatgers del poble.

Vídeo

 

 

Agricultura regenerativa: un pas més enllà de l’agricultura ecològcia

Malgrat les reticències familiars, l’Ernest ha demostrat que hi ha una altra manera de cultivar la terra, cuidant el paisatge, el sòl, el medi ambient i el producte. A Verdcamp s’està produint a gran escala prescindint d’herbicides i fertilitzants químics i utilitzant cobertes vegetals que permeten mantenir la microbiologia del sòl en bon estat i estalviar plàstic.

Vídeo

 

Joves pagesos: estimar la terra, cuidar el paisatge alimentar el futur

Els pobles de la Segarra han anat veient com els pagesos anaven desapareixent. El cultiu de cereals per a l’agroindústria necessita moltes màquines i poca mà d’obra però hi ha un grup de joves com l’Eva, el Gerard, l’Albert i el Quim que creuen que hi ha una altra manera de treballar la terra. Amb ells farem un recorregut per diferents sectors de la pagesia com ara el conreu de cereals, vinyes i horta. Tots aposten per un producte de qualitat i per tenir cura de la terra.

Vídeo

 

 

Documental de TV3: La pagesia que veMés informació

Sobre les ajudes a joves agricultors

Sobre agricultura i canvi climàtic 

Pàgina web El futur del camp, el nostre futur

Detalls

Data de publicació
24 octubre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona