Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa28 abril 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

La Comissió actua davant de les demandes abusives contra periodistes i defensors dels drets humans (SLAPP)

Avui la Comissió Europea pren mesures per reforçar la protecció dels periodistes i els defensors dels drets humans davant dels procediments judicials abusius. Les demandes estratègiques contra la participació pública, conegudes com a SLAPP (per les seves sigles en anglès), són una forma específica d’assetjament que es fa servir principalment contra periodistes i defensors dels drets humans per evitar o penalitzar que es manifestin públicament sobre qüestions d’interès públic. La proposta de directiva concerneix les SLAPP en assumptes civils amb implicacions transfrontereres. Faculta els jutges per desestimar ràpidament demandes manifestament infundades contra periodistes i defensors dels drets humans. També estableix diverses salvaguardes processals i recursos, com ara la indemnització per danys i perjudicis, i sancions dissuasives per haver incoat demandes abusives. La Comissió també adopta una Recomanació complementària per esperonar els estats membres a alinear la seva legislació amb la norma de la UE proposada també en els assumptes d’abast nacional i en tots els sistemes processals, no només en les qüestions civils. Així mateix, la Recomanació insta els estats membres a prendre una sèrie d’altres mesures, com ara la formació i la sensibilització, per lluitar contra les SLAPP.

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, ha declarat: «Vam prometre que defensaríem més els periodistes i els defensors dels drets humans dels qui els intenten fer callar. La nova llei ho permet. En una democràcia, els diners i el poder no poden donar avantatge a ningú davant de la veritat. Amb aquestes mesures ajudem a protegir els qui s’arrisquen i s’expressen públicament quan està en joc l’interès públic; quan informen, per exemple, sobre acusacions de blanqueig de diners i corrupció, qüestions ambientals i climàtiques o d’altres temes que són importants per a tots nosaltres.»

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha declarat: «L’exercici actiu del dret fonamental a la llibertat d’expressió i d’informació és fonamental perquè hi hagi una democràcia sana i pròspera. La UE sempre protegirà aquest dret. Avui fem un pas important per protegir els periodistes i la societat civil, que estan sota una amenaça creixent de SLAPP. Les SLAPP retarden o fins i tot impedeixen la publicació d’informació d’interès públic i, a més, suposen una càrrega innecessària per al sistema judicial. Ara proporcionem eines per mantenir sota control aquesta pràctica abusiva.»

Podeu trobar la nota de premsa sencera aquí

 

Més informació

La proposta de Directiva de la Comissió

La Recomanació de la Comissió

Fitxa informativa «Enfortir les democràcies de la UE: més protecció per als periodistes i els defensors dels drets humans»

Coalició contra les SLAPP a Europa (CASE)

Detalls

Data de publicació
28 abril 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona