Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa13 novembre 2023Representation in Spain – Barcelona2 min read

El representant de la Comissió Europea a Barcelona participa a la Vall d’Uixò (Comunitat Valenciana) en el debat sobre el paper dels municipis a la UE

Manuel Szapiro assisteix a una conferència sobre la iniciativa «Construir Europa amb les autoritats locals» amb l'eurodiputat Domènec Ruiz Devesa      

Barcelona, 13 de novembre de 2023

Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ha visitat avui la Vall d’Uixò per a participar en la jornada ‘Construir Europa amb les autoritats locals: reforçant el euromunicipalisme´ en el marc de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

 

En la conferència, que ha tingut lloc al Palau de Vivel, s'ha posat en valor el projecte BELC (Building Europe with local councilors) com a catalitzador d'aliances locals i regionals, així com les vies de col·laboració entre les institucions europees i els ajuntaments. L'acte s'ha inaugurat amb un videomissatge del ministre d'Afers exteriors en funcions, José Manuel Albares. Posteriorment ha tingut lloc un debat en el qual han participat, a més, l'eurodiputat Domènec Ruiz Devesa, la directora general de Cooperació Autonòmica i Local, Alejandra del Riu Novo, i l'alcaldessa de la Vall d’Uixò, Tania Baños.

 

Durant la seva intervenció, Manuel Szapiro ha destacat que “tenim una responsabilitat compartida per a comunicar i construir Europa. La xarxa BELC enforteix el diàleg entre institucions europees i autoritats locals, per a forjar una Europa dels municipis, per a i amb els ciutadans. La nostra responsabilitat compartida és també estimular la participació en les pròximes eleccions europees, especialment dels votants primerencs”

 

Així mateix, Szapiro ha parlat sobre l'acció descentralitzada duta a terme per la Representació regional de la Comissió Europea a Barcelona, per a impulsar projectes europeus amb impacte en el territori, donar visibilitat a iniciatives locals, implicar la ciutadania i ajudar al fet que “Brussel·les” conegui bé les sensibilitats locals. A més, Szapiro ha destacat la bona feina feta per la Vall d’Uixò en termes de captació de fons europeus i ha declarat que "els ajuntaments tenen un paper clau en el desplegament dels fons NextGenerationEU: s'han destinat 15.000 milions per a projectes gestionats per les autoritats locals en el pla de Recuperació".

 

L'objectiu del projecte BELC «Construir Europa amb les autoritats locals» és crear una xarxa europea de representants polítics electes en l'àmbit local, amb la finalitat de fomentar la comunicació d'afers de la UE mitjançant una aliança sense precedents entre diferents nivells d'actuació i amb accés privilegiat a informació i experts europeus.

 

El projecte BELC va ser iniciat pel Parlament Europeu i des de juny de 2022 està sent executat per la Comissió amb excel·lents resultats (compta amb més de 840 membres i els consellers locals de BELC estan ja presents en 26 estats membres). El projecte s'ha posat en marxa en estreta col·laboració amb el Parlament Europeu i la Xarxa europea de corresponsals regionals i locals de la UE del Comitè Europeu de les Regions, així com els punts Europe Direct de la Comissió Europea.

 

La Comissió Europea convida les autoritats locals a unir-se al projecte. Per a això, cal omplir un formulari en línia, carregar la declaració signada pel representant local electe i el representant legal de l'autoritat local i enviar la sol·licitud.

Detalls

Data de publicació
13 novembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona