Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa20 gener 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització: 2,8 milions d’euros per ajudar els treballadors acomiadats de la indústria automobilística a Catalunya

Avui la Comissió Europea proposa d’ajudar 450 treballadors que han perdut la feina en la indústria automobilística catalana amb 2,8 milions d’euros del Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització per a Treballadors Acomiadats (FEAG). El finançament ajudarà els treballadors acomiadats a trobar noves feines gràcies a l’orientació i l’assessorament personalitzats, el suport per desenvolupar noves competències i l’ajuda per crear una empresa pròpia.

El comissari d’Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit, ha declarat: «Europa demostra la seva solidaritat amb els treballadors perjudicats per les reestructuracions imprevistes. Amb els recursos del Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització ajudarem 450 extreballadors de la indústria catalana de l’automòbil que han perdut la feina perquè els fabricants han reduït la seva producció a Europa, podran tornar a treballar. Aquest suport de la UE els ajudarà a adaptar les seves habilitats, cercar noves ocupacions o bé a crear la seva pròpia empresa.

Espanya va sol·licitar suport del FEAG per ajudar els treballadors acomiadats de deu empreses proveïdores de Nissan, de la indústria de l’automòbil, després que aquesta anunciés el tancament de la seva planta de producció a Catalunya en el marc del seu pla de reduir la presència a Europa i de centrar els recursos a la Xina, l’Amèrica del Nord i el Japó.

El suport als treballadors acomiadats van des tècniques per redactar CV, pràctiques per a entrevistes de feina, la millora de les habilitats a través de la formació professional i el suport per crear una empresa. Per exemple, els treballadors que creïn la seva pròpia empresa poden rebre fins a 5 000 euros per finançar les despeses d’establiment. També poden gaudir d’un assessorament personalitzat al llarg del procés de creació de l’empresa. A més, es poden concedir ajudes als costos de desplaçament o a les despeses de treballadors amb responsabilitats familiars per ajudar a la realització de les mesures de suport. Els treballadors que comencin en una nova feina poden rebre una bonificació i gaudir d’assessorament després de reintegrar-se en el mercat de treball. Finalment, la formació en habilitats digitals ajuda els treballadors a adquirir les competències necessàries en l’era digital i en una economia eficient en recursos.

El cost total estimat d’aquestes mesures de suport és de 3,3 milions d’euros, del qual el FEAG cobrirà el 85 % (2,8 milions d’euros). El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en finançarà el 15 % restant. El SOC ha començat a donar suport als treballadors que puguin optar a les ajudes aquest mateix gener.

La proposta de la Comissió necessita l’aprovació del Parlament Europeu i del Consell.

 

Rerefons

Quan l’empresa automobilística Nissan va tancar la planta de Barcelona entre els anys 2020 i 2021, va acomiadar 2 500 treballadors. A més, han perdut la feina 8 000 persones que treballaven per a proveïdors de Nissan.

La indústria automobilística és el tercer sector més gran a Catalunya, tant en termes de volum de negoci com d’ocupació. Els acomiadaments a què fa referència aquesta sol·licitud es concentren en quatre comarques de la província de Barcelona (Barcelonès, Alt Penedès, Baix Llobregat i Vallès Oriental). Les autoritats autonòmiques consideren que els treballadors afectats pels tancaments tindran greus dificultats per trobar feina si no reben ajuda personalitzada.

D’acord amb el nou reglament del FEAG 2021-2027, el fons continua ajudant treballadors acomiadats i autònoms que s’han quedat sense activitat. Amb les noves regles, es facilita l’accés a l’ajuda del FEAG per a les persones afectades per reestructuracions: poden donar dret a l’ajuda tots els tipus de reestructuracions, inclosos els efectes econòmics de la crisi de la covid-19, així com tendències econòmiques més generals com ara la descarbonització o l’automatització. Els estats membres poden sol·licitar fons de la UE quan perdin la feina un mínim de 200 treballadors en un període de referència concret.

Des que van entrar en vigor les noves regles, el maig de 2021, el FEAG ha rebut vuit sol·licituds (tres d’Espanya, dues de França, dues d’Itàlia i una de Grècia) per valor de 20 milions d’euros i per ajudar 3 500 treballadors acomiadats.

L’octubre de 2021, la Comissió va proposar d’ajudar 300 extreballadors del sector metal·lúrgic del País Basc que van perdre la feina a causa de la pandèmia de covid-19 amb 1,2 milions d’euros del FEAG. Un mes més tard, el novembre de 2021, la Comissió va proposar d’ajudar 320 extreballadors del sector automobilístic de l’Aragó, que també perdre la feina a causa de la pandèmia, amb 1,4 milions d’euros. El Parlament Europeu i el Consell van aprovar totes dues propostes i els fons es van transferir a Espanya abans del final de 2021.

En total, des de 2007, el FEAG ha concedit uns 660 milions d’euros en 170 casos per ajudar gairebé 166 000 persones de vint estats membres. Les mesures amb càrrec al FEAG complementen les polítiques actives d’ocupació nacionals.

 

Més informació

Proposta de la Comissió d’ajuda del FEAG a treballadors acomiadats dels proveïdors de Nissan a Espanya

Fitxa informativa sobre el FEAG

Comunicat de premsa: «La Comissió rep amb satisfacció l’acord polític sobre el Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització per a treballadors acomiadats»

Web del Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització

Reglament del FEAG 2021-2027

Seguiu Nicolas Schmit al Facebook i al Twitter

Detalls

Data de publicació
20 gener 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona