Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa12 març 20193 min read

La Comissió estudia les relacions amb la Xina i proposa deu accions

Brussel·les, 12 de març de 2019

En el context de la creixent influència econòmica i política de la Xina, la Comissió Europea i l’alta representant de la Unió estudien les relacions entre la Unió Europea i la Xina i les oportunitats i els reptes que plantegen. Hem proposat deu accions perquè en parlin i les aprovin els caps d’estat o de govern en el Consell Europeu del 21 de març.

La Unió Europea i la Xina s’han compromès a establir una associació estratègica global. Tot i així, a Europa cada vegada s’està reconeixent més que s’ha capgirat l’equilibri entre els reptes i les oportunitats que presenta la Xina. Amb la comunicació conjunta que avui publiquem la Comissió Europea i l’alta representant de la Unió volen entaular un debat per redefinir una política europea que sigui més realista, més ferma i més polifacètica.

La Xina és alhora un soci amb el qual la UE comparteix objectius, un soci negociador amb el qual la UE ha de trobar un equilibri d’interessos, un competidor econòmic que persegueix el lideratge tecnològic i un rival sistèmic que promou models alternatius de gobernança. La UE maldarà perquè totes les seves polítiques permetin assolir aquests objectius. Tant la UE com el seus estats membres només poden atènyer els seus objectius en relació amb la Xina si actuen plegats.

«La Xina és un soci estratègic de la Unió Europea amb el qual mantenim una estreta cooperació bilateral i multilateral en qüestions en les quals compartim interessos, des del comerç a la connectivitat, des del pla d’acció integral conjunt (JCPOA) al canvi climàtic. I estem disposats a mantenir els nostres compromisos independentment del fet que les nostres respectives polítiques vagin per vies diferents o competeixin entre elles. Aquest és l’objectiu de les deu accions que proposem per enfortir les nostres relacions amb la Xina amb un esperit de respecte mutu», ha declarat avui la vicepresidenta de la Comissió Europea i alta representant de la Unió d’Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini.

«La UE i la Xina són socis econòmics estratègics i competidors. La nostra relació econòmica pot ser molt beneficiosa per a totes dues parts si la competència és lleial i les relacions comercials i d’inversió són recíproques. A la comunicació que avui publiquem fem propostes concretes sobre la manera com pot actuar la UE per millorar la seva competitivitat, garantir la reciprocitat, fomentar unes condicions de competència equitatives i protegir la seva economia de mercat davant de possibles distorsions», ha declarat avui també el vicepresident Jyrki Katainen, responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat.

La comunicació conjunta que avui publiquem proposa deu accions que cal debatre: aquestes accions es formulen en el context de les relacions amb la Xina, però algunes d’elles fan referència a la competitivitat i a la seguretat europees arreu del món. En general, la resposta de la UE persegueix tres objectius:

  • sobre la base d’interessos i principis clarament definits, la UE hauria de refermar el seu compromís amb la Xina per promoure interessos comuns a nivell mundial;

  • la UE hauria de fer tots els possibles perquè les relacions econòmiques fossin més recíproques i respectessin unes condicions més equilibrades;

  • finalment, per mantenir la seva prosperitat, els seus valors i el seu model social a llarg termini, hi ha àmbits en què la pròpia UE hauria d’adaptar-se a l’evolució de les realitats econòmiques i enfortir les polítiques nacionals i la seva base industrial.

La comunicació conjunta serà presentada al Consell Europeu els dies 21 i 22 de març i els estats membres tindran la primera oportunitat d’intercanviar els seus punts de vista en el Consell d’Afers Exteriors del 18 de març. La propera cimera UE-Xina està prevista per a principis del mes d’abril.

Rerefons

L’actual marc polític de la UE pel que fa a la Xina són les conclusions del Consell sobre l’estratègia de la UE sobre la Xina aprovades el mes de juliol del 2016 i la comunicació conjunta de la Comissió i de l’alta representant de la Unió d’Afers Exteriors i Política de Seguretat anomenada «Elements per a una nova estratègia pel que fa a la Xina» del mes de juny del 2016. Aquesta continua sent la pedra de toc de la política de la UE pel que fa a la Xina.

Informació addicional:

Fitxa informativa sobre les relacions UE-Xina

Detalls

Data de publicació
12 març 2019