
- Es diu FROSTBIT i pretén crear un prototip de refrigerador que utilitza una tecnologia innovadora de materials sòlids, deixant enrere els tradicionals líquids contaminants.
- El projecte ha estat finançat per el Consell Europeu d’Innovació (EIC), organisme que neix del programa Horitzó Europa de la Comissió Europea.
Els sistemes de refrigeració han estat un dels principals responsables de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en els últims anys. De fet, el 2019, aquest tipus d’emissions en el món van ser tan elevades com les de tota la Unió Europea, principalment per les fuites de fluids refrigerants utilitzats en aquests dispositius. Davant d'aquesta problemàtica, un projecte innovador busca marcar la diferència i transformar el sector: el First Regenerative sOlid-STate Barocaloric refrigerator – FROSTBIT.
La iniciativa, coordinada pel Centre National de la Recherche Scientifique de França (CNRS) i amb la participació destacada del Grup de Caracterització de Materials de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), ha rebut una subvenció de 3,4 milions d’euros del Consell Europeu d’Innovació (EIC) per als pròxims quatre anys. L'objectiu és desenvolupar el primer refrigerador funcional basat en una tecnologia revolucionària d’estat sòlid, que substitueix els sistemes tradicionals de refrigeració líquids per materials sòlids que responen a canvis de temperatura i pressió. Aquesta tecnologia podria substituir els sistemes actuals contaminants, ja que és més neta i sostenible
El paper de la UPC: l’anàlisi dels materials sòlids en la refrigeració
El grup de Caracterització de Materials de la UPC, que té un paper fonamental en aquest projecte, se centra a analitzar com aquests materials sòlids responen als canvis de temperatura i pressió, per trobar les millors maneres d’utilitzar-los en un dispositiu de refrigeració. El grup fa recerca utilitzant laboratoris d’alta pressió en el campus EBBE, i a part d’aquest projecte segueixen dues altres línies d’investigació generals: la caracterització termodinàmica i els materials metastables i nanocristal·lins.
La cooperació amb habilitats complementàries, la clau de l’èxit
La iniciativa és un exemple clar de com la col·laboració internacional i el treball en equip poden aconseguir avenços importants cap a un futur més ecològic. A més de la UPC i el CNRS, FROSTBIT compta amb la participació de grups de recerca de França, Eslovènia, el Regne Unit i altres parts d'Europa, així com de la companyia energètica TOTALEnergies OneTech de França. Segons el professor Josep Lluís Tamarit, cap de l'equip de recerca de la UPC, l'èxit del projecte és el resultat d'una excel·lent cooperació entre diversos grups d'investigadors amb habilitats complementàries.
El programa Horitzó Europa de la Comissió Europea
Per avançar cap a una prosperitat més sostenible i competitiva, la Unió Europea continua apostant fermament pel progrés mitjançant programes com Horitzó Europa. Aquesta és la iniciativa de finançament clau de la UE per a la recerca i la innovació, i aborda reptes globals com el canvi climàtic, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i la promoció de la competitivitat i el creixement de la UE. Tot això creant llocs de treball, impulsant el creixement econòmic i millorant la competitivitat industrial.
En el marc d’aquest pla, neix el Consell Europeu d’Innovació (EIC). Aquest organisme té com a missió finançar projectes que puguin canviar les regles del joc al llarg de tot el cicle de vida, des de la fase d’investigació inicial fins a la prova de concepte, la transferència de tecnologia i l’ampliació d’empreses emergents i PIMEs. La estratègia i implementació del Consell compta amb membres independents designats del món de la innovació com emprenedors, investigadors, inversors i altres. A part del projecte FROSTBIT, l’EIC també ha finançat altres projectes a Catalunya relacionats amb la qualitat de l’aigua o l’alineació cel·lular.
Detalls
- Data de publicació
- 20 febrer 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona