Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa3 maig 2023Representation in Spain – Barcelona6 min read

InvestEU: el FEI i el BBVA signen un acord de garantia per valor de 200 milions d’euros per ajudar les empreses emergents que disposin de plans d’inversió innovadors

·       El FEI concedeix una garantia de 200 milions d’euros al BBVA per tal que aquest pugui oferir més oportunitats de finançament a empreses emergents mitjançant la seva divisió BBVA Spark.

·       L’acord ha estat possible gràcies al suport del programa InvestEU.

·       L’operació impulsarà la innovació i la transició verda en l’ecosistema tecnològic espanyol.

El Fons Europeu d’Inversions i el BBVA s’han proposat de facilitar l’accés al finançament a les empreses emergents amb propostes de valor innovadores i sostenibles. Les dues institucions han celebrat un acord en el marc del programa de garanties InvestEU pel qual el FEI concedirà una garantia de 200 milions d’euros perquè BBVA Spark (la iniciativa del BBVA especialitzada en empreses emergents) pugui reforçar el seu suport a les empreses emergents i ajudar-les amb els seus plans d’expansió.

 

BBVA Spark fomenta el creixement econòmic, la competitivitat i el desenvolupament sostenible en el sector tecnològic espanyol. Ajuda a créixer petites i mitjanes empreses (pimes) i empreses de capitalització mitjana noves i innovadores en sectors com ara la digitalització i la sostenibilitat. Aquest acord amb el FEI ajudarà BBVA Spark a expandir la seva activitat a Espanya.

 

El BBVA tindrà accés a una línia de garantia amb uns productes específics facilitats pel Fons InvestEU en dos àmbits —la innovació i la digitalització, d’una banda, i la sostenibilitat, de l’altra— que prestaran ajuda a empreses emergents tecnològiques innovadores i de ràpid creixement.

 

A través de la garantia d’innovació i digitalització d’InvestEU, de fins a 100 milions d’euros, BBVA Spark finançarà l’adopció de noves tecnologies digitals per part d’empreses emergents.

 

La garantia de sostenibilitat d’InvestEU, de fins a 100 milions d’euros, reforçarà l’ajuda que presten el FEI i BBVA Spark per a la transició verda i l’economia sostenible. Aquest aval permetrà als beneficiaris de dur a terme inversions verdes, inclusives i respectuoses amb el medi ambient.

 

L’acord el van signar a Madrid el vicepresident del Banc Europeu d’Inversions (BEI) Ricardo Mourinho Félix i el responsable de BBVA Spark, Roberto Albaladejo.

 

«Les empreses emergents han de poder accedir fàcilment a fonts de finançament innovadores. El Grup BEI i el BBVA uneixen forces per mobilitzar les inversions que necessiten les empreses que es dediquen a innovar i impulsar la transició verda, generar creixement i crear llocs de treball», ha declarat el vicepresident del BEI Ricardo Mourinho Félix.

 

«A BBVA Spark volem ajudar els emprenedors que busquen solucions trencadores per als reptes a què ens enfrontem com a societat. El suport del FEI ens permetrà oferir més finançament i oportunitats de creixement a empreses que es volen expandir», ha afegit el responsable de BBVA Spark, Roberto Albaladejo.

 

El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ha declarat: «InvestEU és un factor clau a l’hora d’ajudar les empreses emergents especialitzades en tecnologia i innovació verdes i donar-los accés al finançament que necessiten per expandir-se i crear llocs de treball arreu d’Europa. Aquest acord d’InvestEU donarà suport a l’avenç d’Espanya vers una economia més verda i més innovadora. Em complau enormement que prestem a les empreses espanyoles l’ajuda que necessiten per continuar creixent i creant llocs de treball i espero que molts altres innovadors en segueixin l’exemple.»

 

«Estem molt contents de tornar a col·laborar amb el BBVA, aquesta vegada en el marc del programa InvestEU, i prestar suport a empreses emergents innovadores a través de la iniciativa BBVA Spark», ha declarat la cap executiva del FEI, Marjut Falkstedt. «Plegats, podem ajudar aquestes empreses a ampliar la seva sostenibilitat, innovació i potencial digital, de manera que la seva contribució a les transicions verda i digital, tant a Espanya com arreu de la UE, serà més gran.»

 

 

Rerefons

 

El Fons Europeu d’inversions (FEI) forma part del grup del Banc Europeu d’Inversions. La seva missió principal consisteix a donar suport a les microempreses i a les petites i mitjanes empreses europees ajudant-les a accedir al finançament. El FEI dissenya i desenvolupa instruments de capital risc, capital de creixement, garantia i microfinançament destinats específicament a aquest segment de mercat. En aquesta funció, contribueix a la consecució d’objectius clau de les polítiques de la UE, com ara la competitivitat i el creixement, la innovació i la digitalització, la repercussió social, les competències i el capital humà, l’acció pel clima i la sostenibilitat mediambiental.

 

El programa InvestEU proporciona a la Unió Europea un finançament a llarg termini fonamental gràcies a la mobilització de grans volums de finançament tant públic com privat en suport d’una recuperació sostenible. També ajuda a mobilitzar inversions privades per a les prioritats de les polítiques de la Unió Europea, com ara el Pacte Verd Europeu i la transició digital. El programa InvestEU reuneix sota un mateix paraigua un gran nombre d’instruments financers de la UE per tal de fomentar la inversió a la Unió Europea, cosa que permet simplificar el finançament de projectes d’inversió a Europa i fer-lo més eficient i més flexible. El programa consta de tres components: el Fons InvestEU, el Centre d’Assessorament InvestEU i el Portal InvestEU. El Fons InvestEU s’executa mitjançant socis financers que faran servir la garantia pressupostària de la UE de 26 200 milions d’euros per invertir en projectes. La totalitat de la garantia pressupostària donarà suport als projectes d’inversió dels socis executors, n’augmentarà la capacitat d’assumpció de riscos i, d’aquesta manera, mobilitzarà almenys 372 000 milions d’euros en inversions suplementàries.

BBVA Spark es va crear el juliol del 2022 amb una oferta bancària concebuda per cobrir les necessitats financeres de les empreses emergents. El suport que ofereix a empreses innovadores de ràpid creixement consisteix en finançament a curt i llarg termini, amb productes que van des de les targetes de crèdit fins al deute de risc i accés a un equip d’experts que entenen el seu model de negoci, a més de suport internacional gràcies a la presència a Espanya, Mèxic i Colòmbia.

 

BBVA Spark ha aixecat més de 200 milions d’euros de finançament a Espanya i Mèxic, i tot just acaba d’aterrar a Colòmbia. Ofereix els seus productes i serveis a gairebé 500 milions de clients.

 

 

Contactes per a la premsa:

 

FEI:

Maite Cordero, m [dot] corderomunozateib [dot] org (m[dot]corderomunoz[at]eib[dot]org), tel. +34 606 66 82 62

José Vicente Alzola, j [dot] alzolaatext [dot] eib [dot] org (j[dot]alzola[at]ext[dot]eib[dot]org), mòbil: +34 608 14 39 03

Web: www.eif.org — Oficina de premsa: +352 4379 21000 – pressateib [dot] org (press[at]eib[dot]org)

Twitter @eif_eu 

 

Comissió Europea: Flora Matthaes, tel.: +32 229 83951, flora [dot] matthaesatec [dot] europa [dot] eu (flora[dot]matthaes[at]ec[dot]europa[dot]eu), https://investeu.europa.eu, #InvestEU

 

BBVA: Luz Fernández Espinosa, mòbil: +34 619 274 063, luz [dot] fernandez [dot] espinosaatbbva [dot] com (luz[dot]fernandez[dot]espinosa[at]bbva[dot]com)

  

Trobareu tots els comunicats de la Representació de la Comissió Europea a la sala de premsa del web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Detalls

Data de publicació
3 maig 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona