La Comissió Europea ha adoptat avui el paquet d’ampliació anual, que conté una avaluació detallada de la situació actual i dels avenços realitzats per Albània, Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Kosovo, Macedònia del Nord, Montenegro, la República de Moldàvia, Sèrbia, Turquia i Ucraïna en els seus camins respectius cap a l’adhesió a la Unió Europea. Aquestes avaluacions van acompanyades de recomanacions i orientacions sobre les prioritats en matèria de reformes.
L’ampliació suposa una oportunitat històrica tant per als països que s’adhereixen com per als estats membres actuals i la Unió en conjunt. Una Unió més gran i més forta presenta avantatges socioeconòmics, polítics i de seguretat significatius.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «La tensió del context geopolític fa més peremptori que mai que completem la reunificació del nostre continent, sota els mateixos valors de democràcia i estat de dret. Els últims anys ja hem fet grans avenços cap a la integració de nous estats membres. L’ampliació continuarà sent una prioritat destacada de la nova Comissió.»
L’alt representant i vicepresident, Josep Borrell, ha declarat: «Els últims cinc anys han estat marcats per reptes inaudits, la qual cosa palesa la importància de donar un nou impuls a l’ampliació de la UE. I els nostres socis s’ho han pres seriosament. Ara més que mai, la pertinença a la UE és una tria estratègica. La conformitat amb els valors de la UE, començant per l’estat de dret, i amb la política exterior i de seguretat comuna és l’indicador més clar de l’orientació estratègica en el nou context polític. Gràcies al nostre procés que es basa en els mèrits, estem bastint una Unió més forta.»
Olivér Várhelyi, comissari de Veïnatge i Ampliació, ha declarat: «L’ampliació representa una inversió estratègica en la pau, l’estabilitat, la seguretat i el creixement socioeconòmic del nostre continent. El paquet anual d’ampliació conté una avaluació fàctica i justa dels avenços dels nostres socis, juntament amb orientacions clares, cosa que els permet detectar els àmbits en què donar prioritat a les reformes per tal d’accelerar els progressos cap a la pertinença a la UE. Amb els plans econòmics i d’inversió específics, el Mecanisme per a Ucraïna i els plans de creixement per als Balcans Occidentals i Moldàvia, hem proporcionat noves eines i instruments per ajudar els països a accelerar la convergència socioeconòmica i les reformes en el seu camí cap a la UE.»
El procés d’ampliació continua depenent dels mèrits i els avenços objectius que fa cadascun dels socis. És un procés que exigeix determinació per aplicar reformes irreversibles en tots els àmbits del dret de la UE, amb especial èmfasi en els fonaments del procés d’ampliació. La democràcia, l’estat de dret i els valors fonamentals continuaran sent la clau de volta de la política d’ampliació de la UE. La pertinença a la UE continua sent una tria estratègica.
Al llarg de 2023 i 2024 el procés d’ampliació ha anat prenent impuls. L’àmbit de fonaments bàsics es va estrenar amb Albània el 15 d’octubre de 2024. Al mes de juny de 2024 es van iniciar les negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia en les primeres conferències intergovernamentals. Montenegro ha assolit les fites intermèdies dels capítols sobre l’estat de dret i va per bon camí per tancar de manera provisional altres capítols de negociació. El març de 2024, el Consell Europeu va decidir obrir negociacions d’adhesió amb Bòsnia i Hercegovina. A finals de 2023 es va finalitzar l’examen analític del cabal tant amb Albània com amb Macedònia del Nord.
Detalls
- Data de publicació
- 30 octubre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona