Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa10 maig 2022Representation in Spain – Barcelona7 min read

La Comissió impulsa un pressupost d’Horitzó Europa per donar suport a la innovació verda, digital i en salut i als investigadors desplaçats d’Ucraïna

Avui la Comissió ha adoptat la modificació del programa de treball d’Horitzó Europa per al període 2021-2022, que n’incrementa el pressupost en gairebé 562 milions d’euros per continuar donant suport a les missions de la UE orientades a trobar solucions innovadores per als reptes ecològics, sanitaris i digitals i a més accions per impulsar l’ecosistema europeu d’innovació. El pressupost total del programa per a 2021 i 2022 s’eleva ara a gairebé 16 000 milions d’euros.

Magrethe Vestager, vicepresidenta executiva per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital, ha declarat: «Aquestes inversions suplementàries en recerca i innovació ens ajudaran a concretar les polítiques clau. Horitzó Europa no només mostra la seva visió de futur per crear una Europa més sana, més verda i més digital sinó també la seva solidaritat per ajudar els investigadors desplaçats d’Ucraïna.»

Mariya Gabriel, comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «Amb aquesta revisió del programa de treball, reforcem l’impuls per respondre, mitjançant la recerca i la innovació, als principals reptes socials a què ens enfrontem amb eines noves i innovadores, com ara les missions de la UE.  A més, ajudarem els investigadors desplaçats d’Ucraïna perquè continuïn la seva tasca de recerca i innovació.»

D’aquest import suplementari, 507,1 milions d’euros es destinen a les cinc missions de la UE, una manera nova i innovadora d’aportar solucions a alguns dels principals reptes treballant plegats amb gent d’Europa i d’arreu del món. Les missions, que es van posar en marxa el setembre del 2021, busquen complir objectius ambiciosos en matèria de salut, clima i medi ambient com a tard el 2030. S’obriran disset noves convocatòries per a les missions «Càncer», «Un pacte europeu pel sòl», «Adaptació al canvi climàtic» i «Recuperar els nostres oceans i el nostre medi aquàtic d’ara al 2030». S’hi inclou una convocatòria conjunta que abasta aquestes dues últimes missions, així com d’altres accions que contribueixen a totes cinc missions, inclosa la Missió sobre les ciutats.

Arran de la invasió d’Ucraïna, la modificació també inclou accions per ajudar els investigadors que anteriorment treballaven en aquest país. En el nou programa MSCA4Ukraine, que s’emmarca en les Accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA), una dotació de 25 milions d’euros permetrà que investigadors desplaçats puguin continuar treballant en una organització d’acollida, ja sigui acadèmica o d’una altra mena, en un estat membre de la UE o en un país associat a Horitzó Europa, i donar-los suport a l’hora de tornar-se a establir a Ucraïna ¾quan sigui possible¾ per tal de reconstruir la capacitat de recerca i d’innovació del país (vegeu-ne el comunicat de premsa). Centenars de científics ucraïnesos també podran beneficiar-se d’un pressupost més elevat, d’un milió d’euros, per al Programa científic «Fronteres humanes» per la iniciativa «científics que ajuden científics», dins de l’eix 1 —«Salut»— d’Horitzó Europa. També s’hi ha afegit una disposició general que anima totes les entitats sol·licitants a oferir oportunitats, en la mesura del possible, a investigadors i innovadors d’Ucraïna.

D’altra banda, la modificació especifica que les entitats jurídiques establertes a Rússia, Bielorússia o en territoris d’Ucraïna que no es troben sota el control del govern no poden participar en accions finançades per Horitzó Europa, si bé es podran concedir excepcions per motius justificats en casos concrets.

A més, la modificació introdueix diverses accions noves en altres àmbits. En el cas dels ecosistemes europeus d’innovació d’Horitzó Europa, continuarà WomenTechEU, que triplica el pressupost (10 milions d’euros) per donar suport a més de cent empreses emergents dirigides per dones aquest any, i hi haurà una nova acció per generar i fomentar inversió àngel a la UE (2 milions d’euros). L’eix 2 —«Cultura, creativitat i societat inclusiva»— incorpora el suport a la creació de plataformes i xarxes col·laboratives per a les indústries culturals i creatives (6 milions d’euros), l’avaluació de l’impacte social de les polítiques de transició verda (3 milions d’euros) i solucions innovadores per al futur de la democràcia (3 milions d’euros), així com finançament per a l’Observatori d’Innovació del Sector Públic (1,5 milions d’euros). S’han incorporat al programa de treball altres petites modificacions per un valor total de 3,2 milions d’euros.

La primera ronda de les noves convocatòries s’obrirà el 12 de maig de 2022 i la segona, el 24 de maig de 2022.

 

Distribució del pressupost de 2022 entre les missions de la UE

  • La Missió «Adaptació al canvi climàtic» invertirà 126,2 milions d’euros. Aquest import inclou la contribució a la convocatòria conjunta amb la Missió «Recuperar els oceans i el medi aquàtic d’ara al 2030» per crear una demostració conjunta de la resiliència costera a la conca marítima de l’Àrtic i de l’Atlàntic. El 2022, la Missió «Adaptació al canvi climàtic» donarà suport al desenvolupament i l’assaig de solucions per a àmbits clau afectats pel canvi climàtic.
  • La Missió «Càncer» invertirà 129,56 milions d’euros per millorar i reforçar la prevenció primària del càncer, enfortir la capacitat de recerca de les infraestructures integrals contra el càncer i generar assajos clínics per optimitzar els tractaments per a pacients amb càncers refractaris.
  • La Missió «Recuperar els nostres oceans i el nostre medi aquàtic» compta amb un pressupost de 117,9 milions d’euros. Aquest import inclou la contribució a una convocatòria conjunta amb la Missió «Adaptació al canvi climàtic» per protegir i recuperar els ecosistemes marins i d’aigua dolça i la biodiversitat, prevenir i eliminar la contaminació dels oceans, els mars i les aigües, i crear una economia blava sostenible, neutra en carboni i circular.
  • La Missió «Un pacte europeu pel sòl» disposarà d’un pressupost de 95 milions d’euros per crear, entre altres coses, un nou repositori de coneixements de la missió, investigar el paper de la biodiversitat del sòl en els serveis ecosistèmics i definir estratègies per a la descontaminació i reutilització de la terra.

Les accions de suport de la Missió sobre ciutats intel·ligents i climàticament neutres, amb un pressupost de 119,37 milions d’euros el 2022, ja estaven incloses en la modificació del programa de treball adoptada el desembre del 2021. En aquesta nova modificació, s’ha incrementat el pressupost per a la Plataforma de la missió sobre ciutats intel·ligents i climàticament neutres en gairebé 6,25 milions d’euros per proporcionar més suport a les ciutats triades per incorporar-se a la missió.

 

Rerefons

Horitzó Europa és el programa de recerca i innovació de la UE per al període 2021-2027, dotat amb un pressupost de 95 500 milions d’euros, i és el successor del programa Horitzó 2020. Les missions de la UE constitueixen una novetat d’Horitzó Europa i estan alineades amb les prioritats de la Comissió, com ara el Pacte Verd Europeu, una Europa preparada per a l’era digital, el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, una Economia al servei de la gent i la Nova Bauhaus europea. Per exemple, la Missió «Clima» ja és un element concret de la nova Estratègia d’adaptació al canvi climàtic, la Missió «Càncer» ho és del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer i la Missió «Sòl» és una iniciativa emblemàtica de la visió a llarg termini per a les zones rurals de la UE.

La Comissió va adoptar mesures concretes immediates per ajudar els investigadors d’Ucraïna. Si bé l’associació del país a Horitzó Europa encara no és vigent, les entitats ucraïneses poden optar al finançament del programa. D’altra banda, es va posar en marxa un portal específic, ERA4Ukraine, dins de la plataforma EURAXESS per fer de punt central d’informació sobre l’assistència que es va posant a disposició dels investigadors d’Ucraïna tant en els estats membres com a nivell europeu, incloses grans iniciatives no governamentals sorgides de la societat, com ara ScienceforUkraine. Altres iniciatives de la UE són Science4Refugees, que proporciona beques o feines a temps parcial o complet a persones refugiades i accés a una Comunitat Europea de Recerca, Inspireurope, de les Accions Marie Skłodowska-Curie, que proporciona ajuda per a investigadors en risc, així com ERCforUkraine, del Consell Europeu de Recerca (ERC), que publica oportunitats laborals vinculades a subvencions del mateix ERC. A Horizon4Ukraine també s’hi publiquen altres oportunitats ofertes per beneficiaris del programa Horitzó Europa.

 

Més informació

Horitzó Europa

Lloc web de les missions de la UE

Fitxa informativa sobre les missions de la UE

Preguntes i respostes sobre les missions de la UE

Jornades d’informació sobre les missions de la UE, 17 i 18 de maig

Portal de finançament i licitacions (oportunitats de finançament)

MSCA4Ukraine

ERA4Ukraine

ERCforUkraine

Horizon4Ukraine

Detalls

Data de publicació
10 maig 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona