Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article11 octubre 2021Barcelona3 min read

Europa camina cap una digitalització segura, humanística, inclusiva i sostenible

Barcelona ha acollit dues jornades de debat sobre el futur de la digitalització a Europa en el marc del cicle de conferències sobre el futur que organitzen el govern espanyol i les institucions europees.

Diàleg sobre el futur de la digitalització

La transformació digital és, juntament amb el Pacte Verd, una de les grans prioritats de la Comissió Von der Leyen. La pandèmia del coronavirus, a més, ha posat de manifest la importància de la tecnologia digital a l’hora de construir un futur pròsper i sostenible. És per tot això que la Comissió Europea va proposar el març d’aquest any una visió per a la transformació digital d’Europa amb unes fites per al 2030 amb l’objectiu de caminar cap a una digitalització que estigui centrada en l’individu, que generi confiança als ciutadans i a les empreses, que no deixi a ningú enrere i que sigui sostenible.

El diàleg sobre el futur de la digitalització que ha tingut lloc a Barcelona durant el dijous 7 i divendres 8 d’octubre s’emmarca dins del cicle de diàlegs sobre el futur que organitza el govern espanyol i les institucions europees. Durant dos dies s’han dut a terme un seguit de taules d’experts, tallers ciutadans i reunions d’alt nivell amb l’objectiu d’obtenir propostes concretes que es puguin incorporar a l’Estratègia nacional de llarg termini que prepara el Govern d'Espanya, a la Conferència sobre el futur d’Europa i a l'Agenda de prospectiva estratègica de la Comissió Europea.

Durant les sessions s’han identificat alguns temes importants com ara la necessitat d’assolir la sobirania tecnològica europea, les mesures per aconseguir inversions de risc a gran escala per liderar la transició digital, que aquesta no deixi a ningú enrere, o com es poden complementar i crear sinèrgies entre les transicions verda i digital.

Lorena Boix, directora de Societat Digital, Confiança i Ciberseguretat de la Comissió Europea, ha participat en la taula sobre la digitalització al sector públic juntament amb Montse Serra, vicepresidenta i directora general d’HP; i Íñigo Polo, director d’Administracions Públiques i Serveis Digitals d’Orange a Espanya. Segons l’informe DESI Espanya ocupa el segon lloc de la UE en matèria de serveis públics digitals, només per darrera d’Estònia i molt per damunt de la mitjana europea. Durant la seva intervenció Boix ha recordat el repte que tenim al davant a l’hora de crear una identitat digital europea segura i ha subratllat l’èxit del Certificat Covid Digital com a exemple a seguir en el futur. Finalment, ha posat sobre la taula el perill en temes de ciberseguretat: “la propera pandèmia serà de ciberseguretat i ens estem preparant per poder fer-hi front en tots els àmbits”.

Clara de la Torre, directora general adjunta d’Acció pel Clima de la Comissió Europea ha destacat que la solidaritat i l’equitat són valors fonamentals de la UE i que estan presents en totes les polítiques europees, també en les climàtiques. A més, de la Torre ha posat de manifest la importància de la digitalització per assolir els objectius climàtics i ha conclòs: “les transicions verda i digital són difícils, però també suposen una gran oportunitat per poder viure millor”.

Dimitri Lorenzani, membre del gabinet del vicepresident Maroš Šefčovič, ha participat en la cloenda de les dues jornades posant de manifest la cooperació estreta entre el govern espanyol y la Comissió Europea en l’Agenda de prospectiva estratègica. Lorenzani ha subratllat que: “el lideratge mundial de la UE en les properes dècades dependrà de la seva capacitat d’anticipar-se i d’adaptar-se als canvis i és per això que la prospectiva estratègica és tan important”.

 

Digitalització del servei sanitari

Durant la seva visita a Barcelona Lorena Boix i l’equip de la Representació de la Comissió a Barcelona han visitat el Barcelona Supercomputing Center i l’Hospital Sant Joan de Déu per conèixer de primera mà els projectes europeus que s’estan duent a terme en supercomputació, intel·ligència artificial i  salut. També han visitat l’Hospital de Granollers per veure el funcionament d’un dels 200 robots que la Comissió Europea ha distribuït a diferents hospitals europeu per desinfectar habitacions amb pacients de Covid.

 

Fotos : Diàleg sobre el futur de la digitalització | Comissió Europea Barcelona | Flickr

 

Més informació

Pàgina d’Espanya 2050

Visió per el futur de la digitalització a la UE 

Detalls

Data de publicació
11 octubre 2021
Lloc
Barcelona