Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa5 juny 2020

La Comissió afegeix més avions a la flota de rescEU per preparar la temporada d’incendis d’aquest estiu

Brussel·les, 5 de juny del 2020

Per poder estar ben preparada amb vista als incendis forestals d’aquest estiu, la UE continua reforçant la seva flota europea d’avions d’extinció d’incendis de rescEU, la reserva europea de material i mitjans de protecció civil. La UE està finançant l’adquisició per part del govern suec de dos nous avions d’extinció d’incendis per afegir-los a la flota de rescEU, que enguany ja disposa d’un total de tretze avions i sis helicòpters, tots finançats per la UE.

«Els incendis forestals es poden declarar en qualsevol moment i el canvi climàtic ha fet créixer el seu abast a tot Europa. Aquest estiu hi hem d’estar preparats. Voldria agrair als nostres amics suecs la seva contribució a la lluita contra els incendis forestals. Estic molt orgullós de veure com la nostra flota europea de lluita contra els incendis forestals es prepara de la millor manera possible amb vista a la temporada d’incendis d’aquest estiu», ha declarat avui el comissari europeu de Gestió de Crisis, Janez Lenarčič.

Capacitats de rescEU

  • La UE està ajudant financerament set estats membres de la UE perquè posin els seus avions i els seus helicòpters a disposició de la flota europea d’extinció d’incendis de rescEU del 2020, que es podrà desplegar fàcilment a d’altres països en cas de necessitat.
  • La flota europea d’extinció d’incendis està formada per dos avions de Croàcia, dos de Xipre, un de França, dos de Grècia, dos d’Itàlia, dos d’Espanya, i dos avions i sis helicòpters de Suècia.

Mesures de preparació i seguiment de la temporada d’incendis forestals del 2020

La Comissió Europea continuarà supervisant i coordinant els preparatius de la temporada d’incendis forestals d’aquest estiu.

  • El centre de coordinació supervisarà els incendis a mesura que apareguin i mantindrà un contacte estret amb les administracions públiques de l’estat membre afectat.
  • Els serveis i eines de control nacionals i europeus, com ara el sistema europeu d’informació sobre incendis forestals (EFFIS), oferiran un panorama general de les dades provinents dels programes nacionals de lluita contra els incendis forestals.
  • Es mantindran reunions periòdiques amb tots els estats membres i amb els estats membres que participen en el mecanisme de protecció civil de la UE abans i durant la temporada d’estiu per intercanviar informació sobre el seu estat de preparació i els seus riscos d’incendi.
  • Es podrà activar el servei Copernicus de localització d’emergències per satèl·lit de la UE per cartografiar els incendis forestals.

Rerefons

Per què s’ha creat rescEU

Fins ara, el mecanisme de protecció civil de la UE es basava en un sistema mitjançant el qual pertocava a la UE coordinar l’ajuda de l’estat membre que en demanava i que era prestada pels estats membres de la UE i pels estats que participen en aquest mecanisme. Les ofertes d’ajuda eren coordinades pel Centre europeu de coordinació de la resposta a emergències (CECRE), que té la seva seu a Brussel·les. Ara bé, aquests últims anys les condicions meteorològiques extremes i les noves amenaces del canvi climàtic han posat al límit la capacitat dels estats membres per ajudar-se entre ells, especialment quan coincideix que hi ha més d’un estat membre que ha de fer front alhora a la mateixa mena de desastre. Quan la disponibilitat d’efectius sigui limitada o inexistent per fer front a una catàstrofe, serà el moment de recórrer a la flota de rescEU.

Detalls

Data de publicació
5 juny 2020