Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article21 octubre 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

Es posa en marxa 4-Deep Brain Reconstruction, un projecte europeu de regeneració cerebral per al tractament de trastorns neurodegeneratius

El projecte europeu per desenvolupar un cervell implantable bioimprès en 4D està coordinat per l'IDIBAPS.

El projecte europeu per desenvolupar un cervell implantable bioimprès en 4D està coordinat per l'IDIBAPS.

La beca Pathfinder de l'EIC, amb un import de 2 .987.776 euros distribuïts en tres anys, permetrà al Consorci 4-Deep Brain Reconstruction (4-DBR) donar un nou enfocament tecnològic a la recuperació d'afectacions cerebrals causades per trastorns neurològics. La medicina regenerativa ofereix una oportunitat per tractar pacients amb trastorns neurodegeneratius mitjançant la implantació de teixits sans en àrees cerebrals danyades. Tanmateix, la complexitat del cervell humà suposa un important repte per assolir avenços en aquest camp. El Consorci 4-DBR, coordinat per l'IDIBAPS, pretén aconseguir progressos significatius utilitzant les últimes tecnologies, com també el seu coneixement i la seva experiència en biologia molecular, bioimpressió i optogenètica. El projecte desenvoluparà un minicervell 4D que mimetitzi la complexa arquitectura cel·lular i la diversitat de les cèl·lules cerebrals, integrat en una estructura bioimprimible.

El projecte es durà a terme amb l'esforç conjunt de sis destacats laboratoris de recerca de l'IDIBAPS (Espanya), la Universitat de Barcelona (UB), Poietis (França), Verigraft AB (Suècia), Danmarks Tekniske Universitet (DTU, Dinamarca) i Ospedale San Raffaele SRL (OSR, Itàlia). Els sis integrants del 4-DBR uniran el seu coneixement i experiència en àmbits complementaris per fer cadascun dels components dels cervells reconstruïts. El producte final serà l'estructura cerebral més complexa i biològicament similar desenvolupada fins avui. El Consorci espera que el 4-DBR doni un nou impuls a la reconstrucció cerebral que, en el termini de 10 anys, permeti disposar d'una teràpia que pugui canviar la vida de molts pacients que pateixen trastorns neurodegeneratius. Josep M. Canals, investigador del grup Fisiopatologia i tractament de les malalties neurodegeneratives de l'IDIBAPS, professor titular del Departament de Biomedicina i director de Creatio de la Universitat de Barcelona, lidera el Consorci i afirma que "aquest enfocament revolucionari obrirà noves estratègies per regenerar el cervell en moltes malalties neurodegeneratives i millorar la salut dels pacients afectats per algun d'aquests trastorns devastadors". Com a prova de concepte, el Consorci se centrarà en el tractament de la malaltia de Huntington, un trastorn monogenètic sense tractament actualment.

Les beques Pathfinder de l'EIC donen suport a l'exploració d'idees audaces per a tecnologies radicalment noves. Aquestes beques prestigioses i altament competitives incloses en el programa Horitzó Europa tenen com a objectiu assegurar que Europa continuï pilotant la innovació i aplaudeixen les col·laboracions científiques interdisciplinàries d'avantguarda que sustenten els avanços tecnològics.

 

Font: Hospital Clínic

Detalls

Data de publicació
21 octubre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona