La Comissió Europea ha desemborsat 14 000 milions d’euros per a nou estats membres amb el quart tram de l’ajuda financera als estats membres que es presta a través de l’instrument SURE. Es tracta del primer desemborsament del 2021. Com a resultat de les operacions d’avui, Bèlgica ha rebut 2 000 milions d’euros; Xipre, 229 milions d’euros; Hongria, 304 milions d’euros; Letònia, 72 milions d’euros, Polònia, 4 280 milions d’euros; Eslovènia, 913 milions d’euros; Espanya, 1 030 milions d’euros; Grècia, 728 milions d’euros i Itàlia 4 450 milions d’euros. Aquests nou estats membres ja van rebre suport financer en el marc del SURE l’any passat en una de les tres primeres operacions d’emissions i desemborsament, les quals van tenir lloc el 2020.
Aquests préstecs ajudaran els estats membres a fer front a l’augment sobtat de la despesa pública necessària per preservar l’ocupació. Més concretament, donaran suport als estats membres a l’hora de sufragar els costos directament relacionats amb el finançament del règim nacional de reducció del temps de treball i altres mesures similars que hagin adoptat en resposta a la pandèmia de coronavirus, també aquelles pensades per als autònoms. Els desemborsaments d’avui arriben després de la quarta emissió de bons socials de l'instrument SURE de la UE, la qual va ser acollida amb molt d’interès pels inversors. La demanda de subscripció va superar notablement l’oferta, cosa que es va traduir en una remuneració favorable que ara la Comissió transmet directament als estats membres beneficiaris.
Amb els desemborsament d’avui, quinze estats membres han rebut un total de 53 500 milions d’euros a través de l’instrument SURE. Un cop es facin tots els desemborsaments del SURE, Bèlgica haurà rebut 7 800 milions d’euros; Xipre, 479 milions d’euros; Hongria, 504 milions d’euros; Letònia, 192 milions d’euros, Polònia,11 200 milions d’euros; Eslovènia, 1 100 milions d’euros; Espanya, 21 300 milions d’euros; Grècia, 2 700 milions d’euros i Itàlia 27 400 milions d’euros.
Aquí podeu trobar una presentació general de les quantitats desemborsades fins ara i dels diferents venciments dels bons. I aquí podeu trobar el desglossament dels 90 300 milions d’euros que s’han autoritzat fins ara per a divuit estats membres. Els estats membres encara poden presentar sol·licituds per rebre suport financer a través de l’instrument SURE, que té una capacitat màxima de fins a 100 000 milions d’euros.
Declaracions dels membres del Col·legi
«La UE ha mobilitzat fins a 100 000 milions d’euros en forma de préstecs dins del marc del programa SURE perquè els estats membres de la UE puguin preservar els llocs de treball i protegir l’ocupació. Els fons arriben periòdicament als nostres estats membres i els ajuden financerament perquè puguin mitigar els efectes de la pandèmia de coronavirus», ha declarat avui la presidenta Ursula von der Leyen.
«Després de l’exitosa quarta emissió de bons mitjançant el SURE, podem dir que ja hem desemborsat més de la meitat dels fons previstos per a aquest instrument. Els quinze estats membres beneficiaris dels primers quatre desemborsaments estan ara més ben equipats per mitigar l’impacte social de la pandèmia de coronavirus. Ens afanyarem a l’hora d’implementar la resta del programa per fer arribar tots els fons autoritzats als divuit estats membres que fins ara han demanat suport financer d’aquest instrument», ha declarat avui també el comissari responsable de Pressupost i Administració, Johannes Hahn.
«Avui la Comissió Europea desemborsa 14 000 milions d’euros addicionals per donar suport als treballadors de nou països de la UE greument afectats. La pandèmia continua perjudicant les nostres economies i, si bé sabem que hi ha llum al final del túnel, encara no sabem quan trigarem a sortir-ne. Per això és tan important l’instrument SURE i la solidaritat europea que representa», ha declarat també avui Paolo Gentiloni, comissari d’Economia.
Rerefons
El 26 de gener passat, la Comissió Europea va fer la quarta emissió de bons socials de l’instrument SURE de la UE, el primer tram de 2021, per un valor total de 14 000 milions d’euros. L’emissió està formada per dos bons, amb 10 000 milions d’euros que vencen el juny de 2028 i 4 000 milions d’euros que vencen el novembre de 2050.
La demanda dels inversors va ser elevada (va superar entre vuit i dotze vegades l’oferta), cosa que va permetre a la Comissió d’obtenir una remuneració molt favorable un cop més. Més concretament, la remuneració del bo a set anys es va fixar en un rendiment negatiu del − 0,497 %. Això vol dir que, per cada 105 euros que reben els estats membres, n’han de reemborsar 100 quan venç el bo. La remuneració del bo a trenta anys es va fixar en un valor lleugerament positiu del 0,134 %, un resultat excel·lent per aquest venciment. Els estat membres de la UE se’n beneficien directament.
El bons emesos per la UE en el marc del SURE tenen la qualificació de bons socials. Això dona als inversors la seguretat que els fons mobilitzats es destinaran a un objectiu veritablement social.
Més informació
- Nota de premsa sobre la quarta emissió de bons
- Reglament sobre el SURE
- Fitxa informativa: SURE, suport als estats membres per contribuir a la protecció de l’ocupació i els treballadors
- Preguntes i respostes: la Comissió proposa SURE
- Resposta al coronavirus
- Marc per als bons socials
- Web del SURE
- Web de la UE en qualitat de prestatària
Detalls
- Data de publicació
- 2 febrer 2021