L’estiu és l’estació preferida de molts de nosaltres per viatjar, tant dins del país com a la Unió Europea o arreu del món. Amb l’objectiu que tots els ciutadans puguin gaudir de la gastronomia, qualitat de les platges i riquesa cultural dels països de la Unió, la Comissió Europea presenta les recomanacions següents.
Informa’t dels teus drets com a passatger
Segons la normativa de la UE, en cas de cancel·lació del bitllet de transport (aeri, ferroviari, amb autobús o amb transbordador) o del bitllet combinat per part del transportista, els passatgers tenen dret a triar entre un bo o el reemborsament en efectiu per valor del preu del bitllet.
Per poder consultar tota la informació relacionada amb incidències en els viatges, la Unió Europea disposa d’una aplicació (disponible per a iOS i Android), anomenada Els vostres drets com a passatger, que permet conèixer des del mòbil a què té dret el passatger en cas que sorgeixi algun problema durant el viatge, ja sigui un desplaçament amb vaixell, amb avió, amb tren, amb autobús o amb autocar.
Cancel·lació de vols després de la pandèmia
Durant els primers mesos de la pandèmia, les aerolínies van haver de cancel·lar molts vols. Al llarg de la crisi, la Comissió va deixar sempre clar que els drets dels consumidors continuaven sent vàlids i va recomanar que els estats membres creessin un sistema de bons atractius i flexibles per als vols cancel·lats.
El juliol del 2022 la Comissió i les autoritats nacionals de consum acaben de rebre la confirmació per part de setze grans companyies aèries europees, incloses Iberia i Vueling, que han reemborsat més de 500 000 bons de vol que havien imposat als consumidors pels vols cancel·lats durant la pandèmia de covid-19. Els reemborsaments són el resultat de la feina de la Comissió Europea i de la Xarxa de Cooperació de Protecció dels Consumidors.
Gaudeix de les platges europees
L’Informe de Qualitat d’Aigües Europees, publicat recentment per l’Agència Europea de Medi Ambient, mostra que el 2021 prop del 85 % de les aigües europees tenia una qualitat excel·lent. Espanya se situa per sobre de la mitjana, amb el 88 % de les zones de bany qualificades com a excel·lents.
Per davant d’Espanya hi ha Àustria, Malta, Croàcia, Grècia, Xipre i Alemanya, en què el 90 % de les aigües tenen la qualificació màxima.
Telèfon d’emergències i Targeta Sanitària Europea
La Targeta Sanitària Europea garanteix que els ciutadans europeus tinguin la mateixa assistència sanitària que els nacionals del país de la UE al qual viatgin. A més, en el cas d’una emergència, el 112 es pot marcar de manera gratuïta des de qualsevol lloc de la UE per contactar amb els serveis d’emergència.
Viatja amb la teva mascota dins de la UE: gossos, gats i fures
Els ciutadans poden viatjar dins de la UE acompanyats dels seus animals de companyia, tret d’alguns casos excepcionals. Per viatjar, cal que duguin implantat el microxip; que estiguin vacunats contra la ràbia; que hagin seguit un tractament contra la tènia Echinococcus multilocularis i que disposin del passaport europeu per a animals de companyia en vigor.
Descobreix la qualitat de la gastronomia europea
La gastronomia forma part de la riquesa i diversitat cultural de qualsevol regió. A la UE hi ha règims d’indicació geogràfica que protegeixen el saber fer, l’autenticitat i unes condicions agroambientals específiques. Les indicacions geogràfiques comprenen la Denominació d'Origen Protegida (aliments i vins); la Indicació Geogràfica Protegida (aliments i vins) i la Indicació Geogràfica (begudes espirituoses i vins aromatitzats).
Entre les elaboracions que compten amb règims d’indicació geogàfica hi ha productes molt coneguts del nostre país com ara ara l’oli de Siurana, la Pera de Lleida o l’arròs del Delta de l’Ebre, el formatge de Maó o el Pebre bord de Mallorca, el Formatge Manxego, el Pernil de Guijuelo o els vins de La Rioja, o productes menys coneguts com ara el Formatge d’Acehúche, un formatge produït en el centre-oest de la província de Càceres que s’ha incorporat fa poc al Registre de Denominacions d’Origen Protegides (DOP).
En cas de viatjar per Europa, els viatgers tenen l’oportunitat de tastar productes icònics com el Formatge Feta grec, els vins de Bordeus o el Vinagre Balsàmic de Mòdena.
A Espanya comptem amb més de 360 productes que han obtingut el segell de qualitat europea. Podeu consultar tots els productes en aquest enllaç.
Comunica’t sense patir pel preu
Des de 2017 els europeus podem viatjar a altres països de la UE sense haver de patir per factures excessives de les nostres línies de telefonia mòbil. Això és de resultes de la normativa europea que va eliminar els càrrecs d’itinerància, tant per a les trucades i els missatges com per a les dades d’internet.
Aquestes normes eren vàlides durant cinc anys i l’1 de juliol de 2022 ha entrat en vigor el nou Reglament que les prorroga fins el 2032. A més, amb aquesta nova normativa els viatgers ara tindran dret a la mateixa qualitat d’internet mòbil a l’estranger que la que tenen al seu país. Els operadors de serveis mòbils han de garantir que els consumidors tinguin accés a les xarxes 4G o 5G més avançades si estan disponibles en el lloc que visiten.
Protegeix el medi ambient i els boscos
L’any passat vam ser testimonis de la segona pitjor temporada d’incendis forestals registrada a la UE. Els incendis forestals tenen un efecte devastador en la vida dels europeus.
Quan la magnitud d’un incendi forestal desborda les capacitats de resposta d’un país, aquest pot sol·licitar ajuda mitjançant el Mecanisme de Protecció Civil de la UE i la seva flota rescEU. Es tracta d’una reserva europea de recursos que permet assistir altres països en cas d’emergències i sempre que el país afectat ho sol·liciti. En el marc de rescEU, dotze avions i un helicòpter d’extinció d’incendis, estacionats a Croàcia, França, Grècia, Itàlia, Espanya i Suècia, estaran disponibles aquest estiu quan els incendis forestals requereixin una resposta europea conjunta per salvar vides, mitjans de subsistència i entorns naturals.
Aquest mecanisme ja ha estat activat aquest juliol, arran de la petició de Portugal, per ajudar en l’extinció dels incendis forestals del centre del país. Com a resposta immediata, la Comissió Europea ha mobilitzat dos avions d’extinció d’incendis Canadair de la seva flota rescEU ubicats a Espanya.
Informa’t de les novetats sobre la pandèmia de covid
Les últimes setmanes veiem un augment dels contagis arreu d’Europa. Les vacunes autoritzades continuen sent molt eficaces per reduir les hospitalitzacions, la gravetat de la malaltia i les morts relacionades amb la covid-19 en el context de les variants emergents.
L’11 de juliol d’enguany, en vista del ressorgiment de les infeccions per covid-19, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties i l’Agència Europea de Medicaments van recomanar que els estats membres posessin en marxa immediatament la segona dosi de reforç per als més grans de 60 anys, així com per a totes les persones vulnerables.
Abans de viatjar, pots comprovar la situació de la teva destinació amb Re-Open EU, que és la plataforma de la Comissió Europea —disponible també en format d’aplicació per al telèfon mòbil— on es pot consultar tota la informació sobre les restriccions en temps real o els requisits que cal complir per visitar un altre país de la UE. Re-Open EU és, en definitiva, un planificador de viatge que permet seleccionar el país d’origen i el de destinació i saber què fa falta per entrar en aquest últim.
Detalls
- Data de publicació
- 21 juliol 2022
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona