- El Varaždinski klipič, un panet de Croàcia, també ha entrat al registre de productes agroalimentaris de qualitat de la UE com a Indicació Geogràfica Protegida
- Les noves incorporacions incrementen fins a 1.491 el nombre d’aliments amb DOP, IPG i ETG de la UE
Brussel·les/Barcelona, 5 d’octubre de 2020
La Comissió Europea ha aprovat la inscripció del «Pebre bord de Mallorca»/«Pimentón de Mallorca» al registre de denominacions d’origen protegides (DOP). Aquest tipus de pebre, que es produeix exclusivament a l’illa de Mallorca i és el que es fa servir per fer la tradicional sobrassada, és el resultat de la molta de pebres secs. Té un gust dolç i untuós, no és gens amarg ni picant i a l’aroma hi trobem una percepció clara de pebre vermell. Les seves qualitats distintives s’atribueixen a l’ús exclusiu de la varietat autòctona «tap de cortí», a les condicions climàtiques particulars de l’illa i a les pràctiques culturals tradicionals. El mes de juny passat es va publicar al Diari Oficial de la UE la sol·licitud de registre, un tràmit que obre un període on les parts interessades poden presentar comentaris. Ara, un cop completat el procediment, el registre ja és definitiu.
La Comissió també ha aprovat registrar un altre producte alimentari europeu, el del panet «Varaždinski klipič» de Croàcia com a Indicació Geogràfica protegida (IGP).
Amb aquestes noves incorporacions el llistat d’aliments amb protecció europea arriba als 1.491. A més de les distincions del registre de productes alimentaris, la Comissió Europea també gestiona registres de denominacions d’origen de vins i licors. Es poden trobar tots a la base de dades eAmbrosia.
La Denominació d’Origen Protegida (DOP) es reserva a productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut. A les Illes Balears, a més del pebre bord que s’acaba de registrar, tenen DOP l’oli de Mallorca, el formatge de Maó i l’oliva de Mallorca.
Adjuntem imatges del pebre bord de Mallorca i de la varietat ‘tap de cortí’ (© Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern de les Illes Balears).
Per a més informació, consulteu les pàgines sobre la política de qualitat.
6 productes alimentaris de les Illes Balears i 23 de Catalunya protegits per la UE
Actualment hi ha 6 productes agroalimentaris de les Illes Balears que compten amb protecció europea: les esmentades Denominacions d’Origen Protegides del pebre bord, l’oli de Mallorca, l’oliva de Mallorca i el formatge de Maó; i les Indicacions Geogràfiques protegides de l’ensaïmada de Mallorca i la sobrassada de Mallorca. En el cas de Catalunya, són 23 els productes de la zona que figuren al registre de qualitat alimentària de la UE. El darrer en entrar a la llista va ser el Gall del Penedès (IPG). També hi trobem productes com ara el formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya, la pera de Lleida i l’arròs del delta (tots tres DOP) o els panellets, aquets darrers Especialitat Tradicional Garantida (trobareu el llistat complet a l’annex).
ANNEX 1 - Els segells de qualitat dels productes agrícoles alimentaris de la UE són els següents:
Denominació d’Origen Protegida (DOP): reservada a productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut.
Indi
cació Geogràfica Protegida (IGP): productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques dels quals estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en aquesta zona.
Especialitat tradicional Garantida (ETG): distingeix productes que garanteixen el seu caràcter tradicional, ja sigui per la seva composició o pel mètode de producció. Les ETG no estan lligades a un lloc en concret, però s’han de produir conforme al plec de condicions presentat.
ANNEX 2 - Llistat de productes de Catalunya i les Illes Balears inclosos al registre
ILLES BALEARS
Denominacions d’Origen Protegides (DOP)
- Pebre bord de Mallorca
- Oli de Mallorca
- Formatge de Maó
- Oliva de Mallorca
Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP)
- Ensaïmada de Mallorca
- Sobrassada de Mallorca
CATALUNYA
Denominacions d’Origen Protegides (DOP)
- Fesols de Santa Pau
- Mongeta del Ganxet
- Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya
- Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya
- Oli de l'Empordà
- Oli de la Terra Alta
- Oli del Baix Ebre Montsià
- Oli Les Garrigues
- Oli de Siurana
- Arròs del Delta de l’Ebre
- Pera de Lleida
Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP)
- Gall del Penedès
- Vedella dels Pirineus Catalans
- Rosée dels Pirineus
- Pa de Pagès Català
- Llonganissa de Vic
- Poma de Girona
- Turró d’Agramunt
- Calçot de Valls
- Clementines de les Terres de l’Ebre
- Patates de Prades
- Pollastre i capó del Prat
Especialitats Tradicionals Garantides (ETG)
Panellets
Més informació sobre productes de qualitat a la UE
Base de dades amb tots els productes registrats
Detalls
- Data de publicació
- 6 octubre 2020