Ir al contenido principal
Logotipo de la Comisión Europea
español
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicado de prensa20 de octubre de 2021Estrasburgo

El preu de l’energia: la presidenta von der Leyen presenta les mesures atenuants per als consumidors i les empreses i emfasitza la importància de la transició a l’energia

Aquest matí la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, s’ha adreçat al plenari del Parlament Europeu en la preparació de la reunió del Consell Europeu dels dies 21 i 22 d’octubre, que se centrarà en l’escalada recent del preu de l’energia.

La presidenta ha recordat que importem el 90 % del gas que consumim i ha subratllat: «Actualment Europa depèn massa del gas i de les importacions de gas. Això ens fa vulnerables. La resposta passa per diversificar els nostres proveïdors però també passa per mantenir el paper del gas natural com a combustible de transició i, de manera fonamental, per accelerar la transició cap a l’energia neta. El Pacte verd europeu és, a mitjà i llarg termini, un pilar de la sobirania energètica europea en el segle XXI».

També ha descrit les mesures que es poden desplegar per abordar la situació a curt termini, mitjançant el conjunt de mesures que es va presentar la setmana passada: «La nostra prioritat és ajudar famílies i empreses vulnerables. Algunes mesures es poden prendre sense dilació segons la legislació de la UE vigent. Són mesures com ara l’ajuda per a les empreses, en especial les pimes, mitjançant els ajuts estatals, els ajuts específics per als consumidors i les rebaixes dels impostos sobre l’energia. Aquí és on els estats membres poden actuar amb rapidesa.»

Mitjançant el programa de recuperació de la UE NextGenerationEU ja s’han assignat 36 000 milions d’euros per a l’energia neta, des de l’hidrogen fins a l’energia eòlica marina. Això només ho podrem aconseguir amb una «autèntica feina d’equip europea», ha afirmat la presidenta. En relació amb la cimera del clima que se celebrarà a finals de mes, ha afegit: «La propera COP26 de Glasgow serà el moment en què el món sencer haurà d’accelerar la feina, perquè el món encara no està en disposició de complir els compromisos de l’Acord de París. Cal fer molt més per evitar que la temperatura mundial augmenti més d’1,5 graus respecte del nivell de l’època preindustrial. La Unió Europea durà a Glasgow el màxim nivell d’ambició. Ho fem per Europa. Ho fem pel nostre planeta. I ho fem per totes les generacions futures.»

Podeu llegir el discurs sencer en anglès, francès i alemany i aquí el podeu tornar a veure

Detalles

Fecha de publicación
20 de octubre de 2021
Lugar
Strasbourg