Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa2 març 20202 min read

La Comissió Europea establirà com a legalment vinculant la neutralitat climàtica per al 2050

Barcelona, 2 de març de 2020

  • La directora de Mercats de Carboni de la Comissió Europea, Beatriz Yordi, explica en un acte a Barcelona les mesures per convertir Europa en el primer continent climàticament neutre

La directora de Mercats de Carboni de la UE i Internacionals de la Comissió Europea, Beatriz Yordi, ha presentat la primera de les sis prioritats de la Comissió Von der Leyen, el Pacte Verd Europeu, en un acte que ha tingut lloc aquest dilluns a l’Auditori de La Pedrera.

Convertir-se en el primer continent climàticament neutre és el principal repte i, alhora, l’oportunitat més gran que té actualment Europa. Per aconseguir-ho, la Comissió Europea ha posat en marxa el Pacte Verd Europeu, un paquet de mesures per impulsar la transició ecològica de la UE i aconseguir que aquesta transformació no deixi ningú enrere. En el marc del Pacte Verd Europeu, el dimecres 4 de març la Comissió Europea presentarà la llei de neutralitat climàtica que segons ha explicat Beatriz Yordi aquest dilluns a Barcelona: “ens permetrà passar dels grans discursos a un compromís jurídic legalment vinculant”. La Comissió proposa reduir les emissions en tots els sectors de l’economia i aconseguir una xifra molt baixa que es pugui compensar a través de l’absorció. D’aquesta manera Europa es convertiria en el primer continent climàticament neutre l’any 2050. La directora de Mercats de Carboni també ha apel·lat a totes les autoritats nacionals, regional i locals a alinear-se amb l’estratègia de la Comissió i ha recordat que aquesta transició s’ha de fer sense “deixar a ningú enrere” és a dir, ajudar aquelles industries, sectors o regions que encara són altament dependents de les energies fòssils.

En l’acte hi ha intervingut la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà; i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, que ha recordat que el Pacte Verd Europeu, que és la primera prioritat de la Comissió Von der Leyen també és una exigència de la ciutadania:  “el 93% dels europeus consideren que el canvi climàtic és un problema molt seriós” segons xifres de l’Eurobaròmetre.

La sessió també ha comptat amb la participació dels eurodiputats de la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, Dolors Montserrat (PPE) i Javi López (S&D), que han mantingut un debat polític sobre el Green Deal. Finalment s’ha celebrat un diàleg entre Alícia Cantero, responsable de Recerca i Incidència de Greenpeace Espanya i Josep Maria Ribas, director de Canvi Climàtic de Família Torras. El presentador i meteoròleg de TV3, Tomàs Molina ha presentat l’acte i moderat els debats.

Més informació:

Pàgina sobre el Pacte Verd Europeu

El fons de transició justa

Detalls

Data de publicació
2 març 2020